Närvårdare, handikappomsorg som kompetensområde

Ilayda Limari

Ilayda Limari, utexaminerades som närvårdare med handikappomsorg som kompetensområdet efter en speciell coronavår.

– Det känns skönt att utexamineras, säger Ilayda eller Ilo, som hennes vänner kallar henne.

Ilayda har en tanke om hur hon kommer att fortsätta sin karriär. Under sommaren jobbar hon på Validia.

– Där får jag träffa människor i olika åldrar med olika handikapp. Jag tar hand om människor på grund av deras handikapp men alla är enskilda individer och alla ska få vård enligt sitt egna behov, berättar Ilayda.

I höst påbörjar Ilayda sina socionomstudier på yrkeshögskolan.

Det egna intresset ledde till studierna med handikappomsorg som kompetensområde. Inom kompetensområdet bekantar sig studeranden med bland annat olika funktionshinder och grupper med handikapp. En viktig del av kunnandet är det helhetsomfattande välmåendet, som möjliggör att personer kan medverka i samhället funktioner oavsett handikapp. Olika delområden inom handikappomsorg gås igenom mångsidigt inom närvårdarstudierna. Genom att delta i adhd-läger, förbunds- och organisationsarbete samt apuvälinemessut -mässan, blir även det praktiska arbetet bekant. Man har även nytta av egna erfarenheter.

– På adhd-lägret berättade jag redan från början att jag även själv har adhd. Vi kan alla vara oss själva, säger Ilayda.

– Detta är en karakteristisk egenskap som Ilo har. Hon har förmågan att närma sig människor på deras villkor. Ilo bemöter människor utan att bry sig om deras diagnos. En person är mycket mer än hens handikapp. Hen kan vara stark, företagare, aktiv inom organisationer. Personer definieras inte av sina handikapp, tillägger lärare Anne Peltomäki.

Under studietiden drev Ilayda även företaget Karuselli. Tillsammans med sina studiekompisar ordnade de olika evenemang för barn. De lekte, pysslade och besökte Vamias sinnesrum.

Ilayda är även intresserad av språk: hon kan finska, svenska, turkiska, albanska och teckenspråk. Språkkunnande ger en bra grund för att utvecklas inom sitt expertisområde.

– Just nu är jag mest intresserad av teckenspråk. När jag börjar mina socionomstudier, kan jag tänka mig ett arbete som förman på ett serviceboende. Eller så kunde jag arbeta som tolk. Jag kan kanske ännu studera till teckenspråkslärare, funderar Ilayda.

Ilayda har många idéer för framtiden och möjligheter har hon säkerligen ännu fler!

Välj karaktär på feedback
Godkända filtyper: jpg, png, webp, pdf, Max filstorlek: 1 MB.

Ge kontaktuppgifter

Namn(Obligatoriskt)

Användarvillkor(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.