Search

Wärtsilä

Kansainvälisiä osaajia kansainvälisiin yrityksiin

Enow Kempes Kamerunista ja Yasir Tahir Pakistanista opiskelevat kone- ja tuotantotekniikkaa Vamian englanninkielisessä, kolmivuotisessa koulutusohjelmassa. Nyt he aloittelevat oppisopimusjaksoa Wärtsilän moottoritehtaalla Vaasassa. Kumpikin puhuu sujuvasti englantia, mutta suomen tai ruotsin kieltä he eivät vielä täysin hallitse.

Wärtsilä on kansainvälinen yritys, jossa toimihenkilöiltä edellytetään hyvää englannin kielen taitoa, mutta kyllä meiltä ainakin rallienglanti luontuu konepajankin puolella. Kun Vamia tiedusteli viime kevättalvella, voisimmeko ottaa englanninkielisiä aikuisopiskelijoita yhdeksän viikon harjoitteluun, otin asian puheeksi tiimin kanssa ja sovittiin yhdessä, että motivoituneet, hyvät tyypit ovat tervetulleita – suomen kielen taidosta riippumatta, kertoo kokoonpanotiimin Team Lead Teemu Tuominen.

Opiskelijoiden työhön perehdyttäjänä toimiva asentaja Veli-Matti Kuusikko on samaa mieltä.

– Työssä oppimisen jakso keväällä meni mukavasti, joten molemmat jäivät meille kesätöihin aina syyskuun loppuun asti. Nyt koulutus jatkuu Enowilla ja Yasirilla oppisopimuspohjalta, viikot jakautuvat Vamialla suoritettaviin kursseihin ja työn tekoon Wärtsilässä. Täällä tehtaalla keskitymme seuraavaksi etenkin Wärtsilälle keskeisen mittaustekniikan opettamiseen. Jo vuoden vaihteessa molempien odotetaan saavan tutkintonsa suoritettua, Veli-Matti kertaa syksyn ohjelmaa.

Sekä Enow että Yasir aloittivat opiskelunsa etäopiskelijoita. Suurin syy oli koronapandemian aiheuttamat rajoitukset.

– Aloitin opiskeluni Vamialla Kamerunista käsin. Suomeen pääsin muuttamaan vasta alle kaksi vuotta sitten. Minulla oli aiempaa kokemusta öljy- ja kaasuteollisuuden piiristä, ja osaamiseni huomioitiin henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassani. Kamerunin viralliset kielet ovat englanti ja ranska, joten opiskelu englannin kielellä ei tuottanut ongelmaa. Suomen kielen opinnotkin aloitin, mutta huomaan, että kielen oppiminen työn ohella on etenkin ammattiterminologian kannalta tehokkaampaa. Tutkinnon suorittamisen jälkeen aion kuitenkin ensimmäiseksi keskittyä suomen kielen taitoni vahvistamiseen työn ohella, Enow painottaa.

Yasir löysi tiensä Espoon kautta Vamialle. Pakistanissa Yasir toimi historian ja yhteiskuntaopin opettajana.

– Meidät otettiin Wärtsilässä hienosti vastaan. Perehdyttäminen hoidettiin huolellisesti, ja kollegat ovat ystävällisiä. Opinnot työpaikalla ovat erittäin tärkeitä niin ammatillisen osaamisen, kotiutumisen, kielen oppimisen kuin työllistymisenkin kannalta. Suoritettu tutkinto mahdollistaa jatkon myös korkeakoulutasolla, joten sekin voi kiinnostaa, kunhan ensin saan vähän lisää kokemusta teknologiateollisuuden alalta, pohtii Yasir.

Kieltä ja ammatillisia taitoja voi opiskella yhtä aikaa ja limittäin. Maahanmuuttajille tärkeintä on päästä kiinni työhön, toimeentuloon ja suomalaiseen yhteiskuntaan entistä sujuvammin. Enowilla ja Yasirilla on siihen täydet mahdollisuudet. Ja Wärtsilässä kaksi hyvää tyyppiä lisää!

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.