Search

Työelämäyhteistyö auttaa yhdistämään työn ja sen tekijät

Hyvä, vuorovaikutuksellinen työelämäyhteistyö parantaa ammatillisen koulutuksen laatua ja varmistaa, että työ ja oikeat osaajat kohtaavat nyt ja tulevaisuudessa. Työelämälähtöisyys ei ammatillisessa koulutuksessa ole suinkaan mikään uusi ilmiö. Koulutuksen ja työelämän suhde on kuitenkin viime vuosina kehittynyt ja tiivistynyt. Kun kaikki osapuolet sitoutuvat sen kehittämiseen, yhteistyö palvelee win-win -periaatteella.

Yksi yhteistyön muoto on yritysvierailut. Sähkömekaanisia järjestelmiä ja palveluja mm. vaativalle meri- ja raideliikenneteollisuudelle, voimalaitoksille ja valmistavalle teollisuudelle tuottava Promeco otti vinkistä vaarin ja kävi esittäytymässä Vamian opiskelijoille.

– Esittelimme toimintaamme ja tarjoamiamme mahdollisuuksia kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoille joitakin viikkoja sitten Vamialla. Tarjosimme kiinnostuneille tilaisuuden vierailla yrityksessämme, ja tänään tuotantoomme tutustuu kymmenisen opiskelijaa, kertoo Promecon henkilöstöjohtaja Susanna Vuorenmaa.

Kierros alkaa aukotuksen työpisteiltä. Laseria ja perinteistä leikkausta yhdistävät, modernit levytyöstökeskukset aukottavat levyjä koneistajan syöttäessä työmääräysten tiedot ja valvoessa prosessia tietokoneella. Seuraavaksi siirrytään särmäykseen, jossa levyt taivutellaan oikeaan muotoonsa.

– Ammattiosaajista on mekaanisessa tuotannossa ajoittain huutava pula. Erityisesti särmäykseen tarvittaisiin lisää väkeä. Turvaudumme tarvittaessa vuokratyövoimaan, mutta aikomuksena on panostaa enemmän myös koulutukseen, jolloin Vamia on meille luonteva yhteistyökumppani. Olin positiivisesti yllättynyt siitä, mitä kaikkea Vamia voi tarjota yrityksille ja miten monimuotoista ja joustavaa nykykoulutus on, kehuu tehtaanjohtaja Petri Koski.

Kierroksen jälkeen porukalle tarjotaan kahvit ja pullat. Susanna järjestää lyhyen kännykkägallupin siitä, mitä opiskelijat odottavat työnantajalta ja miten he kokivat Promecon työympäristönä. Työnantajan tuli opiskelijoiden mielestä olla joustava, asiallinen, tasapuolinen, ystävällinen ja huumorintajuinenkin. Työympäristön he kokivat siistiksi ja motivoivaksi ja henkilökunnan asiantuntevaksi ja mukavaksi.

– Tämä lämmittää sydäntä. Tähänhän olemme pyrkineet, naurahtaa Susanna ja pistää kiertämään listan, jolla opiskelijat, jotka ovat kiinnostuneita työharjoittelusta Promecolla, saavat ilmoittautua työhaastatteluun.

Työnantajille keskeinen syy työelämässä oppimisen paikkojen tarjoamiseen onkin mahdollisuus rekrytoida opiskelijoista uusia työntekijöitä.

– Meillä he tutustuvat toimintatapoihimme ja kehittävät osaamistaan kokeneiden työntekijöiden ohjauksessa. Kun hommat hoidetaan sovitun mukaisesti loppuun asti, niin työllistyminen alalle on varmaa, Petri lupailee.

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.