Search

Lähihoitajaksi oppisopimuksella, Pietarsaari

Vamian kaksikielisessä oppisopimuskoulutuksessa aloittaneet lähihoitajaopiskelijat valmistuivat 26.8.2022 Pietarsaaressa. Ryhmä aloitti opintonsa syyskuussa 2020 koulutuksessa.

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija voi samalla käydä sekä työssä että opiskella. Tutkinto suoritetaan noin kahdessa vuodessa.

Sekametelisopasta tuli tiivis opiskeluryhmä

Vamiassa lähdettiin kokeilemaan kaksikielistä opetusta ensimmäistä kertaa Kristiinankaupungissa. Uusi tapa opiskella kaksikielisesti jatkui Pietarsaaren lähihoitajakoulutuksessa. Heidi ja Inger, haastatteluun osallistuvat opiskelijat, ovat molemmat kaksikielisiä. Ryhmään mahtui myös yksikielisiä molemmista kieliluokista. Ikähaitari opiskelijoiden kesken oli 20–60 vuotta.

Tästä sekametelisopasta muodostui opintojen aikana tiivis ja hyvähenkinen opiskeluryhmä. Edes koronanpandemian tuomat etäopinnot Teamsin kautta eivät tuntuneet etäisiltä, sillä olo oli tavattaessa aina tuttavallinen.

Heidi aloitti opinnot ensimmäisten mukana syksyllä 2020.  Inger sen sijaan hyppäsi mukaan kesken opintojen tammikuussa 2021 ja aloitti koulutuksen kahdessa eri ryhmässä:

– Olin maanantaisin toisessa ryhmässä ja Heidin kanssa samassa ryhmässä kahtena päivänä kuukaudessa. Ensimmäinen puoli vuotta oli aika rankkaa, mutta selvisin aivan hyvin. Ensimmäisen osan jälkeen, kun opintoja oli enää 2 päivää kuussa, aloitin 100 % työnteon, kertoo Inger.

– On hyvä, kun oppisopimuksessa saa itse päättää työaikaprosenttinsa eli miten pystyy tekemään työtä opintojen kanssa. Minä tein ensin 75 % töitä opintojen ohessa. Sitten tuli sellainen tunne, että jaksaa tehdä enemmänkin. Puolen vuoden jälkeen aloin jo tekemään 85 % töitä opintojen ohella, jatkaa Heidi.

Molemmat kehuvat Vamian opettajia ja heiltä saamaansa tukea ja kannustusta. Myös opettajien koulutusta varten laatimat opiskelumateriaalit saavat kiitosta.

– Opettajat puskivat meitä eteenpäin vaikeissa vaiheissa. Jos oli jotain mitä ei ymmärtänyt, niin pystyi soittamaan ja kysymään. Aina sai apua, kertoo Inger

– Heistä oli kyllä tosi iso tuki ja turva. Opettajien kannustuksesta sai aina uutta virtaa. Siitä jäi hyvä fiilis. Ja vaikka lähihoitajan opinnot ovat vain pintaraapaisu siitä, mitä sairaanhoitaja oppii, niin opinnoissa käydään paljon kiinnostavia asioita lyhyessä ajassa läpi, sanoo Heidi.

Koulutukseen voi päätyä monen eri sattuman kautta

Inger tuli lomautetuksi kokin töistä syksyllä 2020. Marraskuussa hän sai kaveriltaan vinkin, että Uudenkaarlepyyn hoivakoti Attendo Haagaan etsitään siivoojaa. Hän otti hoivakotiin yhteyttä ja sai aloittaa työt siivoajana saman tien.

Kun Inger oli työskennellyt puolisentoista viikkoa Attendossa, hän sai henkilöstökokouksessa tarjouksen työnantajaltaan aloittaa työt lähihoitajan sijaisena:

– Mietin, että selviänköhän siitä, mutta otin tarjouksen vastaan, Inger toteaa.

Jo seuraavassa henkilöstökokouksessa työnantaja tiedusteli, haluaisiko hän aloittaa lähihoitajan opinnot oppisopimuksella, koska sijaistaminen oli sujunut niin hyvin. Selvä juttu, hän mietti ja tarttui tilaisuuteen. Ingerin perheessä hoiva-alalla on työskennellyt myös hänen äitinsä ja siskonsa, joten alan opinnot tuntuivat luontevalta valinnalta.

– Minä tarvitsen kontaktia ihmisiin. Vaikka asiakkaat ovatkin dementoituneita ja muistiongelmaisia, niin se että saan olla heidän apunaan päivisin, antaa paljon myös minulle itselleni. Tässä työssä saan olla vanhusten kanssa päivittäin aina aamukahvista iltapäivän aktiviteetteihin. Välillä keskustellaan ja luetaan tai kuunnellaan musiikkia, se on monipuolista työtä. Työtä tehdään sen mukaan, millainen olo asiakkaalla on päivittäin.

Mielenkiintoisinta tässä työssä on selvittää, mikä asiakkaan tilaan tällä hetkellä vaikuttaa: onko vaikkapa dementiassa menossa vaihe huonompaan vai johtuvatko oireet jostain muusta, kertoo Inger.

– Aivan! Lähihoitajan työ on varsinaista salapoliisityötä ajoittain. Kun tuli jotain poikkeavaa niin silloin alkoi kivien ja kantojen alta etsimään mistä se mahtoi johtua, komppaa Heidi.

Asiakkaista ja haavanhoidosta puhuessa molemmat ovat samaa mieltä: haavanhoito on kiinnostavaa.

– Haluisin saada haavanhoidosta lisäkoulutusta. Minusta on mielenkiintoista seurata sitä, onko haavan paraneminen mennyt parempaan vai huonompaan suuntaan, millaisia materiaaleja tulisi käyttää ja sen sellaista. Kaikki tämä on mielenkiintoista, miettii Inger.

– Ja nyppiä haavaa ja tutkia sitä! Inger ja Heidi nauravat yhteen ääneen.

Heidi puolestaan toimi ennen oppisopimuskoulutusta leipomoalan yrittäjänä. Pandemia kohteli yritystä kovalla kädellä ja omistajana Heidi joutui tekemään paljon rankkoja päätöksiä, kuten lomauttamaan työntekijänsä ja olemaan töissä pienten lasten äitinä vuorokaudet ympäri. Silloin hän teki päätöksen muuttaa elämänsä suuntaa.

Facebookissa tuli sopivasti eteen Pietarsaaren kaupungin ilmoitus: Opiskele lähihoitajaksi oppisopimuksella. Hänellä ei ollut aiempaa hoitotyökokemusta, mutta ala kiinnosti. Heidin mielessä oli aiemmin ollut sairaanhoitajan opinnot.  Hän ajatteli, että lähihoitajan opinnot olisivat hyvä startti alalle, joten lähetti hakemuksen opintoihin. Aika kului ja asia oli jo unohtunut hänen mielestään, kunnes yllättäen alkukesästä 2020 Pietarsaaren kotihoidon esimies soitti Heidille.

– He olivat saaneet tiedon, että olin kiinnostunut opiskelemaan oppisopimuksella lähihoitajaksi ja halusivat tarjota mulle töitä, kertoo Heidi.

Päivä kotihoidosta tulleen puhelun jälkeen Heidille soitettiin myös varhaiskasvatuksesta ja tarjottiin töitä. Hän kuitenkin halusi työskennellä vanhusten kanssa, joten elokuussa 2020 Heidi aloitti työt Pietarsaaren kotihoidossa.

– Mulle on elämässä jostain syystä tullut eteen erilaisia mahdollisuuksia oikeaan aikaan, joista haluan napata kiinni, koska olen kokeilunhaluinen. Tuntui, että tämä olisi kasvattava ja hyvä kokemus.

Kotihoidossa oli tosi osaavaa porukkaa, niin sairaanhoitajia kuin lähihoitajiakin. Siellä tarjottiin mahdollisuutta olla mukana tekemässä kaikkea mihin osoitti kiinnostusta. Viimeisen vuoden ajan työskentelin kuntoutustiimissä asiakkaiden kanssa, joilla oli toimintakyky heikentynyt. Meillä oli tosi tiivis ja mahtava porukka: 3 lähihoitajaa, koordinoiva sairaanhoitaja, 2 fysioterapeuttia ja ergoterapeutti. Yhteistuumin kuntoutimme asiakkaita. Se oli lähellä omaa sydäntäni.

Meillä on lähihoitajina aika suuri vastuu. Me tuemme asiakkaan toimintakykyä ja pärjäämistä, jos he asuvat kotona. Monesti me olemme turva ja tuki omaisillekin, toteaa Heidi.

Ihminen voi olla hyvä useammassakin kuin yhdessä asiassa

Heidillä oli keväällä monta rautaa tulessa. Hän oli tyytyväinen työhönsä kotihoidossa, jossa olisi saanut jatkaa työntekoa. Hänelle kuitenkin tarjottiin keväällä töitä myös leipomoalalta. Sen lisäksi hän haki ammattikorkeakouluun jatko-opintoihin, jonne hänet hyväksyttiin opiskelijaksi.

Tarjous leipomovastaavan esimiestyöstä houkutteli tässä elämäntilanteessa eniten. Kahden pienen lapsen äitinä uusiin opintoihin hyppääminen olisi saattanut kuormittanut liikaa.

– Nyt olen ollut 3 viikkoa uudessa työssäni ja se on tuntunut mukavalta. On kiva huomata, että olen hyvä myös tässä työssä ja että ihminen voi olla hyvä useammassakin kuin yhdessä asiassa. On itsestä ja omasta asenteesta kiinni, kuinka pärjää ja onnistuu. Nyt menen sillä, että olen lähihoitaja-leipuri-kondiittori ja teen työkseni leipurin töitä. Jos vähänkään tulee se fiilis, että halua muuta, niin voin aina hakea uudestaan AMK:n, tuumii Heidi

Myös Ingerillä on kaksi ammattia ja hänellä olisi mahdollisuus halutessaan palata takaisin kokiksi, joista on suuri pula työmarkkinoilla. Toinen vaihtoehto olisi ollut jatkaa Vamiassa vanhustyön erikoisammattitutkinnon opintoja, mutta hänelläkin on lapsi, joka tarvitsee äitinsä tukea.

– Mietin lomalla, että nyt on hyvä ottaa hetken aikaa vähän rennommin. Voisin halutessani aloittaa opinnot seuraavassa ryhmässä, tokaisee Inger.

Kannattaako lähteä opiskelemaan lähihoitajaksi oppisopimuksella?

– Jos on vähänkään kiinnostunut alasta, niin ehdottomasti kannattaa lähteä kokeilemaan. Se on hyvä mahdollisuus yhdistämään työssä käyminen ja opiskelu. Pääsääntöisesti ollaan töissä ja opitaan työnteon kautta. Lähipäivinä opiskellaan ja tavataan kouluporukan kanssa ja keskustellaan yhteisistä kokemuksista. On ollut antoisaa, kun on saanut tutustua uusiin ihmisiin. Ehdottomasti kannatta, sanoo Heidi.

– Samat sanat, naurahtaa Inger.

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.