Sök

Vamia alumn berättar – Praktiska studier vid Vamia och Novia

Jessica Bertlin har jobbat som bokförare i fem år men i början av året började hon ett nytt äventyr i revisionsvärlden på Waasa Numerica. Hon studerade till merkonom vid Vamia och efter det till tradenom med ekonomiförvaltning som inriktning vid Novia. För Jessica var det viktigt med praktiska studier så yrkesskola och yrkeshögskola passade henne perfekt.

– Först hade jag bara tänkt gå gymnasiet. Men sedan tänkte jag att jag ville göra något praktiskt och kände att merkonom är en jätte bred utbildning. Jag var nog redan då intresserad av företagande och så hade jag hört om UF-företagen som jag var jätte intresserad av. Ännu då jag gick vid Vamia var planen att gå till Hanken. Jag hade ett mellanår och läste lite kurser på Hankens öppna universitet. Men så märkte jag att kanske tradenomutbildningen vid Novia ändå passade mig bättre. Vid Novia kan man välja mellan ekonomiförvaltning, internationell handel eller justitieförvaltning.

När Jessica började vid Vamia var hon inte helt säker på sina framtidsplaner. Det var studierna som väckte intresset för bokföring.

– Mina framtidsplaner var nog lite oklara. Då visste jag inte ännu att jag ville jobba som bokförare. Sen med tiden då vi började med bokföring så tyckte jag det var kul.

Vid sidan av studierna har Jessica jobbat med kundbetjäning i några år och med bokföring i olika bokföringsbyråer. Genom att arbeta under studietiden har hon redan hunnit samla på sig fem års arbetserfarenhet inom bokföring.

– Jag tycker det har gett mycket. Man har först fått läsa om det i skolan och sedan göra det på riktigt. Jag tycker jag har lärt mig mest på det sättet.

Ett av Jessicas mål under arbetskarriären var att jobba med revision. Detta mål har hon nu uppnått.

– Då jag blev färdig från Novia i julas tänkte jag att det skulle vara roligt med ett nytt jobb också. Jag har länge velat jobba med revision och varit intresserad av det. Så då sökte jag nytt jobb och började med det i januari. Det har varit spännande och nytt. Det har varit kul att se allt från en annan synvinkel då jag tidigare varit bokförare och nu i stället granskar och går igenom.

Vad drömmer Jessica om nu?

– Jag har trivts bra med revision. Efter att man har jobbat med det i tre år så kan man ta en examen, GR-examen. Så kanske det skulle vara näst.

Välj karaktär på feedback
Godkända filtyper: jpg, png, webp, pdf, Max filstorlek: 1 MB.

Ge kontaktuppgifter

Namn(Obligatoriskt)

Användarvillkor(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.