Search

Sähköistä energiaa ammatillisesta osaamisesta

Caverionilla paloilmoitin-, savunpoisto- ja turvavalojärjestelmien asentajana työskentelevä Tony Sandelin päivitti Vamialla lähes parikymmentä vuotta vanhan sähköalan perustutkintonsa sähkö- ja automaatioalan ammattitutkintoon ja sai samalla uutta energiaa päivittäiseen työhönsä.

– Lukion jälkeen opiskelin sähköalan perustutkinnon silloisessa Svenska Yrkesinstitutenissa. Sitten hujahtikin alan hommissa melkein kaksi vuosikymmentä. Mitään järisyttävää pakkoa ei ollut lähteä uudelleen koulun penkille, mutta kun vanhempi kollega vinkkasi, niin pirautin suoraan Vamian sähköalan opettajalle, ja kysyin, koska passaisi aloittaa, Tony kertoo.

Opiskelupaikka järjestyi lähes välittömästi työn ohella opiskelevien aikuisten ryhmästä. Lähiopintoja oli ilta viikossa, yleensä kymmenen viikon jaksoissa aihealueittain. Suuri osa opinnoista oli suoritettavissa työpaikalla tai etänä kunkin henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesti.

– Sähköasentajan ammattitutkinnon sain suoritettua 1,5 vuodessa. Nyt napsahtaa tilille ammattitutkintolisäkin joka kuukausi. Opiskelutahti oli sopiva ja enemmän perinteistä päntättävää oli oikeastaan vain uusissa sähköturvallisuusmääräyksissä, joihin tuli nyt perehdyttyä syvällisesti, tunnustaa Tony.

Tony aikoo suositella koulutusta myös nuoremmille kollegoilleen. Suomen kielellä opiskelukaan ei äidinkieleltään ruotsinkielistä Tonya pelottanut.

– Se oli tietoinen valinta. Koska tiimini on suomenkielinen ja kommunikointi esimerkiksi tukkureiden kanssa tapahtuu meillä yleensä suomeksi, niin tämä sopi minulle mainiosti, Tony toteaa.

Sähköalalla ei koskaan voi olla ihan valmis, eikä osaamisen ylläpitämiseksi aina riitä pelkät korttikoulutukset. Koska Vamia tarjoaa sähkö- ja automaatioalan koulutusta tutkintoon johtavan koulutuksen lisäksi myös moduuleina, voi kukin poimia rusinat pullasta omien tarpeidensa ja tavoitteidensa mukaisesti.

Uutena on Vamialle tulossa mm. kiinteistöautomaatiojärjestelmien ohjelmointia ja parametrointia. Aurinkosähköön perehdyttävää laitteistokokonaisuutta asennetaan myös parhaillaan Sampo-kampuksella, ja koulutukset on tarkoitus aloittaa tänä vuonna.

– Seuraan mielenkiinnolla uudistuvaa koulutustarjontaa ja hyppään kyytiin, jos tarve vaatii, lupailee Tony.

Tonyn voit vastaisuudessa kohdata Vamialla myös sähköalan näyttöjen arvioijana.

– Lupaan olla kannustava ja tarkka arvioija, enkä aio nipottaa turhasta.

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.