Search

Kokemusasiantuntijan ja vertaisohjaajan osatutkinto

Vamialta on valmistunut ensimmäinen opiskelijaryhmä kasvatus- ja ohjausalan osatutkinnosta Kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana toimiminen.

Kokemusasiantuntijan ja vertaisohjaajan roolissa valmistuneet kertovat oman tarinansa ja auttavat kuulijoita ymmärtämään millaista on elää tietyn kokemuksen tai asian kanssa. Osatutkinnon opinnot kestivät puolisentoista vuotta.

Vastavalmistunut kokemusasiantuntija Heini Ryhänen jakaa omaa kokemustaan paksusuoliavanteen kanssa elämisestä sekä skitsofreniasta. Idea kouluttautua kokemusasiantuntijaksi heräsi Heinille työvalmennuksessa:

– Työvalmennuksen juttelutuokioissa kävi ilmi, että olisin kiinnostunut muiden auttamisesta, en ehkä täyspäiväisesti, mutta keikkaluontoisesti. Työvalmentajani kysyi minulta, että olisinko kiinnostunut kokemusasiantuntija koulutuksesta. Ajattelin, että se voisi olla minulle sopiva, koska olen kokenut monia suuria muutoksia elämässäni, joihin olen sopeutunut ja elän täysin tasapainossa itseni kanssa.

Valmistujaisjuhlassa opiskelijat jakavat toistensa kanssa ajatuksia esiintymisestä ja toteavat, että erilaisten yleisöjen kautta kokemusasiantuntijana esiintyminen harjaantuu ja joka kerralla oppii jotain uutta.

– Esiintyminen vie energiaa, kun siihen ei ole vielä niin tottunut. Yksi esiintymiseni tapahtui alan ammattilaisten parissa ja se kyllä kuumotti, mutta hyvin se meni! toteaa Petri Närvä, joka jakaa kokemusasiantuntijana omaa kokemustaan päihteistä ja rikollisuudesta.

– Tiedän sen, että tulevaisuudessa pystyn hyödyntämään kyseistä koulutusta tulevassa työssäni. Järjestö- ja yhdistyskentällä arvostetaan suuresti kokemusasiantuntijoita.  Tällä hetkellä kartoitetaan mahdollisuutta, että pääsen töihin mielenterveyskuntoutujien asumispalveluun. Käytyjen keskustelujen johdosta olen hyvinkin toiveikas, kertoo Petri.

Myös Heinillä on selkeät suunnitelmat, miten hän aikoo harjoittaa kokemusasiantuntijuuttaan:

– Aion suoraa avannehoitajan kanssa miettiä yhdessä, miten osaamistani voisi parhaiten hyödyntää. Psykiatrian puolella olen myös kertonut, että olen kokemusasiantuntija ja viestiä on viety eteenpäin. Vahvuuteni toimia kokemusasiantuntijana on, että olen vahvasti sinut itseni kanssa, uskallan puhua avoimesti ja rohkeasti.

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.