Sök

Merkonom

Olivia Nabb och Celina Rabb studerar andra året till merkonom med ekonomiförvaltning som inriktning. Båda två avlägger yrkesexamen och studentexamen samtidigt.

Varför valde ni att söka in till Vamia?

– När jag gick i sjuan och åttan ville jag gå gymnasiet. I nian var jag på en prova-på-dag i Vamia och det var jättekul! Jag ansåg att det var lätt att ta kombi med studierna på Vamia så jag bestämde mig för att göra det. Jag hade ett UF-företag i nian som jag tyckte var roligt. Nu får vi ha UF-företag här också, så det var också en orsak till att jag valde Vamia, berättar Olivia.

– Jag ville alltid gå gymnasiet men börja sedan fundera om. Jag visste inte om jag skulle orka gå enbart gymnasiet. Merkonomutbildningen ger en ganska bred och allmänbildande utbildning så då valde jag det. Det att jag kan gå gymnasiet vid sidan om är bara ett plus för mig, säger Celina.

Vad har varit det bästa med studierna?

– Man trivs bra i skolan. Det är kul att komma till skolan på morgnarna, säger Olivia.

– Jag tycker som Olivia, det är kul att komma till skolan när man får göra något som intresserar en själv. Man kommer inte till skolan för att lära sig något tråkigt utan för att man vill lära sig. Det är jättekul att lära sig allt det här! Jag tycker också att vi har en bra gemenskap. Allihop i klassen känner varandra. Vi har en bra klass, säger Celina.

Hurudana framtidsplaner har ni?

– Jag vill söka till Hanken. Det verkar intressant och Hanken verkar som en bra skola, säger Olivia.

– Jag skall söka till Novia. Jag har inte bestämt mig ifall jag vill gå produktionsekonomi eller tradenom. Men någon av dessa på Novia i alla fall, fortsätter Celina.

Merkonom studerande på Vamia har möjligheten att studera på Novia under sitt tredje år. De studerar tillsammans med Novias förstaårsstuderande. Novialeden gör det lättare att få en studieplats vid yrkeshögskolan och studierna räknas tillgodo vilket förkortar studietiden. Celina planerar att gå Novialeden under sitt tredje år.

Hälsningar till dig som funderar på att söka till merkonomutbildningen på Vamia

– Om man är osäker på vad man vill göra så är merkonomutbildningen ganska bred. Man kan bli nästan vad som helst. Det är lite lättare än gymnasiet men man lär sig viktiga saker. Det händer även mycket mer än bara studier. Vi deltar i Taitajat och UF-tävlingen. Vi har varit med i semifinalen, finalen och under vårt första år var vi med och ordnade semifinalen. Vi håller på med en massa av andra saker än bara studier. Det är jättekul, berättar Celina.

– Vi har bra och hjälpsamma lärare som vill att det ska gå bra för oss. Det tycker jag är bra, säger Olivia.

Intresserad av merkonomutbildningen? Läs mer här https://vamia.fi/sv/examen/merkonom/

 

Studieresan till Bilbao, Spanien

Välj karaktär på feedback
Godkända filtyper: jpg, png, webp, pdf, Max filstorlek: 1 MB.

Ge kontaktuppgifter

Namn(Obligatoriskt)

Användarvillkor(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.