Sök

Novialeden

Vad är Novialeden?

Novialeden är till för dig som funderar på att fortsätta med yrkeshögskolestudier efter Vamia. Under ditt sista studieår på Vamia har du möjligheten att prova på hur det är att studera vid yrkeshögskolan Novia. Du studerar tillsammans med Novias förstaårsstuderanden. Studierna genomförs under höstterminen och du har som mål att avlägga 30 studiepoäng. Din studietid vid Vamia förlängs inte i och med att de 30 sp räknas tillgodo i din grundexamen. Ifall du fortsätter studera vid Novia efter Vamia kommer din studietid att förkortas eftersom du redan avlagt grundläggande studier via Novialeden. Detta är ett stort plus!

Hur går det till i praktiken?

Studerande skrivs in via Öppna yrkeshögskolan vid Novia.  Du blir en del av Novias ordinarie förstaårsstuderande och deltar i den normala undervisningen tillsammans med dem. Studierna är avgiftsfria för dig som Vamias studerande och samma studiestöd gäller som vid Vamia.

Vem kan söka?

I första hand är Novialeden till för studerande som visat goda studieprestationer och som har hög närvaro. Tidigare yrkesstudier ska vara genomförda och vitsorden i allmänna ämnen bör vara på en god nivå. För en studerande med kombinationsstudier är Novialeden rätt så krävande och vi rekommenderar att prioritera kombi i första hand. I praktiken kan en kombistuderande utföra studier vid Novia under hela årskurs tre samtidigt som man utför kurser vid Vamia. Det är Vamias lärare som väljer vilka studerande får möjligheten att gå Novialeden. Studerande från alla branscher kan söka till Novialeden!

Hur söker man?

Anmälan sker på våren tillsammans med din handledande lärare via en anmälningslänk. På våren ordnas även ett tillfälle att bekanta sig med studiemiljön vid Novia.

Med hjälp av Novialeden kan det vara lättare att få en studieplats vid Novia som ordinarie studerande. För att kunna utnyttja denna fördel bör du:

  • Söka till Novia via särskild ansökan eller via Studieinfo
  • Avsluta dina studier vid Vamia innan ansökningstiden har gått ut
  • Ha avklarat 30 sp vid yrkeshögskolan Novia innan ansökningstiden gått ut

Bra att veta:

  • Studerande behöver ha egen bärbar dator, med åtminstone MS Office-paketet installerat. Det finns möjlighet att låna ett begränsat antal från Vamia.
  • Studierna vid yrkeshögskolan Novia är mer självständiga än vid Vamia. Det är på ditt eget ansvar att studierna går framåt.
  • Lunchen vid Novia är avgiftsfri med Vamias studerandekort. Det är det billigaste alternativet som gäller vid lunchrestaurangen i huvudbyggnaden W33.
  • Studierna vid Novia startar med en informationsdag i huvudaulan på Wolffskavägen 33. De egentliga studierna startar följande dag.

Studerandes kommentarer om Novialeden: 

  • ”För mig har Novialeden gett klarhet i vad jag vill göra efter mina studier här vid Vamia. Jag blev säker på att det är hit jag vill.”
  • ”Ville riskfritt prova på om det var min grej och det var det!”
  • ”Bara win-win med att redan vid Vamia prova på YH-studier”

Vill du veta mer? Kontaktuppgifterna hittar du nedan:

Välj karaktär på feedback
Godkända filtyper: jpg, png, webp, pdf, Max filstorlek: 1 MB.

Ge kontaktuppgifter

Namn(Obligatoriskt)

Användarvillkor(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.