Hakeutuminen koulutukseen
Turvallisuusvalvojana voit työskennellä esimerkiksi vartijana, järjestyksenvalvojana tai turvasuojaajana. Työpaikkasi voi olla myös poliisin tai pelastustoimen tehtävissä. Muita turvallisuusalan tehtäviä, joihin turvallisuusvalvojana voit työllistyä, ovat paikallisvartijan tai piirivartijan tehtävät, erilaiset asennus- ja ylläpitotehtävät, tavaroiden kuljetus, vastaanotto- ja vahtimestaripalvelut sekä turvatarkastuksen tehtävät.
Alalla toimiminen edellyttää vastuuntuntoisuutta, rehellisyyttä, palvelualttiutta ja kykyä toimia ristiriitatilanteissa. Turvallisuusalan perustutkinto antaa sinulle laaja-alaiset valmiudet toimia turvallisuuteen ja vartiointiin liittyvissä tehtävissä. Saat perustuntemuksen erilaisista valvontajärjestelmistä, niiden toiminnasta ja rakenteesta sekä asennustekniikan perustiedot.
Opintojen sisältö
Opinnot koostuvat ammatillisista ja yhteisistä opinnoista. Ammattiopinnoissa opiskelet turvallisuusalan toimintaa sisältäen asiaa yritysten ja yhteiskunnan turvallisuudesta, itsepuolustuksesta ja työkyvystä sekä pelastustoiminnasta. Lisäksi opiskelet joko vartiointitoimintaa tai turvallisuusteknistä toimintaa ja perehdyt turvallisuusalan palvelutoimintaan tai turvajärjestelmien käyttöön.
Opinnot kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Aiempien opintojesi perusteella voit anoa osaamisen tunnustamista, jolloin opintoaikasi lyhenee.
Turvallisuusalan koulutukseen liittyvät erityisvaatimukset
Turvallisuusalan perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto
Terveydelliset vaatimukset
Opiskelijaksi hakevan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijavalinnalle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida valita henkilö, joka ei kykene opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen, jos turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa.
Oppilaitos arvioi terveydentilasi ja toimintakykysi osalta mahdollisten sairauksien aiheuttamat rajoitteet ja niiden hoitotilanne.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla:
- sellainen näön tai kuulon heikkous, joita ei voida apuvälineillä korjata
- sellaiset psyykkiset sairaudet, jotka estävät käytännön työtehtäviin tai työssäoppimiseen osallistumisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus
- päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus
- toimintakykyyn vaikuttava tuki- ja liikuntaelimistön sairaus.
Opiskeluoikeiden peruuttaminen
Opiskelijaksi ei voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan/toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin/harjoitteluun. Jos opiskelijan terveydentila/toimintakyky muuttuu oleellisesti opiskelun aikana, voidaan opiskeluoikeus peruuttaa. Opiskeluoikeus voidaan peruuttaa myös, jos opiskelija
vaarantaa toistuvasti tai vakavasti koulutuksessa toisen henkilön terveyden tai turvallisuuden koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä tai jos opiskelija on kouluun hakeutuessaan salannut tiedon opiskeluoikeuden peruuttamista koskevasta päätöksestä. (Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017 § 81)
Henkilöturvallisuusselvitys
Turvallisuusalalla aloittaneista opiskelijoista tehdään suppea henkilöturvallisuusselvitys (turvallisuusselvityslaki 725/2014). Alaikäisten hakijoiden huoltajilta pyydetään suostumus selvityksen tekemiseen.
Hakeutuminen koulutukseen
- Tutustu Vamian jatkuvan haun tarjontaan
- Perusopetuksen päättäneet voivat hakea yhteishaussa