Suutarista ompelijaksi – Taideteollinen perustutkinto, artesaani

Heidi Bertell on suutari, joka opiskeli artesaanitutkinnon vaatetusalalta laajentaakseen osaamistaan. Kiinnostus alaa kohtaan heräsi Heidillä äitiysloman aikana, kun hän alkoi ompelemaan lapsilleen vaatteita.

– Mun ensimmäinen ammatti oli suutari. Tein töitä mittatilausompelijana monta vuotta pääkaupunkiseudulla. Sen jälkeen tuli kaksi lasta, muutettiin miehen töiden perässä ympäri Suomea ja päädyttiin Vaasaan. Mietin, että voisin täydentää omaa osaamistaan ja päätin hakea opiskelemaan Vamian artesaanilinjalle jatkuvassa haussa.

Motivoitunut aikuisopiskelija aloitti opinnot vuonna 2020 ja valmistui keväällä 2022. Artesaanikoulutus oli ollut kattava ja sieltä saatu oppi tarpeenmukaista. Heidi oli jo ennen opintojaan päättänyt perustaa oman yrityksen Ompelimo Ristinollan valmistuttuaan ja siksi hän halusikin opintojen aikana päästä verkostoitumaan vahvasti kaikkiin Vaasan alueen ompelijoihin. Se onnistui hyvin Vamian opettajien kautta, joilla on hyvät kontaktit alueen ompelijoihin. Heiltä sai suosituksia harjoittelupaikoista ja siitä, keneen kannattaa olla yhteydessä. Yksi paikosta oli ompelimo Restyle, jossa Heidi harjoitteli koulutussopimusjaksollaan.

– Sain sieltä todella hyvät opit korjausompeluun. Restyle on tosi monipuolinen ompelimo. Harjoittelun jälkeen olen tehnyt heille töitä alihankintana loma-aikaan ja kiireapulaisena.

Bertell on jatkanut yhteistyöprojekteja Restylen ja myös Swanni-nimisen ompelimon kanssa, joka valmistaa pellavavaatteita. Hän kokee voivansa sanoa ensimmäisen yrittäjyysvuoden jälkeen, että työt ovat lähteneet hyvin käyntiin. Ympärille kertyneestä verkostosta saa tukea ja heidän kauttaan on myös saanut monipuolisia työtehtäviä. Heidin onkin päättänyt sanoa kaikille työmahdollisuuksille kyllä.

Alalle halajaville hän vinkkaa:

– Motivoitunut ja itseohjautuva opiskelija pärjää hyvin. Heti opintojen alussa kannattaa miettiä harjoittelupaikat itselleen ja verkostoitua alan ihmisten kanssa. Koulutussopimuspaikka saattaa olla uran ensimmäinen työpaikka.