Sök

Vamia bygger BROar till arbetslivet

I början av 2025 överfördes AN-tjänsterna till kommunerna. I Vasa tillhandahålls arbetsförmedlingen av Österbottens sysselsättningsområde. Dit hör även ett flertal grannkommuner. Målet är att förbättra tjänsternas tillgänglighet och snabba upp sysselsättningen. Därmed behövs nya, regionalt anpassade metoder och lösningar. Det krävs ett aktivt samarbete och broar för att koppla samman arbetssökande och arbetsgivare just här i den österbottniska kustregionen.

BRO – Sysselsättningens kontaktbro i Österbotten är ett treårigt projekt som medfinansieras av Europeiska unionen. Vasa stad, Vamia, Yrkesakademin i Österbotten, Medborgarinstitutet Alma och Vasa kyrkliga samfällighet deltar i projektet. De centrala målgrupperna är långtidsarbetslösa och invandrare som av olika anledningar behöver stöd för att sysselsättas.

Yana Vinnyk är en av dem som lyckats ta sig vidare tack vare BROn. Hon kom till Finland efter att kriget i Ukraina började för tre år sedan. Hon blev tvungen att lämna sitt hem, sina vänner och manikyrsalongen i Charkiv, där hon jobbat som företagare i tio år. Hon fick med sig sin tonåriga son, sin mor och katten Bosinka.  

– Först kom vi till Lappfjärd där vi stannade i fyra månader och fick lära oss grunderna till det svenska språket och annat man bör känna till om det finländska samhället. Efter det flyttade vi till Närpes. Närpes kändes som en liten stad jämfört med Charkiv med sina 1,4 miljoner invånare, men jag anpassade mig förvånansvärt snabbt och fick anställning som manikyrist på Mirage Skin & Body, berättar Yana.

Marknaden för skönhetstjänster är inte så stor i Närpes och efter en tid sökte Yana vikariat på Stöd Botnia ‒ ett servicebolag som producerar mat- och städtjänster för Österbottens välfärdsområde.

– Jag började vikariera som städare inom äldrevården på Bostället. Jag gillade jobbet och arbetsgemenskapen, konstaterar Yana.

Då kommer Maarit Karlsson in i bilden. Hon är speciallärare på Vamia. Hon kontaktar potentiella arbetsgivare inom regionen och erbjuder dem information och stöd för att hjälpa dem hitta kompetent arbetskraft. Efter att Maarit hälsat på i Närpes börjar det hända saker och ting.

– Mina förmän, Elisa och Julia, tog kontakt med mig och frågade om jag var intresserad av att ingå ett läroavtal med Stöd Botnia. Visst var jag det!

För ett läroavtal krävdes minst 31 arbetstimmar i veckan, så i stället för att vikariera blev Yana anställd. Två dagar i månaden har hon närundervisning på Vamia i Vasa. Ett flertal från Närpes studerar på Vamia så de kan samåka. I Yanas grupp finns även studeranden från Vietnam, Bosnien och Filippinerna.   

– Jag borde bli klar med min examen under kommande höst. Då har jag den kompetens som krävs av en anstaltvårdare och kan ta mig an även mer krävande uppgifter, hoppas Yana.

Förutom att hon fortfarande längtar efter sina vänner i Ukraina känner hon sig redan hemma i Finland.

– Jag känner mig friare och tryggare här. Jag vill stanna i Finland och bygga ett liv för mig och min son. Jag har även registrerat ett företag – Yana Nails. Jag tar emot kunder kvällstid efter klockan fyra. Att göra manikyrer är mera av en hobby numera, en trevlig motvikt till dagjobbet och – naturligtvis – en liten extra inkomst, ler Yana.     

Yanas nageljobb kan följas på Instagram med namnet @manikyr_narpes

Välj karaktär på feedback
Godkända filtyper: jpg, png, webp, pdf, Max filstorlek: 1 MB.

Ge kontaktuppgifter

Namn(Obligatoriskt)

Användarvillkor(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.