Sök

Läroavtal för företagaren

En företagare som själv är på läroavtal, lär sig till största delen en examens innehåll genom praktiskt arbete i sitt eget företag. När- och nätstudier på en läroanstalt förekommer vanligen också, omfattningen beror på företagets inlärningsmöjligheter och på företagarens utgångsläge gällande kunnandet.

Vilka förutsättningar?

En företagare som jobbar i medeltal minst 25 timmar per vecka i sitt företag och som i huvudsak lever på sitt företagande kan som företagare studera på läroavtal. Förutsättningen är att den yrkesskicklighet som examen kräver går att lära sig genom arbetsuppgifterna i företaget.

Hur studerar man?

Läroavtalet förverkligas alltid från fall till fall. Den studerandes tidigare färdigheter och förutsättningarna för inlärning i företaget tas i beaktande.

En företagarstuderande har en mentor under lärotiden. Bland annat handledning, responsgivande och utvärdering hör till mentorns uppgifter. Studievardagen för en läroavtalsstuderande består till stor del av lärande i företaget och respons på det utförda arbetet av mentorn. Dessutom tillkommer lärande i läroanstaltens regi (hemuppgifter, närstudier, nätstudier) samt planering och utförande av yrkesprovet.

Vem betalar?

  • ingen utbildningsavgift
  • yrkesexamensstipendium kan beviljas den som avlagt en andra stadiets examen. Läs mera
  • Vamia kan under vissa förhållanden betala studiesociala förmåner åt den studerande. Läs mera

Intresserad?

Ta kontakt via e-post oppisopimus@vamia.fi tai puhelimitse 040 485 8088, så kan vi tillsammans fundera på hur en läroavtalsutbildning kunde hjälpa dig.

Välj karaktär på feedback
Godkända filtyper: jpg, png, webp, pdf, Max filstorlek: 1 MB.

Ge kontaktuppgifter

Namn(Obligatoriskt)

Användarvillkor(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.