Sök

Vamias nya modell RestaurangPRAO är ett ypperligt tillfälle för unga att prova på restaurangbranschen

Vamias nya modell RestaurangPRAO är ett ypperligt tillfälle för unga att prova på restaurangbranschen

RestaurangPRAO är en ny modell vars planering inleddes inom Vamias turismservice i våras tillsammans med lärarna och studerandehandledarna. Idén härstammar från att man inom den yrkesinriktade utbildningen vill öka ungas intresse för restaurangbranschen. Som tidpunkt valdes Prao-veckorna, då elever i åk 7–9 har ett ypperligt tillfälle att få prova på restaurangbranschen och se arbetslivet. Vid genomförandet av RestaurangPRAO har man utnyttjat erfarenheterna av TeknoTET, som ordnades på Sampocampus för elever i åk 7–9.

  • Vi funderade att kunde inte också vi klara av det här. Vi utgick ifrån ett ganska litet antal när vi genomförde idén. Hittills har tre platser per vecka räckt till, och ännu har vi inte behövt säga till någon att hen inte ryms med. Prao-veckorna under hösten är tio, vilket innebär att det finns plats för trettio unga och under våren ännu ett tjugotal till, berättar lärarteamet.

I RestaurangPRAO får eleven under en vecka bekanta sig med hur det är att studera inom restaurangbranschen på Vamia under de tre första dagarna, och de två följande dagarna bekantar hen sig alternativt med verksamheten i antingen en restaurang som är samarbetspartner eller Vamias restaurang Silveria.  Skolornas elevhandledare väljer i samarbete eleverna till RestaurangPRAO.

  • Hittills har alla elever velat bekanta sig med en restaurang som är samarbetspartner. Vi har inlett samarbete med Sokos Hotels Vaakuna. Där finns flera restauranger under samma tak och där serveras frukost, vilket på ett trevligt sätt passar in i Prao-elevernas arbetstid. Flera restauranger öppnar ju först på eftermiddagen. Efter höstlovet är avsikten att bredda restaurangrepertoaren. Ungdomarna har gett verkligt bra respons på RestaurangPRAO, säger lärarteamet glatt.

Verkligt bra erfarenhet

Iina Salmi från Savilahden yhtenäiskoulu i Lillkyro är en av eleverna som ville prova på RestaurangPRAO.

  • Förstås vill ja testa på såna möjligheter. Ja tänkte att ja i alla fall börjar i yrkesskola och det här är en sån sak som intresserar, så jag testar på det.

De första tre dagarna på Vamia var intressanta och Salmi har fått se hurdant det är i kockutbildningen.

  • Ja har fått vara med och kocka och göra samma saker som studerandena. På måndagen var jag i en engelskspråkig grupp där det var människor från olika kulturer. Gruppen hade själv planerat alla måltider under dagen enligt sin egen kultur, och jag fick också vara med och laga dem. Det var en verkligt bra erfarenhet, helt fantastiskt.

På restaurang Venn har Iinas praotid gått bra. Hon har bland annat fått förbereda, eller mixa, grönsaker för frukosten och lunchen.

  • I köket har det varit riktigt intressant att se hurdant det på riktigt är att jobba i en sådan här restaurang. Jag har fått göra lite av allt möjligt här.

Ett mycket fungerande koncept

Vaakunas köksmästare Arto Huhtala har varit verksam i cirka elva år.

  • Jag fick syn på kocklinjen som ung, efter FN-trupperna, och på den vägen är jag ännu drygt tjugofem år senare.

Vaakuna gick med i RestaurangPRAO, eftersom branschen behöver allt mera arbetskraft.

  • Om vi på det här sättet lyckas locka ungdomar att söka till skolan och redan om en elev blir intresserad att söka dit, så har ju den här grejen lyckats. Skillnaden märks nog jämfört med tidigare Prao-deltagare, som man har varit tvungen att undervisa i grundläggande saker med början i att tvätta händerna. Nu ser man att grunderna har genomgåtts under de första Praodagarna på Vamia.  På basis av denna kortvariga erfarenhet är RestaurangPRAO enligt min åsikt ett mycket fungerande koncept, konstaterar Huhtala.

På Vaakuna frågar folk dagligen efter Praoplatser. Köksmästaren har fått styra dem som frågar att kontakta elevhandledaren och uppmanat dem att delta via RestaurangPRAO. Huhtala berättar att Vaakuna gärna också i fortsättningen är med i RestaurangPRAO enligt resurserna.

Är du intresserad av RestaurangPRAO? Fråga mera om saken av elevhandledaren i din skola!

Välj karaktär på feedback
Godkända filtyper: jpg, png, webp, pdf, Max filstorlek: 1 MB.

Ge kontaktuppgifter

Namn(Obligatoriskt)

Användarvillkor(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.