Sök

Företagsamhet – Euroskills

Merkonomen Hampus Enlund som utexaminerades från Vamia våren 2022 kommer att representera Finland i Euroskills-tävlingen som går av stapeln i Gdańsk i Polen 5–9 september 2023. Hampus deltog i uttagningstävlingen för företagsamhetsgrenen Entrepreneurship / Business development i hemlandet i september 2022 och tävlar nu i samma gren på europeisk nivå.

Hampus, hurdana uppgifter hör till grenen Entrepreneurship / Business development i tävlingarna?

– De tävlande får ramarna för tävlingsuppdragen på plats utgående från vilka de sedan ska planera en företagsidé.  Uppgifterna kan gälla företagsteknologi, företagets lönsamhet eller marknadsföring. Tävlingsuppgifterna utförs parvis och på så sätt lär man sig att samarbeta under hård tidspress samt dela på uppgifterna effektivt.

Hampus har redan hunnit få mycket tävlingserfarenhet eftersom han vann finalen i företagsamhet i Mästare-tävlingen våren 2021, vilket han dessutom gjorde om våren 2022 då han vann guld i ekonomiförvaltning!

I finalen i Euroskills tävlar man också parvis och Hampus kommer att tävla tillsammans med Olivia Hietanen som är studerande vid OSAO. Man förbereder sig för tävlingarna under hela året från och med uttagningarna i hemlandet. Minst varannan vecka har man sedan början av år 2023 haft gemensamma träningsträffar på distans.

Som lokal tränare för grenen fungerar Vamias lärare Carola Holmlund som hjälper och coachar Hampus.  Eftersom man inte känner till vilket ämne det mer exakt handlar om i tävlingen, måste man utveckla sina kunskaper i företagsamhet på bred front. Hampus går tillsammans med Carola igenom aktuella temaområden gällande företagsamhet så som hållbar utveckling. Därtill sätter man sig in i ämnen som berör lönsamhet och kalkyler.

Vilka förväntningar har du på finalen i Euroskills i Polen?

– Det är verkligen intressant att efter tävlingarna i hemlandet åter kunna tävla på europeisk nivå och få träffa experter inom branschen från olika länder. Det här är ett bra tillfälle för internationell nätverksbildning samt för att få möjlighet att marknadsföra sin egen kompetens.

På hösten kommer Hampus att börja studera vid Arcada yrkeshögskola. Vilken vägkost ger Mästare- och Euroskills-tävlingarna för arbetslivet och kommande studier?

– Bland annat att arbeta under press, framträda inför publik och projektsamarbete. Vidare får man genom tävlingarna lära sig mer om branschen. Vad gäller deltagande i tävlingar är det viktigt att man kan ta eget initiativ och har motivation att tävla och utvecklas inom branschen

Lycka till med träningen och tävlingen Hampus, vi på Vamia håller tummarna för dig!

Välj karaktär på feedback
Godkända filtyper: jpg, png, webp, pdf, Max filstorlek: 1 MB.

Ge kontaktuppgifter

Namn(Obligatoriskt)

Användarvillkor(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.