Vamia osallistuu tänä syksynä valtakunnalliseen, jo kahdeksatta kertaa järjestettävään Oppisopimusviikkoon, jonka tavoitteena on tehdä tunnetuksi työelämässä oppimisen monia mahdollisuuksia. Teemaviikon kunniaksi Vamia haluaa nostaa esiin oppisopimustoiminnassa ansioituneita tekijöitä.
Vuoden Oppisopimusosaaja piuhoittaa sähköisimmät mätsit
Vamia palkitsi Vuoden Oppisopimusosaajana kokeneen ja karismaattisen sähköalan opettajan Olavi Mäntylän.
Olavi on yli 20-vuotisen kouluttajauransa aikana yhdistänyt taitavasti sähköalan asiantuntemuksensa oppisopimuskoulutuksen vaatimiin tietoihin ja taitoihin. Hän on pidetty opettaja, joka on onnistunut luomaan pitkäaikaisia, luottamuksellisia suhteita myös työnantajaverkostoon.
Olavi mukautuu muuttuviin tilanteisiin ja on erittäin yhteistyökykyinen. Hän ei jätä asioita roikkumaan. Hän kohtaa ihmiset rennossa ja positiivisessa hengessä.
”Paras kiitos on, kun työnantajat kääntyvät uudelleenkin puoleeni oppisopimusasioissa. Tai se, kun sain eräältä opiskelijaryhmältä lahjaksi Oulun Kärppien joukkuetakin! Eikä tämä nimitys Vamian Vuoden Oppisopimusosaajaksikaan hullumpi ole”, myhäilee Olavi.
Oppisopimus on opiskelijan, työnantajan ja oppilaitoksen välinen kolmikantasopimus, jossa osapuolien toivomukset ja tarpeet voivat vaihdella paljon.
”Oppisopimus on yleensä kuitenkin kaikille huippudiili! Kun opiskelija ja työnantaja ovat löytäneet toisensa, ”mätsi” täytyy vielä varmentaa. Sen homman hoidan yhdessä oppisopimuspalveluiden kanssa”, kertoo Olavi.
Oppisopimuksella voi opiskella koko tutkinnon tai vain tarvittavan tutkinnon osan. Opiskelijalle laaditaan suunnitelma sekä sovitaan lähipäivistä ja mahdollisesta etäopetuksesta. Opiskelijan, työnantajan ja oppilaitoksen väliseen oppisopimukseen kirjataan suoritettavat tutkinnon osat työtehtävineen, joissa opiskellaan tutkintoperusteiden mukaisia asioita. Näytöt hoidetaan pääasiallisesti työpaikalla normaalien työtehtävien yhteydessä.
”Kiinnostus oppisopimuskoulutukseen vaikuttaa olevan kasvussa. Tällä hetkellä koordinoin lähes 40 sähköalan opiskelijan oppisopimuskoulutusta”, Olavi laskeskelee.
Oppisopimukseen hakeudutaan esimerkiksi mukavasti sujuneiden kesätöiden jälkeen, jolloin työnantaja ja opiskelija ovat jo ehtineet hieman tutustua toisiinsa. Oppisopimukselle voi kuitenkin hakeutua missä tutkinnon vaiheessa tahansa. Oppisopimus tarjoaa työntekijöille myös mahdollisuuden täydentää osaamistaan työuransa eri vaiheissa. Vahvasti työelämän tarpeista rakentuva ammatillinen koulutus toteutuu näin tehokkaasti aidossa, vuorovaikutteisessa yhteistyössä.
”Joustavuus on päivän sana. Oppisopimuksella se onnistuu”, lupaa Olavi.
Vuoden Työpaikkaohjaaja mentoroi tulevaisuuden tekijöitä
Vamia valitsi Vuoden Työpaikkaohjaajaksi Vaasan Rinta-Joupin Autoliike Oy:n korjaamovastaavan Juha Kaukolan.
Juha on viime vuosien aikana luotsannut merkittävän joukon Vamian auto-osaston opiskelijoita oppisopimuksella ammattiin. Yhteistyö auto-osaston kanssa on ollut ammattitaitoista, ja asiat on aina saatu järjestymään niin yrityksen, opiskelijan kuin Vamiankin kannalta nopeasti ja joustavasti.
”Ideana on kasvattaa yrityksellemme työntekijöitä. Meidän tulevaisuuden tekijöitä! Huoltopuolella saattaa olla 4-5 oppisopimusopiskelijaa kerralla. Moni on siirtynyt oppisopimukselle työssäoppimisjakson jälkeen. Sitoudumme kantamaan vastuumme kouluttajina, joten ei opiskelijan heti tarvitse osata, mutta pitää olla palava halu oppia”, Juha korostaa.
Tutkinnon rakenne ja sisältö sekä näyttöjen organisointi on Juhan ohjauksessa huomioitu erittäin hyvin.
”Huollamme noin 50 autoa päivässä. Kaikkia merkkejä. Tehtävät ovat monipuolisia, ja opiskelijat ovat kiinteä ja luonnollinen osa työyhteisöämme. Kokeneiden ja kannustavien asentajien opastuksella tehtävät tulevat tutuiksi. Ja aina voi – ja pitää – kysyä! Opiskelijat osallistuvat myös yhteisiin asiakaspalautepalavereihin, joissa käymme läpi, missä olemme onnistuneet ja mitä voisimme vielä kehittää”, kertoo Juha.
Yhteydenpito Vamian opettajiin ja koulutussuunnitteluun on jatkuvaa ja aktiivista.
”Yhdessä käymme läpi tutkinnon perusteet, opiskelijan lähtötason ja koulutustarpeet. Aikataulutamme ja sovimme näyttöjen järjestämisestä. Annamme palautetta puolin ja toisin ja kehitämme tarvittaessa koulutuksen käytänteitä”, listaa Juha.
Vamialla otettiin vuonna 2024 käyttöön uusi autohalli, josta löytyvät mm. ajanmukaiset öljynvaihto-, jarru- ja alustahuollon välineet sekä erityisesti sähköautojen huolto- ja korjaustyöhön suunnitellut työpisteet.
”Sähköautojen huolto poikkeaa olennaisesti polttomoottoriautojen huollosta, joten tämä on meille hurja etu, joka lisännee yhteistyötämme Vamian kanssa entisestään”, maalailee Juha.
”Moni Rinta-Joupin Autoliikkeessä oppisopimuksella opiskellut työllistyy yritykseen. Onnistumisprosenttimme on oikein hyvä. Emme me hevillä päästä huipputekijöitä menemään. Moni jatkaakin valmistuttuaan ns. merkkiputkeen, eli syventyy jonkun automerkkimme erityisiin huoltokysymyksiin”, päättää Juha.