Search

Vamialla alkaa uusi Muistihoitaja tutkinnon osa – uusinta tietoa muistisairaiden kanssa työskenteleville

Suomessa arvioidaan olevan yli 190 000 muistisairasta henkilöä, joista noin 14 500 sairastuu vuosittain. Ikä ei ole ainoa tekijä, sillä myös 35—65-vuotiaiden joukossa yli 7000 henkilöllä on todettu etenevä muistisairaus (THL). Muistisairauksien lisääntyessä sosiaali- ja terveysalalla tarvitaan lisää osaamista. Tähän vastaa Vamian uusi Muistihoitaja tutkinnon osa -koulutus, joka tarjoaa hoitajille laajasti uutta tietoa sekä käytännön menetelmiä muistisairaiden hoitoon.

Vamialla alkava uusi Muistihoitaja tutkinnon osa –koulutus tarjoaa vanhustenhoidossa ja muistisairaiden parissa työskenteleville alan ammattilaisille mahdollisuuden täydentää osaamistaan. Muistihoitajan koulutus antaa vankan teoria- ja tietopohjan sekä menetelmiä muistisairaan hoitamiseen, kohtaamiseen ja kuntouttamiseen. Hoitaja saa kattavasti tietoa myös kolmannen sektorin toiminnasta eli yhdistyksistä ja järjestöistä, joiden kanssa tehdään paljon yhteistyötä.

– Hoitaja voi suorittaa yksistään tämän tutkinnon osan tai halutessaan koko vanhustyön erikoisammattitutkinnon, kertoo Vamian sosiaali- ja terveysalan lehtori Magdalena Vähäkangas.

Muistisairaan hoito vaatii vanhustyön erityisosaamista

Vaasan seudun Muistiyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Henna Minkkinen näkee muistihoitajan koulutuksen positiivisena asiana yhdistykselle ja hänestä on hienoa saada koulutus Vaasaan.

– Me ollaan jo pitkään tehty Vamian kanssa todella hyvää ja monipuolista yhteistyötä. Nähdään tärkeänä, että yhteistyötä tehdään jo opintojen aikana. Muistisairaan hoito vaatii vanhustyön erityisosaamista ja muistihoitajan koulutusta tarvitaan täydentämään alan opintoja.

Etenevät muistisairaudet ovat kansantauti ja sairastuneet tulevat vain lisääntymään. Se vaikuttaa henkilöön kokonaisuudessaan, niin toiminta- ja vuorovaikutuskykyihin kuin persoonallisuuteen. Riskitekijöitä tunnistetaan jo hyvin tällä hetkellä, mutta vielä on sellaisia tekijöitä, joista ei edes tiedetä.

– Paljonhan puhutaan nykyajan työelämästä ja siitä, kuinka se ei ole kovin aivoystävällistä. Vielä ei tiedetä miten se tulee vaikuttaa tulevaisuudessa meidän aivoihin ja muistiin, tuumii Minkkinen.

Koulutuksesta hyötyä myös yhdistyksille

Vaasan seudun Muistiyhdistys ryja Muistiluotsi tarjoavat Vaasan alueella muistitoimintaa kuten erilaisia ryhmiä, tapahtumia ja asiantuntijaluentoja. Tukea annetaan niin muistisairaalle kuin hänen lähipiirilleen. Töissä yhdistyksessä on tällä hetkellä 10 henkilöä ja muistihoitajan koulutus nähdään hyödyllisenä myös tässä työssä.

– Muistisairauden tutkimuksessa ja hoidossa on edetty paljon ja vaikka olisikin toiminut alalla jo pitkään, niin koulutuksessa saa uusinta ammatillista tietoa itselleen, uskoo Minkkinen.

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.