Search

Ohjelmistokehittäjän etäopinnot Islannissa

Maria Rahko aloitti opintonsa syksyllä 2022 Vamian ensimmäisessä ohjelmistokehittäjän etäkoulutusryhmässä, tieto- ja viestintätekniikan perustutkintokoulutuksessa. Maria asuu ja opiskelee Islannissa.

Rahkolla on ennestään kandin tutkinto sekä lingvistiikasta että yhteiskuntatieteistä. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa pankkialalla ja postinjakajana. Islannissa hän on päätynyt siivousalalle, koska häneltä puuttuu hyvä Islannin kielen taito.

– Kielitaidon puute onkin tavallaan ollut syy siihen, miksi halusin lähteä opiskelemaan ohjelmistokehittäjän taitoja. Funtsin, että nopeammin suoritan nämä kahden vuoden opinnot kuin opin Islantia täydellisesti. Sitä täällä tarvitsee päästäkseen muihin töihin. Ohjelmistoala on kuitenkin sellainen, missä englannin kielen taidolla saa täälläkin töitä.

Koodaus on jo pidemmän aikaa kiinnostanut Mariaa. Hän on tulevaa työuraa ajatellen halunnut oppia koodaamaan, muttei ollut löytänyt keinoja opiskella alaa. Vamian ohjelmistokehittäjän etäkoulutuksen mainoksen tullessa Facebookissa vastaan hän innostui ja haki koulutukseen. Suomenkielinen opetus oli iso plussa. Ei tarvinnut opiskella englanniksi, saatika islanniksi, sillä monesti alan konseptit ovat hankalia ymmärtää alalla aloitteleville.

Ulkomailla asuessa ja Suomessa etäopintoja suorittaessa kannattaa muistaa ottaa huomioon maiden välinen aikaero. Sen Maria on omakohtaisesti kokenut:

– Täällä eletään kesällä kolme tuntia Suomen aikaa jäljessä ja talvella kaksi, koska kelloa ei siirretä. Talvella on pikkusen helpompi aikataulu, kun ei tarvitse viideltä herätä opiskelemaan.

Opinnot Vamialla ovat toimineet Marian mielestä hyvin. Etäopiskelujärjestelyt ovat olleet toimivia. Opinnot kuitenkin vaativat opiskelijalta ajanhallintaa ja itseohjautuvuutta.

– Haastavaa etäopiskelussa voi olla se, että kotona keksii aina kaikenlaista muuta mitä tehdä, kuten kotityöt tai koiran kanssa touhustelu. Etäkoulutus vaatii motivaatiota, oman ajan hallintaa ja kykyä keskittyä opiskeluun.

Positiivista etäopinnoissa Marian mielestä on se, että opiskella voi mistä päin maailmaa tahansa. Pystyt elämään monipaikkaisesti ja matkustellakin ympäriinsä. Hyvä asia on ehdottomasti myös se, ettei tarvitse lähteä paikan päälle kouluun.

– Kynnys osallistua tunneille madaltuu, kun ei tarvitse lähteä kotoa ja voi vaikka pyjama päällä käydä tunneilla.

Opettajan ohjaamat etätunnitkin ovat olleet hyvä kokemus. Tunnit myös nauhoitetaan, jolloin ne voi katsoa itselleen sopivana ajankohtana, jollei yhteinen aikataulu itselle sovi.

– Vaikka jokainen tekee itsenäisesti hommia, opiskelijaporukan Discord-ryhmä on aktiivinen, ja opettajaltakin saa aina neuvoja kysyessä.

Alan opintoja miettiville Maria suosittelee koulutukseen hakeutumista.

– Aina kannattaa kokeilla, että pääseekö mukaan koulutukseen. Plussaahan se on, jos opinnoistaan tykkääkin.

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.