Sök

Grundexamen i informations- och kommunikationsteknik, programutvecklare, studier på dagtid, SÖK NU, studierna börjar 1.8.2024

ICT-branschen är en internationell bransch i ständig utveckling, som erbjuder utmaningar och mångsidiga möjligheter att utvecklas till expert inom branschen. Kom till oss vid Vamia och studera till programutvecklare, som är ett utbildningsprogram i grundexamen inom informations- och kommunikationsteknik. Med en examen, som programutvecklare, kan du arbeta inom spelprogrammering (game programmer), utvecklare av webbapplikationer (web developer), kunnig inom full stack, genomförare av IoT-lösningar och inom andra branscher eller som företagare. Förutom att arbeta med programutveckling lär du dig också sådant som behövs, ifall du arbetar med IT-stöd. Branschen kräver att du är kreativ, har ett tekniskt intresse och har goda färdigheter när det gäller inlärning- och problemlösning.

Utbildningstid

Utbildningstiden är ca. 2,5-3 år eller enligt den personliga utvecklingsplanen för kunnandet eller tidigare studier.

Utbildningen kan påbörjas vid följande tillfällen:

1.8.2024

Utbildningen kan också påbörjas vid andra tidpunkter, enligt en personlig plan, som planerats tillsammans med den ansvarige läraren/studiehandledaren.

Ansökningstiden

Du kan ansöka till utbildningen via kontinuerliga ansökan, beslutet om studieplatsen görs 13.6.2024. 

Man kan okså söka på sommaren och bli vald i augusti om det finns plats i gruppen. 

Innehållet i utbildningen

Studierna består av yrkesstudier (145 kompetenspoäng) och av gemensamma studier (35 kompetenspoäng). Inom yrkesstudierna studerar du definition av programvara, planering, förverkligande och test av program, spel-/nät-/mobilprogrammering, integrerad programmering (robotik, IoT-lösningar), bildbehandling, planering av användargränssnitt, spelgrafik, planering och förverkligande av datalager, förverkligande av webbshopar och webbsidor. Dessutom ingår i studierna installationer och konfigureringar av den informationstekniska miljön, kundbetjäning samt företagsamhet. Programmeringsspråk och -miljöer som används i undervisningen är bla. Visual C# / PHP / Python / C++ / JavaScript / HTML / SQL / CMS. Yrkesprovet kan den studerande utföra med vilket modernt programmeringsspråk som helst.

En del av studierna och största delen av yrkesproven utförs vid företag och organisationer inom branschen. Inlärning på arbetsplats kan också ske utomlands. En programutvecklare får anställning inom den offentliga sektorn och i privata företag eller grundar sitt eget företag. För att bli anställd som programutvecklare krävs det god yrkeskompetens och kontinuerlig förnyelse.

Programutvecklare, uppbyggnad av examen

 

Förverkligandet av utbildningen

Utbildningen består huvudsakligen av närstudier, 5 dagar i veckan. Tidsmässigt hålls undervisningen på dagen, mellan 8–16 enligt läsordning. Närstudiernas omfattning är beroende av tidigare kunskap och hur snabbt man vill framskrida i studierna. Närstudierna hålls på Hansa Campus, Krutkällarvägen 2. Studierna utförs med hjälp av olika arbetsmetoder, individuellt och i grupp. Inlärning sker både i skolan och på verkliga arbetsplatser. Inlärning på arbetsplatsen står för ca 6 månader av den totala studietiden.

Examen kan även erläggas via läroavtal.

Inträdeskrav

Till utbildningen kan man söka med ett avgångsbetyg från grundskolan eller studentexamen som grund. En personlig studieplan uppgörs med beaktande av tidigare studier och erfarenheter från arbetslivet. Det allmänna språkkravet är på nivå A2.2.

Pris

Utbildningen är kostnadsfri.

 

Tilläggsinformation

Lärare Kenneth Eklund, tel. 040 753 5226, kenneth.eklund@vamia.fi

Studiehandledare Minna Eteläpää, tel.040 756 8406, minna.etelapaa@vamia.fi

Välj karaktär på feedback
Godkända filtyper: jpg, png, webp, pdf, Max filstorlek: 1 MB.

Ge kontaktuppgifter

Namn(Obligatoriskt)

Användarvillkor(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.