Search

UF ett år som företagare

I UF Ett år som företagare programmet etableras ett UF-företag för ett läsår eller ett kalenderår, företaget fungerar med riktiga pengar. Under programmet kommer de studerande att gå igenom företagandets alla olika stadier med början av etableringen av verksamheten till dess avveckling.

Målet med programmet är att lära sig arbetslivsfärdigheter och en företagsam inställning och ett aktivt verksamhetssätt redan under studietiden. UF-företaget erbjuder ungdomarna en inlärningsmiljö i vilken de i praktiken kan prova de färdigheter som de har lärt sig.

UF Ett år som företagare programmet är ett studieprogram av Ung Företagsamhet r.f. och genomförs i läroanstalter över hela Finland. Programmet är en del av läroanstaltens undervisning.

Tävlingar

Syftet med tävlingarna är att erbjuda möjligheter till att presentera egna färdigheter och utveckla verksamheten. De regionala semifinalerna och nationella finalerna är ett utmärkt tillfälle att lära känna andra UF-företag och deras verksamhet.

Under läsåret hålls programrelaterade tävlingar som UF-företagen kan delta i. Olika tävlingar, som alla stöder UF företagets verksamhet och utvecklingen av nya idéer är bland annat:

  • Bästa Video pitch
  • Bästa Affärsidé
  • Bästa Grafiska utseende
  • Bästa Internet-helhet

Våga vara företagsam-semifinaler samlar regionens UF-företag till ett mässevenemang där alla presenterar sitt företag och idkar försäljning. De bästa UF-företagen i semifinalen kan konkurrera om FM-priset i den nationella Våga vara företagsam -finalen. Våra studerande har rönt många framgångar i Våga vara företagsam finalen, som samlar ihop Finlands bästa UF-företag som har deltagit i UF Ett år som företagare programmet. Finalen arrangeras årligen i Helsingfors. Mera om UF programmet kan man läsa här:

Ett år som företagare

Våga vara företagsam

Några plock från vamias uf årsklocka

Internationella kontakter

Vi har under åren erbjudit våra studerande möjlighet att nätverka internationellt. Vi samarbetar med Dragonskolan i Umeå och vi har besökt UF mässan i Umeå. Vi har besökt Linköping och deltagit i deras Innovation Camp vid Tekniska verken. Till Riga har vi varit och deltagit i den internationella tävlingen International Student Company Festival.

Draknästet

Draknästet är ett tillfälle där man berättar om sin företagsidé för en jury bestående av företagare som ger sina åsikter och tips.

Minimässa

Minimässan är en övningsmässa där man marknadsför och säljer sina produkter och tjänster för första gången för en större publik. Den ordnas vid Vamia i samarbete med andra utbildningslinjer.

UF 6 h läger

Våra UF företag ordnar tillsammans med lärare ett Innovationsläger för Vamias första årets studerande. Lägret är en del av undervisningen och fungerar som en inspirationsdag inom företagsamhetsfostran.

Feedback från studerande

“Det var som att leva i ett riktigt företag, man skulle hantera pengar, hålla möten, planera, boka försäljningsplatser, förbereda inför evenemang”

“Man fick använda sin kreativa sida för att skapa sin egen mässmonter”

”Det är kul då det är något mera praktiskt och inte bara teoretiskt”

”Inför och under finalen fick vi öva upp vår finska och märkte att vi kunde bättre finska än vi trodde”

”Genom försäljningstal och presentationer lärde vi oss att aldrig vara nervösa inför olika presentationer i framtiden”

100 % Business UF. Janika Korpela och Alexandra Ström. Finalplats 2021. De vann Bästa Tjänst.
Queco UF. Olivia Nabb, Alisa Lehti, Celina Rabb och Tiia Risku. Finalplats 2021. De vann Bästa UF företag andra stadiet.
DesignLamp UF. Hampus Enlund och Benjamin Sundlin. Finalplats 2021. De vann Bästa Produkt.
UCMC NY. Janica Foxell, Arna Seres och Sarita Bhushan. Finalplats 2021. De vann Bästa Samhällsnyttiga företag UCMC NY.
Välj karaktär på feedback
Godkända filtyper: jpg, png, webp, pdf, Max filstorlek: 1 MB.

Ge kontaktuppgifter

Namn(Obligatoriskt)

Användarvillkor(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.