Search

Lähihoitaja, vammaistyön osaamisala

Ilayda Limari, lähihoitaja opiskelijamme, valmistui erikoiseen koronakevät aikaan erikoistuen vammaistyön osaamisalalta.

– Tuntuu mukavalta valmistua, toteaa Ilayda tai Ilo, joksi suurin osa kavereista häntä kutsuu.

Ilaydalla on vahva ajatus oman uransa jatkosta. Kesän hän työskentelee Validialla.

– Siellä pääsee kohtaamaan eri ikäisiä ihmisiä erilaisine vammoineen. Hoidan ihmisiä heidän vammojen takia, mutta ihminen on yksilö ja hoidan heitä sen mukaan, kertoo Ilayda.

Syksyllä on edessä jatko-opinnot ammattikorkeakoulussa sosionomin linjalla.

Vammaistyön osaamisalan opintoihin tie johti oman kiinnostuksen kautta. Osaamisalalla tutustuttiin eri vammaisuuksiin ja vammaisryhmiin. Tärkeänä punainen lanka osaamisessa on ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi, joka mahdollistaa vammaisuudesta huolimatta ihmisen osallistumisen yhteiskunnan toimintaan. Lähihoitajan opinnoissa käydään läpi vammaistyön osa-alueita monipuolisesti. Myös käytännössä työ tulee tutuksi, kun osallistutaan adhd-leireille, liitto- ja järjestötyöhön ja apuvälinemessuille. Omista kokemuksistakaan ei ole haittaa.

– Adhd-leirillä kerroin heti ensiesittelyssä, että minulla itselläkin on adhd, niin ei tarvitse väistellä. Ollaan vain omina itsenämme, sanoo Ilayda avoimesti.

– Tämä piirre Ilossa onkin ominaista. Hän osaa lähestyä ihmistä heidän ehdoillaan. Ilo menee ihmisen luo välittämättä diagnoosista. Ihminen on muutakin kuin vamma. Hän voi olla vanhempi, yrittäjä, järjestöaktiivi. Vammaisuus ei määritä häntä yksistään, lisää opettaja Anne Peltomäki.

Opiskelujen aikana Ilaydalla oli myös oma yritys nimeltään Karuselli. Hän järjesti tapahtumia lapsille yhdessä opiskelukaveriensa kanssa. Tapahtumissa leikittiin, askarreltiin ja käytiin myös tutustumassa Vamian aistihuoneeseen.

Ilayda on myös kiinnostunut kielistä: hän osaa suomea, ruotsia, turkkia, albaniaa ja viittomakieltä. Sen varaan onkin hyvä lähteä kehittämään omaa erikoisosaamistaan.

– Eniten juuri nyt kiinnostaa viittomakieli. Kun aloitan sosionomin opinnot, niin työkseni voisin ajatella olevani palveluasumisen esimies. Tai voisin myös alkaa tulkiksi. Ehkä menen vielä viittomakielen opettajan koulutukseen, tuumailee Ilayda.

Monta on ovea auki ja ideaa mielessä vastavalmistuvalla.

 

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.