Sök

Vamia alumn berättar – Universitetsstudier ger kunskap på ett djupare plan

Jessica Kock blev utexaminerad från Vamia 2013 och Hanken 2018, men att lära sig nya saker prioriterar hon fortfarande. Nu jobbar hon med utveckling på Wärtsilä. Fastän det kan vara svårt att hitta tid för skolning i arbetslivet, bokar Jessica in kurser så att hon lär sig något nytt varje halvår.

– Jag har väl alltid varit en person som har mål, det finns alltid något som jag jobbar emot. Jag är en person som tycker om att lära mig väldigt mycket. Ännu idag då jag är i arbetslivet så har jag alltid utplanterat något, någon kurs att gå eller skolning att delta i. Det har varit en grej för mig hela livet egentligen.

I högstadiet kände Jessica att det inte riktigt passade henne och hon ville ha mer konkret och praktisk kunskap. Hon funderade på olika karriärsval och det stod mellan yrket inom ekonomi eller att bli fysioterapeut. Under prao-veckorna tog hon chansen och testade på bägge.

– Det var väl då jag gjorde mitt karriärsval. Det slutade med att det blev ekonomi och då var det ganska klart för mig att studera till merkonom och så pluggade jag gymnasiet som kombistudier. Det var de inledande studierna där jag insåg att bokföring var min grej. Numror och logik har alltid varit intressant och jag tycker om det, så det kommer säkert därifrån att det var mitt val för inriktning.

Studerande har många möjligheter efter att de fått sin grundexamen vid yrkesskola. Från första början hade Jessica som plan att studierna skulle fortsätta efter att hon fått sin merkonomexamen.

– Jag ville till universitet. Det var inte alls självklart att det skulle vara Hanken. Jag kollade jätte länge, främst från Sverige, ifall jag skulle söka mig dit åt istället. Det var Vasa eller Sverige som var första prioriteterna. Sedan under tredje året vid Vamia bestämde jag mig för Hanken, men det slutade så att jag tog ett mellanår mellan Vamia och Hanken och bodde utomlands.

Under sitt första år på Hanken märkte Jessica att hon hade mycket nytta av det hon lärt sig i merkonomstudierna.

– Det var grunderna i bokföring och dom kunde jag ju redan. Det var debet och kredit, hur man gör ett bokslut och vad det är för poster och så vidare. Jag skulle säga att jag hade mycket tillgodo just bara med logiken inom ekonomivärlden. Många begrepp var bekanta. Förstås fanns det kurser på Hanken som jag inte hade läst. Finansiering var delvis bekant men inte fullständigt och nationalekonomi var nytt. Där minns jag att jag tänkte ”oj, är det så här för alla andra?”, att de får lära sig allt från början då jag själv hade fördelen med kunskaper från förr.

Jessica fortsatte med redovisning i kandidaten och valde det som sitt huvudämne. Hon hade ändå planerat att byta huvudämne till företagsledning i sin magisterexamen. Denna plan resulterade i mångsidigt kunnande inom ekonomivärlden.

– Det förklarar mig väl ganska bra som en person. Företagsledning är mer strategier, kommunikation, förändringsarbete, projekthantering och sådant. Det är större enheter man leder. Men sen så har jag en väldigt logisk och strukturerad sida och där kommer redovisningen in. Så det var en perfekt kombination för mig. Sedan hade jag en sådan tanke att det kommer att uppskattas på arbetsmarknaden att det finns båda sidorna, att det inte bara är redovisning eller bara företagsledning. Det kändes att jag skulle sätta mig i ett fack om jag valde att helt och hållet fokusera mig på ett ämne. Jag vill ha en så bred utbildning som möjligt. I redovisningen fanns det ofta rätt och ett fel svar. Visst diskuterade vi men i slutändan fanns det en lag eller praxis som kunde säga vad som var rätt eller fel. Företagsledningen var mera grupparbeten och att lära sig stora koncept och kunna skriva om dem, att kunna argumentera med sig själv när man skrev uppgifter. Det som alla måste lära sig var att skriva mycket text. Det tycker jag var en stor skillnad mellan merkonomstudierna och ekonomstudierna.

Till skillnad från Vamias praktiska utbildning, ger universitetsstudier mer teoretisk kunskap. Jessica rekommenderar Hanken till dem som vill förstå saker på ett djupare plan.

– Om du är merkonom så kommer dina kunskaper att behövas i alla företag som finns. Det är därför jag tycker om detta område. Till och med de stora fotbollsklubbarna behöver någon att sköta om deras pengar, redovisning, marknadsföring osv. Du kan kombinera ditt yrke med dina intressen om du vill. Dina kunskaper behövs överallt, men det lämnar på en ganska praktisk nivå med merkonomlinjen. På Hanken lär man sig att förstå saker på ett djupare plan. Man får ju mer kunskap och då kan du jobba på ett bredare fält eller få mera möjligheter. Merkonomer kan också utvecklas medan de arbetar och få helt andra tjänster än vad de hade i början. Jag har också kompisar som gick merkonom och sedan tradenom och det fungerar också bra!

Jessica gjorde sin praktik från Vamia vid Korsholms kommun och jobbade där under sitt första år på Hanken. Inför sommaren mellan år ett och två på Hanken sökte Jessica många jobb för att komma in i den privata sektorn. Hon ansåg att det fanns bättre utvecklingsmöjligheter där och hon landade ett jobb som summer trainee på Wärtsilä. På den vägen har hon fortsatt.

– Det positiva med ett stort företag är att du kan flytta på dig inom företaget. Jag började med praktiska uppgifter. Då hade jag supply chain management, inköp och logistik för olika projekt. Sen fick jag möjligheten att gå över till utveckling och processutveckling. Där är jag ju ännu idag. Det är absolut mera min grej. Jag är egentligen support till våra avdelningar och planerar vad vi har för fokusområden och prioriteter.

Två år sedan gick Wärtsilä igenom en stor omorganisering. Då hade Jessica stor nytta av de baskunskaper hon fått vid Vamia.

– Jag hamnade i en position där vi hade jätte mycket operativa problem. Vi hade svårt att få det dagliga arbetet att fungera för det var en ny avdelning, nya människor, nya system och alltihopa. Där hjälpte baskunskaperna som jag hade från Vamia inom bokföring och redovisning. Då man har baskunskapen så förstår man hur transaktioner inom företaget fungerar.

Idag jobbar Jessica med företagsledning och kan i arbetslivet se samma fenomen som hon läst om i sina magisterstudier.

– På Hanken lärde vi oss det som står i böckerna och vad olika forskare har kommit fram till när dom har gjort sina studier. Sedan kommer man till arbetslivet och ser samma fenomen framför sig med sina egna ögon. Då kan man återkoppla till det man minns. Sedan är det ju jätte mycket praktiskt som man bara lär sig inom jobbet. Du kommer aldrig full förberedd till en ny arbetsuppgift. Desto mer man har lärt sig förut så har man ju en fördel av alla fall.

Välj karaktär på feedback
Godkända filtyper: jpg, png, webp, pdf, Max filstorlek: 1 MB.

Ge kontaktuppgifter

Namn(Obligatoriskt)

Användarvillkor(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.