Sök

Servitör

Yrkesbeskrivningen

Som servitör arbetar man inom hotell- och restaurangbranschen. Det finns en mängd olika arbetsplatser för servitörer, från en kvartersrestaurang eller gourmetrestaurang till ett hotell eller kryssningsfartyg. På sommaren kan man som servitör arbeta på sommarrestauranger, medan det under vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar. Servitörens uppgift är att servera gästerna mat och dryck. Vid privata tillställningar är mat och dryck ofta bestämt i förväg medan det på en restaurang ingår i servitörens arbetsuppgift att ta emot mat och dryck beställningar från restaurangens gäster. Under ett arbetspass ansvarar servitören/servitrisen för ett visst antal bord, en station.

I servitören/servitrisens arbete ingår att ge gästerna råd vid val av maträtter och dryck. Man måste kunna berätta om vilka rätter som serveras och hur de tillagas. Servitören bör också kunna ge förslag på vilken dryck som passar till den maträtt som valts.

Innehållet av studierna

I utbildningsprogrammet servitör ingår studier inom logi- och restaurangverksamheten, kundservice och försäljning, servering av matportioner och drycker, samt enligt eget val t.ex. beställnings- och festservering eller försäljning och servering av drycker.

 Studietiden är ca. 2-3 år enligt den individuella planen. Du kan ansöka om erkännande av kunnande av tidigare studier, vilket avkortar studietiden. Läs mera information om uppbyggnaden av examen.

Ansökan till utbildningen

Välj karaktär på feedback
Godkända filtyper: jpg, png, webp, pdf, Max filstorlek: 1 MB.

Ge kontaktuppgifter

Namn(Obligatoriskt)

Användarvillkor(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.