Sök

Fantastiska prestationer i tävlingarna SakuStars, Våga vara företagsam och Mästare

Då vårterminen tar slut får vi fira både de studerande som utexamineras och studerande som haft framgång i tävlingar. Och mycket att fira har vi också, för studerande vid Vamia har skördat framgång såväl i Våga Vara Företagsam-, Mästare- som också SakuStars-tävlingarna.

SakuStars

Tävlingarna ordnades 23–25.4 i Ikalis och årets tävlingsarrangör var utbildningssamkommunen SASKY. Från Vamia deltog en fantastisk grupp på 32 studerande i tävlingarna och de vann följande priser:

🥇 Guld i solosång vann Musa Victor
🥇 Guld i recitation och framförande av monolog Robert Tuyishime
🥈 Silver i karaoke Khadijat Victor
🥉 Brons i karaoke Eunice Shopein-Mann
Hedersomnämnande i karaoke Juliette Anwanda
Hederomnämnande i diktrecitation Abuoma och Juliette
Hedersomnämnande i solosång Gaurav Mukherjee
Hedersomnämnande i målning Neela Ruohoniemi

Dessutom sågs fantastiska prestationer av Vamias studerande till exempel i soloinstrument, landskapsmålning och i grenen konst på två timmar.

– Stämningen vid tävlingarna var otrolig, eftersom alla som var här sporrade varandra, oberoende av vilken skola man kommer från, kommenterade de studerande.

Musa Victor, Khadijat Victor, Eunice Shopein-Mann ja Robert Tuyishime.

Våga vara företagsam

Våga vara företagsam -finalen ordnades 24–25.4 i Helsingfors och tre NYT-företag från Vamia tävlade i finalen:

  • Aurora NYT
    • Företaget är grundat av Cornelia Corriveau, Olivia Antell och Julina Hoxell vid Vamias svenskspråkiga grundexamen inom mediebranschen och Jomar Ståhl vid svenskspråkiga grundexamen för merkonom.
    • Affärsidén: En dagbok för reflektion. Den innehåller ifyllnads sidor och berättelser om andras historier.
  • Amorcito NYT
    • Företaget är grundat av Pakjira Björkqvist och Thao Bang vid Vamias svenskspråkiga grundexamen inom mediebranschen.
    • Affärsidén: Vi designar egen vykort och med hjälp av digitala verktyg. Våra vykort säljer enligt säsong och olika stil.
  • Reborn NYT
    • Företaget är grundat av Sari Riihioja vid Vamias finskspråkiga grundexamen för merkonom och Altsu Kannelmaa vid finspråkiga grundexamen inom mediebransch.
    • Affärsidén: Att återanvända och renovera gamla varor för nya användningsområden.

Aurora NYT och grundarna Cornelia Corriveau, Olivia Antell, Julina Hoxell och Jomar Ståhl vann tävlingsklassen Bästa Affärside! Lärarna Guy Bokull och Jan Nedergård fungerade som handledande lärare för Aurora NYT.

Jomar Ståhl ja Cornelia Corriveau.

Aurora NYT vann 500€ och en till resa till Helsingfors med övernattning i oktober då de får fara på Jobshadowing till Skandinaviska enskilda banken, SEB i Helsingfors. Priset för bästa affärsidé delades ut av SEB.

Juryns prismotiveringar: 
Socialt ansvar ligger i kärnan av företagets verksamhet. Företaget har identifierat ett allvarligt problem och föresatt sig att lösa det på ett trevligt sätt. Företaget var en magnifik helhet som gav ett starkt uttryck för sina värderingar.  Företaget hade redan samarbetspartner inom både innehållsproduktion och välgörenhetsarbete och var starkt fokuserat på internationalisering.

Aurora NYT grundarna Olivia och Jomar. Julina och Olivia deltog i mässan på distans via Teams.
Julina Hoxell ja Olivia Antell deltog på distans i mässan i UF-finalen eftersom de var på utlandspraktik i Portugal.

Mästare

Mästare, FM-tävlingen i yrkesskicklighet, är Finlands största årliga yrkesutbildningsevenemang, där de som studerar till ett yrke tävlar inom sin egen bransch om finska mästerskapet. Finalevenemanget ordnades i år i Kuopio 20-23.5.2024.

Om FM-medaljerna kämpade över 400 ungdomar som studerar inom yrkesutbildningen. Från Vamia deltog 5 studerande i FM-tävlingen Mästare.

Mästare2024-tävlingens resultat:
🥇 Guld: Wallace Gichuhi i grenen Databehandling
🥇 Guld: Mikael Kolehmainen i grenen Webbutveckling
🥈 Silver: Axel Asplund och Benjamin Holm i grenen Företagsamhet
4:e plats Jimi Mäenpää i grenen Ajoneuvotekniikka

För Mikael Kolehmainen är guldmedaljen den tredje Mästare-medaljen han vunnit: Hann vann brons i grenen Produktion av webbsidor år 2022 och guld i grenen Webbutveckling år 2023.

Axel Asplunds medalj i grenen Företagsamhet är redan hans andra Mästare-medalj, eftersom han i fjol vann brons i samma gren med sitt tävlingspar.

Wallace och Mikael tränades av läraren Kenneth Eklund. Tränare för Benjamin och Axel var läraren Carola Holmlund. Jimi tränades av läraren Teemu Mäenpää.

***

Stort grattis till alla finalister och medaljörer, underbart jobbat!

Välj karaktär på feedback
Godkända filtyper: jpg, png, webp, pdf, Max filstorlek: 1 MB.

Ge kontaktuppgifter

Namn(Obligatoriskt)

Användarvillkor(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.