MÅLGRUPP: De primära målgrupperna för projektet är studerande och lärare inom yrkesutbildning samt företagsrepresentanter.
PARTNERS:
Finland: Vamia, VAASAN KAUPUNKI, ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMA OMNIA, KAJAANIN KAUPUNKI, ITA-SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMA, RAAHEN KOULUTUSKUNTAYHTYMA, AMMATTIOPISTO LUOVI OY, ThingLink Oy, OY VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU – VASAYRKESHOGSKOLA, OPETUSHALLITUS OPH
Nederländerna: Stichting Regionaal Opleidingen Centrum Aventus, Stichting Christelijk Regionaal Opleidingen Centrum Noor, MBO RAAD, STICHTING REGIONAAL ONDERWIJS CENTRUM NOORDOO, Mbo Amersfoort
Italien: ENAC ENTE NAZIONALE CANOSSIANO, LEARNINGDIGITAL SRL
Tyskland: BBS Syke EUROPASCHULE, Berufsbildungszentrum Dr. Jürgen Ulderup, Handwerkskammer Hannover
PROJEKTBESKRIVNING:
Syftet med projektet är att utveckla samarbetet mellan yrkesskolor och arbetslivet i europeiska länder. Tanken är att hitta sätt att främja sysselsättning och yrkesmässiga färdigheter och kompetenser i olika europeiska länder. Yrkesutbildning (VET) är en kritisk komponent för att förbereda individer för arbetslivet.
I takt med att arbetsmarknadens behov utvecklas och förändras måste även yrkesutbildningen anpassas för att säkerställa att den förblir relevant och effektiv när det gäller att förbereda eleverna för framtidens arbetsliv. Vi kommer att förbättra kvaliteten på yrkesutbildningen utifrån arbetsmarknadens behov. Samtidigt kommer vi att bekräfta samarbetet mellan yrkesutbildningsanordnare, företag, kammare, nationella myndigheter och andra intressenter genom att utveckla gemensamma yrkesutbildningskvalifikationer.
Syftet är att skapa ett starkt framtidsorienterat nätverk på europeisk nivå, som skapar en vision, strategi och handlingsplan med målet att stärka samarbetet i framtiden. En djupgående kommunikationsplattform kommer att skapas för det nya nätverket.
Våra huvudmål kommer att vara att öka attraktionskraften för yrkesutbildning i Europa och att skapa ett strategiskt tillvägagångssätt för att upprätthålla den höga kvaliteten på yrkesutbildningen och säkerställa att digitalisering, inkludering, grön övergång och internationalisering betraktas som centrala element i genomförandet av yrkesutbildningen.
Med våra åtgärder, som inkluderar en rad evenemang (workshops och möten) både nationellt/regionalt och internationellt, kommer vi direkt att nå 300+ studenter, 150+ arbetslivsrepresentanter och många VET-lärare, beslutsfattare och potentiella studerande och deras föräldrar. Vi kommer också att skapa en online plattform för yrkesutbildningsutövare.
Sammantaget måste yrkesutbildningen förbli motståndskraftig, flexibel och anpassningsbar för att säkerställa att den uppfyller behoven på den föränderliga arbetsmarknaden. Genom att fokusera på digital kompetens, mjuka färdigheter, livslångt lärande, samarbete med arbetsgivare samt mångfald och inkludering kan yrkesutbildningen förbereda eleverna för framtidens jobb.