Sök

Samarbete med yrkeshögskolor

Smidiga övergångar är ett samarbetsprojekt mellan Vamia och yrkeshögskolor. Vamia påbörjade samarbete med yrkeshögskolan Novia redan hösten 2017. Samarbete med andra utbildningsanordnare är också möjligt och från tidigare samarbetar Vamia med Vasa yrkeshögskola. Också IB-linjen och Vasa yrkeshögskola har påbörjat samarbete. Syftet med smidiga övergångar är att främja studerandes övergång från grundläggande yrkesutbildning till yrkeshögskolestudier. Det här innebär att den studerande kan förkorta studietiden och gör det lättare att få en studieplats vid yrkeshögskolan. För att få de här fördelarna krävs att man avlägger minst 30 sp vid yrkeshögskolan redan som studerande vid Vamia. Studerande från alla branscher kan välja detta alternativ.

Ett alternativ till att pröva på yrkeshögskolestudier för våra studerande är att avlägga kurser via Öppna YH vid Novia. Detta är avgiftsfritt för våra studerande.

Konkret går samarbetet till så här:

Studerande deltar i undervisningen vid yrkeshögskolan tillsammans med deras studerande och skrivs in vid Öppna yrkeshögskolan. Detta sker under sista studieåret vid Vamia, höstterminen årskurs tre för grundskolestuderande och årskurs två för studenter. De 30 sp som den studerande avlagt vid yrkeshögskolan räknas tillgodo vid Vamia, vilket innebär att studierna inte förlängs hos oss. Genom att den studerande redan avlagt grundläggande studier vid yrkeshögskolan kommer studietiden att förkortas. Vilka studier som utförs varierar beroende på utbildning.

William Björkman, merkonomexamen 2019: ”Jag kan varmt rekommendera Smidiga övergångar för alla som är intresserade av yrkeshögskolestudier. På så sätt kan man i ett tidigt skede testa vad man tycker om det större ansvaret. Dessutom får man räkna mycket tillgodo om man som jag tänker fortsätta studera till tradenom. Det är en äkta win-win!”

Välj karaktär på feedback
Godkända filtyper: jpg, png, webp, pdf, Max filstorlek: 1 MB.

Ge kontaktuppgifter

Namn(Obligatoriskt)

Användarvillkor(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.