Sök

Vamia påbörjar ny examensdel för Minnesskötare – ny information för personer som arbetar med minnessjuka

I Finland finns uppskattningsvis över 190 000 minnessjuka personer, och omkring 14 500 insjuknar årligen. Åldern är inte den enda faktorn, för även bland 35—65-åringar finns över 7000 personer med konstaterad framskridande minnessjukdom (THL). I takt med den ökande andelen minnessjukdomar behövs mer kunnande till social- och hälsosektorn. På det här behovet svarar Vamias nya delutbildning inom examen för Minnesskötare, som erbjuder vårdare omfattande ny information samt praktiska metoder i vården av minnessjuka.

Vamia påbörjar en ny delutbildning inom examen för Minnesskötare, som erbjuder personalen inom äldreomsorgen och personer som arbetar med minnessjuka möjlighet att komplettera sitt kunnande. En examen som minnesskötare ger en stabil teori- och kunskapsgrund samt metoder för vård, bemötande och rehabilitering av minnessjuka. Vårdaren får också omfattande information om den tredje sektorns verksamhet, det vill säga de föreningar och organisationer som vi ofta samarbetar med.

– Vårdaren kan avlägga enbart den här examensdelen, eller hela specialyrkesexamen för äldrearbete om hen så önskar, säger Magdalena Vähäkangas, lektor inom social- och hälsovårdsbranschen vid Vamia.

Vård av minnessjuka kräver specialkompetens inom äldrearbete

Henna Minkkinen, verksamhetsledare för Vasanejdens Minnesförening rf, ser minnesskötarutbildningen som något positivt för föreningen och enligt henne är det fint att utbildningen kommer till Vasa.

– Redan under en längre tid har vi bedrivit ett riktigt gott och mångsidigt samarbete med Vamia. Vi tycker det är viktigt att samarbetet påbörjas redan under studierna. Vården av en minnessjuk kräver specialkompetens inom äldrearbete och man behöver en minnesskötarutbildning för att komplettera studierna inom området.

Framskridande minnessjukdomar är en folksjukdom och antalet insjuknade kommer bara att öka. Den påverkar personen som helhet, såväl handlings- och interaktionsförmågan som personligheten. Riskfaktorerna identifieras väl redan nu, men ännu finns det faktorer som man inte ens känner till.

– Det talas mycket om dagens arbetsliv och att det inte är särskilt hjärnvänligt. Ännu vet vi inte hur det kommer att påverka vår hjärna och vårt minne i framtiden, funderar Minkkinen.

Utbildningen till nytta även för föreningar

Vasanejdens Minnesförening rf och Österbottens Minneslots erbjuder verksamhet såsom grupper, evenemang och expertföreläsningar i Vasaregionen. Den minnessjuke och den närmaste kretsen erbjuds stöd. Föreningen har för närvarande 10 anställda och minnesskötarutbildningen ses som en behållning också i det här arbetet.

– Forskningen och vården av minnessjuka har gjort stora framsteg och även om man har arbetat länge inom området erbjuder utbildningen den senaste yrkeskunskapen, tror Minkkinen.

Välj karaktär på feedback
Godkända filtyper: jpg, png, webp, pdf, Max filstorlek: 1 MB.

Ge kontaktuppgifter

Namn(Obligatoriskt)

Användarvillkor(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.