Search

Vamia rakentaa SILTAa työelämään

Vuoden 2025 alussa vastuu TE-palvelujen järjestämisestä siirtyi valtiolta kunnille. Vaasan seudulla työvoimapalveluja tarjoaa Pohjanmaan työllisyysalue. Tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta ja nopeuttaa työllistymistä. Tavoitteen saavuttamiseksi haetaan uusia, alueellisesti toimivia menetelmiä ja ratkaisuja. Tarvitaan aktiivista yhteistyötä ja oikeita kontakteja, jotta Rannikko-Pohjanmaan työnhakijat ja työnantajat kohtaisivat.

SILTA – Työllisyyden yhdyssilta Pohjanmaa on Euroopan Unionin tukema, kolmivuotinen hanke. Hankkeessa ovat mukana Vaasan kaupunki, Vamia, Yrkesakademin i Österbotten, kansalaisopisto Alma ja Vaasan seurakuntayhtymä. Keskeisiä kohderyhmiä ovat pitkäaikaistyöttömät ja maahanmuuttajat, jotka tarvitsevat tukea työllistymiseensä.

Yana Vinnyk on yksi heistä, jotka ovat hankkeen puitteissa onnistuneet vahvistamaan asemaansa työmarkkinoilla. Yana tuli Suomeen Harkovasta Ukrainan sodan alettua kolme vuotta sitten. Hän joutui jättämään kotinsa, ystävänsä ja kynsistudionsa, jossa hän oli työskennellyt yrittäjänä jo kymmenen vuotta. Mukaansa hän sai teini-ikäisen poikansa, äitinsä ja kissansa Bosinkan.

– Aluksi vietimme neljä kuukautta Lapväärttissä. Opiskelimme ruotsin kielen alkeita ja totuttelimme elämään osana suomalaista yhteiskuntaa. Sen jälkeen muutimme Närpiöön. Närpiö tuntui todella pieneltä verrattuna 1,4 miljoonan asukkaan Harkovaan, mutta sopeuduin yllättävän nopeasti ja löysin töitä Mirage Skin & Body -kauneushoitolasta manikyristinä, Yana kertoo.

Koska kauneuspalveluiden markkinat eivät ole Närpiössa kovin suuret, Yana haki kesätöitä Stöd Botnia Tuelta. Yritys tuottaa ruoka- ja siivouspalveluita Pohjanmaan hyvinvointialueelle.

– Aloitin kesällä 2023 sijaisena Närpiön kaupungin palvelukeskuksessa ja myöhemmin myös vanhustenhuollossa Boställetissä. Pidin työstä ja työyhteisöstä, Yana toteaa.

Tässä vaiheessa kuvaan astuu Maarit Karlsson. Maarit on ammatillinen erityisopettaja Vamialla ja yksi SILTA-hankkeen lähettiläistä. Hän ottaa yhteyttä alueen työnantajiin ja tarjoaa heille tietoa ja tukea ammattitaitoisen työvoiman hakuun. Maaritin vierailtua Närpiössä alkaa tapahtua.

– Esimieheni Elisa ja Julia tiedustelivat, olisinko kiinnostunut solmimaan oppisopimuksen Stöd Botnia Tuen kanssa. Tietysti olin!

Oppisopimuskoulutus vaatii vähintään 25 työtuntia viikossa, joten sijaisuuksien sijaan Yana vakinaistettiin. Kaksi päivää kuukaudessa hänellä on lähipäivä Vamialla Vaasassa. Vamialla opiskelee useita närpiöläisiä, jotta kimppakyytikin järjestyy yleensä helposti. Yanan ryhmässä on opiskelijoita Ukrainasta, Vietnamista, Bosniasta ja Filippiineiltä.

– Valmistun ensi syksynä laitoshuoltajaksi, jonka jälkeen voin tarttua nykyistä vaativampiinkin tehtäviin, Yana sanoo.

Vaikka Yana kaipaakin ystäviään Ukrainassa, hän on kotiutunut jo hyvin Suomeen.

– Tunnen oloni vapaammaksi ja turvallisemmaksi. Haluan jäädä Suomeen ja rakentaa täällä elämän itselleni ja pojalleni. Olen vastikään rekisteröinyt myös oman yrityksen – Yana Nailsin. Otan asiakkaita vastaan iltaisin kello neljän jälkeen. Manikyyrien tekeminen on nykyään enemmän harrastus, mukavaa vastapainoa päivätyölle ja tervetullutta lisätienestiä, naurahtaa Yana.

Yanan kynsitöitä voi seurata Instagramissa nimellä @manikyr_narpes

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.