Lähihoitaja

Ammattikuvaus

Lähihoitajana voit työskennellä monipuolisissa työtehtävissä eri-ikäisten parissa. Työsi voi olla esimerkiksi päiväkodeissa, kotihoidossa, terveyskeskuksissa, kehitysvammahuollossa, päihdehuollossa, vanhustenhuollossa tai hammashuollossa.

Lähihoitajana osaat työskennellä terveydentilaltaan, toimintakyvyltään ja kulttuuritaustaltaan erilaisten ihmisten kanssa. Autat, tuet ja ohjaat eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Voit valita osaamisalasi useiden eri vaihtoehtojen joukosta.

Opintojen sisältö

Opinnot koostuvat ammatillisista ja yhteisistä opinnoista. Pakollisten tutkintojen jälkeen voit valita osaamisaloista sinua eniten kiinnostavan: ikääntyvien hoito ja kuntoutuminen, lasten ja nuorten kasvatus ja hoito, mielenterveys- ja päihdetyö, sairaanhoito ja huolenpito, suunhoito, vammaistyö.

Opinnot kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.  Aiempien opintojesi perusteella voit anoa osaamisen tunnustamista, jolloin opintoaikasi lyhenee. 

Lisätietoa tutkinnosta

Koulutukseen liittyvät erityisvaatimukset

Hakeutuminen koulutukseen

Haku osaamisaloihin

Jos olet jo valmis lähihoitaja tai olet suorittanut pakolliset tutkinnon osat, voit hakea suoraan osaamisaloihin.

  • ikääntyvien hoito- ja kuntouttaminen (päiväopinnot)
  • jalkojenhoito (iltaopinnot)
  • lasten ja nuorten kasvatus ja hoito (päivä- sekä iltaopinnot)
  • mielenterveys- ja päihdetyö (päivä- sekä iltaopinnot)
  • sairaanhoito- ja huolenpito (päivä- sekä iltaopinnot)
  • suunhoito (päiväopinnot)
  • vammaistyö (päiväopinnot)

Myös osaamisaloihin haet jatkuvassa haussa. Kirjoita lisätietoihin, mihin osaamisalaan haet ensisijaisesti.

Lisätietoja tutkinnosta ja hakemisesta saat Riitta Eskola, puh. 040 744 5156 riitta.eskola@vamia.fi ja Kati Rasinmäki, puh. 040 624 9854, kati.rasinmaki@vamia.fi