Vamia deltar i höst i den riksomfattande Läroavtalsveckan, som ordnas för åttonde gången och vars syfte är att informera om möjligheterna att lära sig i arbetslivet. Temaveckan till ära vill Vamia lyfta fram prisbelönta experter inom läroavtalsverksamheten.
Årets läroavtalssakkunniga gör sammankopplingar som det sprakar om
Vamia delade ut pris för Årets läroavtalssakkunniga till den erfarne och karismatiske läraren inom elbranschen Olavi Mäntylä.
Olavi har under sin 20-åriga karriär som utbildare skickligt kombinerat sin expertis inom elbranschen med informationen och kunskaperna som krävs för läroavtalsutbildning. Han är en omtyckt lärare som har lyckats skapa långvariga, förtroliga kontakter även med nätverket av arbetsgivare.
Olavi anpassar sig till växlande situationer och har god samarbetsförmåga. Han låter inte saker lämna på hälft. Han möter människor på ett avslappnat och positivt sätt.
”Det bästa är när arbetsgivarna återvänder till mig i läroavtalsärenden. Eller det då jag fick en Oulun Kärpät-lagjacka i present av en grupp studerande! Och den här titeln som Årets läroavtalssakkunniga på Vamia är inte illa det heller”, småler Olavi.
Ett läroavtal är ett triangelavtal mellan studeranden, arbetsgivaren och läroverket, och parternas önskningar och behov kan variera mycket.
”Ett läroavtal är ändå oftast en fantastisk deal för alla! Då studeranden och arbetsgivaren har hittat varandra måste ”sammankopplingen” ännu bekräftas. Den saken sköter jag tillsammans med läroavtalstjänsterna”, berättar Olavi.
Man kan avlägga hela sin examen på läroavtal eller bara en del av examen. Man utarbetar en plan för studeranden samt kommer överens om närvarodagar och eventuell distansundervisning. I läroavtalet mellan studeranden, arbetsgivaren och läroverket antecknas de delar av examen som ska avläggas samt de arbetsuppgifter där examensbaserade studier ingår. Proven sköts huvudsakligen på arbetsplatsen i samband med normala arbetsuppgifter.
”Intresset för läroavtalsutbildning verkar växa. För tillfället koordinerar jag nästan 40 läroavtalsutbildningar för studerande inom elbranschen”, räknar Olavi.
Till läroavtal söker man sig till exempel efter ett lyckat sommarjobb, då arbetsgivaren och studeranden redan har lärt känna varandra lite. Man kan ändå söka sig till läroavtal under vilket skede som helst i studierna. Läroavtal ger också arbetstagare en möjlighet att komplettera sitt kunnande i olika skeden av arbetskarriären. En yrkesutbildning som starkt bygger på arbetslivets behov förverkligas på det här sättet effektivt genom ett äkta interaktivt samarbete.
”Flexibilitet är dagens ord. Med läroavtal lyckas det”, lovar Olavi.
Vuoden Työpaikkaohjaaja mentoroi tulevaisuuden tekijöitä
Vamia valde verkstadsansvarige Juha Kaukola från Rinta-Joupin Autoliike Oy i Vasa till Årets arbetsplatshandledare.
Juha har de senaste åren lotsat en betydande mängd av Vamias studerande inom bilbranschen till ett yrke via läroavtal. Samarbetet med bilbranschen har varit professionellt och man har alltid ordnat saker snabbt och flexibelt från både företagets, studerandens och Vamias del.
”Idén är att få arbetstagare till vårt företag. Framtidens förmågor! På servicesidan kan vi ha 4–5 läroavtalsstuderande på en gång. Många har flyttat över till läroavtal efter en period av inlärning i arbete. Vi förbinder oss att ta vårt ansvar som utbildare, så studeranden behöver inte genast kunna, men man måste brinna för att lära sig”, betonar Juha.
Strukturen och innehållet av examen samt organiseringen av proven har beaktats mycket väl i Juhas handledning.
”Vi servar ca 50 bilar om dagen. Alla märken. Uppgifterna är mångsidiga och studerandena är en självklar och naturlig del av vår arbetsgemenskap. Tack vare handledningen från våra erfarna och uppmuntrande montörer börjar uppgifterna flyta på. Och alltid kan man – och ska man – fråga! Studerandena deltar också i våra gemensamma kundresponsmöten, där vi går igenom vad vi lyckats med och vad vi ännu kunde förbättra”, berättar Juha.
Kontakten med Vamias lärare och utbildningsplanering är kontinuerlig och aktiv.
”Tillsammans går vi igenom grunderna för examen, studerandens startnivå och utbildningsbehov. Vi planerar tidtabellen och kommer överens om anordnandet av prov. Vi ger respons fram och tillbaka och utvecklar vid behov utbildningens praxis”, säger Juha.
Vid Vamia tog man år 2024 i bruk en ny bilhall, där det finns bland annat tidsenliga redskap för oljebytes-, broms- och underredesservice samt arbetspunkter utvecklade för service och reparation av elbilar.
”Servicen av elbilar skiljer sig markant från servicen av förbränningsmotordrivna bilar, så det här är en fantastisk fördel för oss, som kunde öka vårt samarbete med Vamia ännu mer”, förklarar Juha.
Många som studerat på läroavtal i Rinta-Joupin Autoliike får arbete inom företaget.
”Andelen som lyckas är riktigt bra. Inte låter vi ju toppenbra arbetstagare gå. Efter examen fortsätter många på den så kallade märkesbanan, d.v.s. specialiserar sig på servicefrågor för ett visst bilmärke”, avslutar Juha.