Search

Vamian lähihoitajien kummiluokkatoiminta alkoi yhteistyössä Attendon palvelukotien kanssa

Vamia ja Attendo aloittivat syyslukukauden alussa yhteistyössä kummiluokkatoiminnan. Toiminnan kautta nuoret lähihoitajaopiskelijat pääsevät tutustumaan Attendon palvelutalojen toimintaan. Jokainen ryhmä on kolme viikkoa tutustumassa joko vanhus-, vammais- tai mielenterveyspalvelutaloihin.

Kummiluokkatoiminnan suunnittelu alkoi keväällä 2023, jolloin kartoitettiin Attendon koteja, jotka voisivat olla mukana. Omenapuiston muistisairaiden ikäihmisten palvelutalo valikoitui yhdeksi sopivaksi paikaksi.

– Koetaan, että yhteistyö on tosi tärkeää. Kummiluokkatoiminta madaltaa kynnystä tulla meille työharjoitteluun. Oppii tuntemaan ikäihmisten palvelutalojen toimintaa ja saa syvempää ymmärrystä siitä, mitä käytännössä tapahtuu. Nuoret ovat piristäneet asukkaiden arkea, kun on ollut erilaisia virikkeitä, kertoo Omenapuiston hoivakodin johtaja Susanna Hedström.

Toimintaan osallistuvat nuoret ovat toisen vuoden hyvinvoinnin toimintakyvyn edistämisen vaiheessa olevia lähihoitajaopiskelijoita. Työssäoppimisjakso olisi alkanut vasta vuodenvaihteessa ja koettiin, että opiskelijat tarvitsevat enemmän käytännönläheistä toimintaa.

– Opiskelijat ovat antaneet toiminnasta valtavan hyvää palautetta. Syksy olisi ollut pitkä pelkästään teoriaopintojen parissa, kertoo Vamian opettaja Ulla Ollinkoski.

Päivä Omenapuistossa alkaa aamutoimilla eli herätellään asukkaat aamupalalle ja tehdään perushoitoa, jota opiskelijat ovat mukana katsomassa. Päivällä on virikkeitä kuten maalaamista, ulkoilua, hiuksien ja kynsien laittoa ja lukuhetkiä. Hoitajat ovat tukeneet opiskelijoita mm. kertomalla keskustenluaiheita asukkaiden kanssa, kuten kiinnostuksenkohteista tai aiemmista työelämäkokemuksista. Tämä kaikki harjoittaa läsnäolotaitoja.

Ilmapiiri Omenapuistossa on ollut todella hyvä ja opiskelijat otettu hyvin vastaan. He ovat saaneet olla mukana tekemässä käytännönläheisiä toimia, joita koulussa olisi harjoiteltu teoriassa. Nyt he pääsevät kosketuksiin vuorovaikutustaitojen kanssa, kun kohtaavat ihmisiä oikeiden perushoidon toimenpiteiden aikana.

– Ollaan opittu tosi paljon uutta. Vaihdettu lakanoita, autettu vuodepesussa, syötetty ja ihan vain juteltu vanhusten kanssa. Autellaan täällä vähän kaikessa. Asukkaat ja hoitajat ovat olleet oikein mukavia täällä, kertoo opiskelijat

– Tämä on positiivinen tuulahdus sekä meidän yhteistyöllemme ja tulevaisuutta ajatellen, jatkaa Hedström.

Molemmat osapuolet toivovat kummiluokkatoiminnalle jatkoa.

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.