Search

ICT-Bootcamp yhdistää ohjelmistokehittäjäopiskelijat ja alueen teknologiayritykset

Opiskelijat koodaavat tietokoneella.

Ohjelmistokehittäjäopiskelijat kokoontuivat Wasa Innovation Centeriin kolmatta kertaa vuosittaiselle ICT-Bootcampille viikonlopuksi 31. tammikuuta–2. helmikuuta. Tapahtuma tarjosi opiskelijoille ainutlaatuisen tilaisuuden ryhmäytyä sekä tutustua alueen teknologiayrityksiin.

Verkostoidu ja kehitä taitoja

Bootcampin päätavoitteet olivat selkeät: vahvistaa opiskelijoiden ryhmäytymistä ja luoda yhteyksiä alueen yrityksiin. Lauantaina mukana oli useita yrityksiä, kuten ABB, Hitachi Energy, Digitalo, Wapice ja Platonic Partnership, joiden edustajat olivat innoissaan mahdollisuudesta tutustua opiskelijoihin ja nähdä heidän osaamistaan. Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK oli myös mukana tapahtumassa.

– Vastaanotto yrityksiltä on ollut erittäin positiivista. He ovat kiinnostuneita opiskelijoidemme taidoista ja haluavat tutustua heihin paremmin, kertovat Bootcampin järjestäjät, opettajat Christer ja Mikael Karlsson.

Opiskelijat seuraavat yrityksen workshoppia.
Opiskelijat seuraavat yrityksen workshoppia.

Haasteita ja oppimista

Tapahtumassa opiskelijat saivat yrityksiltä koodaustehtäviä, joita he työstivät intensiivisesti viikonlopun ajan. Haasteet huipentuivat raportointiin, jossa opiskelijat pääsivät jakamaan edistymistään sekä yrityksille että koululle. Haastetehtävien ja yritysten järjestämien työpajojen kautta he pääsivät tutustumaan paikallisiin yrityksiin myös tulevaa työssäoppimisjaksoa ajatellen.

Opiskelija koodaa koneella.
Opiskelija koodaa Wapicen rekrytehtävää.
Mukana ICT-Bootcampilla olivat myös IT-tukihenkilökoulutuksen opiskelijat, jotka hoitivat perjantain valmistelut kuten verkkoasennukset ja tarjosivat IT-tukea tapahtuman aikana.

Vapaaehtoinen ja yhteisöllinen kokemus

Bootcamp on täysin vapaaehtoinen ja maksuton tilaisuus, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden yöpyä tapahtumapaikalla viikonlopun yli. Moni osallistuja oli ollut mukana jo edellisvuonna ja palasi innokkaasti uudelleen.

– Viime vuoden Bootcampista jäi todella hyvä kokemus. Ei tällaista pystyisi itse järjestämään vaikka haluaisi – iso porukka paikalla, hienot tilat ja ilmaista ruokaa ja juomaa.

– Harvoin on tämmöistä tilaisuutta, että pääsee ohjelmistokehittäjien kesken porukalla koodailemaan ja pelaamaan, ja vielä koulun järjestämänä!

Opiskelija pelaa koneella. Taustalla huone täynnä tietokoneita ja opiskelijoita.
Bootcampin vapaa-ajalla opiskelijat pelasivat ja viettivät aikaa yhdessä.

Bootcamp jatkaa kasvuaan

Tapahtuma on opiskelijoille paitsi hauska myös opettavainen kokemus, joka tuo yhteen niin opiskelijat kuin alueen teknologiayritykset. ICT-Bootcamp on kasvanut ja vakiinnuttanut paikkansa ohjelmistokehittäjäopiskelijoiden kalenterissa.

Suuri kiitos mukana olleille yrityksille!

Haluaisitko itse olla mukana opiskelijana ensi vuoden ICT-Bootcampilla? Peruskoulun päättävät opiskelijat voivat hakea ohjelmistokehittäjän ja IT-tukihenkilön koulutuksiin yhteishaussa 18.2.-18.3.2025.

Opi aurinkosähkön asennus ja käyttöönotto – Vamia Solar -koulutus sähköalan osaajille

Sähköasentajat Jussi-Pekka Kalliokoski ja Juha Tanttari Vamia Solar -kyltin edessä. Kuvan alalaidassa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen sekä NextGenerationEU-logot.

Aurinkoenergia on tulevaisuuden uusiutuva voimavara, ja se tuo mukanaan lukuisia uusia mahdollisuuksia sähköalalla. Vamia Solar -koulutus on käytännönläheinen, maksuton koulutusohjelma, jossa opitaan aurinkosähköjärjestelmien suunnittelua, asennusta ja käyttöönottoa – taitoja, jotka ovat tulevaisuudessa yhä kysytympiä.

Jussi-Pekka Kalliokoski (vas.) ja Juha Tanttari, molemmat kokeneita sähköasentajia, aloittivat Vamia Solar -koulutuksen marraskuussa 2024. Jussi-Pekka, joka on työskennellyt alalla jo 35 vuotta, oli pitkään kiinnostunut aurinkosähkön asennuksista. Hänen mielestään aurinkopaneelien yleistyminen huoltokohteissa teki koulutuksen tarpeelliseksi.

“Suoritin vuosi sitten Vamialla ammattitutkinnon, ja siinä tuli luvattua että jos aurinkosähköjärjestelmien koulutusta järjestetään, niin lähden mukaan. Monessa huoltokohteessa tulee vastaan aurinkopaneeleja, joten on hyvä perehtyä aurinkosähköjärjestelmiin”, Jussi-Pekka kertoo.

Juhalla on kokemusta sähköasentajana yli 20 vuoden ajalta, pääasiassa kylmälaiteasennuksista. Vamia Solar -koulutukseen hän osallistui täydentääkseen omaa osaamistaan.
”Tulevaisuudessa tullaan enenevissä määrin panostamaan uusiutuvaan energiaan ja vaatimaan aurinkosähköjärjestelmien käyttöönottoa ja asennusta, joten on hyvä olla perillä näistä asioista”, Juha toteaa.

Käytännönläheistä oppimista ja syvällistä osaamista

Vamia Solar -koulutuksen aikana osallistujat perehtyvät uusiutuvan energian standardeihin ja käytännön asennustöihin. Koulutuksessa rakennetaan esimerkiksi telineitä aurinkopaneeleille ja opitaan, miten paneelit asennetaan ja otetaan käyttöön.

”Moni ei ehkä ymmärrä, kuinka monivaiheinen ja tarkkaa työtä aurinkosähkön asennus on. Kyse ei ole vain paneelien kiinnittämisestä telineeseen, vaan myös sähköisten asennusten ja turvallisuusnäkökohtien huomioimisesta”, kertoo koulutuksen opettaja Rami Merisaari.

Koulutuksen opettaja Rami Merisaari opastaa aurinkopaneelien telineiden rakennusta.

Koulutukseen sisältyy lähiopetusta, etäopetusta ja verkko-opintoja, joten opiskelu on joustavaa. ”Opinnot saa suoritettua sujuvasti työn ohessa omaan aikatauluun sopivalla tavalla, kun kerran viikossa avautuu uusi aihe Moodlessa,” Juha kommentoi.

”Jos haluaa syventyä tarkemmin johonkin tiettyyn aihealueeseen, kurssin Moodle-alustalta löytyy kattavasti aineistoja ja linkkejä, joihin pääsee perehtymään”, Jussi-Pekka lisää.

Koulutus on tuonut uusia näkökulmia myös kokeneille sähköasentajille.
”Esimerkiksi paloturvallisuuden huomioiminen pelastuslaitoksen näkökulmasta jo suunnitteluvaiheessa, ennen kuin lähdetään tekemään aurinkopaneelien asennuksia. Täytyy olla erityisen tarkkana esimerkiksi siinä, minkälaisen taustan päälle inverterit sijoitetaan”, Jussi-Pekka pohtii.

Aurinkopaneelien telineiden rakennusta ja paneelien asentamista harjoitellaan sään salliessa myös Sampo-kampuksen pihamaalla.

Ammattitaitoa ja sertifikaatti

Vamia Solar -koulutus antaa osallistujille valmiudet hakea uusiutuvan energian aurinkosähköjärjestelmien asentajan sertifikaattia tietyin edellytyksin. Tämä on tärkeä askel kohti entistä laajempaa osaamista ja kilpailukykyä uusiutuvan energian työmarkkinoilla.

“Rohkaisen kaikkia aurinkosähköjärjestelmistä kiinnostuneita hakemaan koulutukseen”, Juha kannustaa.

Jos sähköala ja uusiutuva energia puhuttelevat sinua, Vamia Solar -koulutus on erinomainen tilaisuus laajentaa osaamistasi ja valmistautua tulevaisuuden työtehtäviin – haku on nyt käynnissä!

Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma.

Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Oppisopimuksella kirjanpidon asiantuntijaksi

Edellisistä opinnoista on jo vuosikymmen ja takana kaikenlaisia töitä mm. grilliapulaisena ja puhelinoperaattorin palvelumyyjänä. Kun perhearki pienten lasten äitinä on hektisimmillään ja YT:t iskevät ikävästi juuri joulun alla, kannattaa hengähtää hetki ja ottaa uutta suuntaa. Juuri näin teki Timea Haanpää.

– Valmistuin kymmenisen vuotta sitten kaksoistutkinnon kautta merkonomiksi asiakaspalvelupuolelta. Jo silloin olin kiinnostuneempi taloushallinnosta, mutta hakijoiden puutteen vuoksi suuntautumisvaihtoehtoja oli vain yksi, muistelee Timea.

Timea haki ja sai oppisopimuspaikan isännöintitoimisto TM-Teemasta Vaasassa.

– Suoritin TM-Teemalla palkanlaskennan ja liiketoiminnan tehtävissä toimimisen opinto-osuudet. Alkuperäisenä toiveenani oli valmistua palkanlaskijaksi, mutta nälkä kasvoi syödessä ja numerot veivät mukanaan. Halusin ehdottomasti syventyä kirjanpitoon kokonaisuutena, korostaa Timea.

Timea seurasi aktiivisesti työpaikkailmoituksia ja kun Mico Botnia haki kirjanpitäjää, Timea ei aikaillut vaan tarttui toimeen. Oppisopimusjärjestäjä vaihtui lennossa ja pirteä Timea siirtyi kitkattomasti uuteen työyhteisöönsä.

Mico Botnia on asiantuntijakumppani julkishallinnon organisaatioille. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen kattavat ja laadukkaat talous- ja palkkahallinnon palvelut sekä tulkki- ja käännöspalveluita. Yhtiössä työskentelee yli 70 asiantuntijaa, jotka ovat erikoistuneet kuntien ja hyvinvointialueiden sekä näiden omistamien yhtiöiden talous- ja palkkahallinnon tehtäviin.

– Olemme tarjonneet Vamian opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, mutta oppisopimukseen sitoutuminen on meille isompi juttu. Oppisopimus on oikea työsuhde, johon sitoudutaan selkeästä tarpeesta. Tavoitteena on valmentaa tiimiimme arvokas osaaja. Timeaan luotan, toteaa Mico Botnian palvelupäällikkö Raija Erkkilä.

Mico Botnia onkin osoittautunut vastuunsa tuntevaksi ja aktiiviseksi oppisopimuskumppaniksi.

– Kirjanpitopuolen tiiminvetäjältä saan Micolla parhaat pelimerkit päivittäiseen työhön. Osallistun yhtiön palavereihin, ja pyrin hyödyntämään myös Micon omia täsmäkoulutuksia muiden opintojeni ohella. Haluan vielä kiittää vastuuopettajaani Kaj Storbackaa Vamialla, joka osaltaan mahdollistaa koulutuksen joustavan sujumisen. 10+ molemmille! Timea hehkuttaa.

Timea suunnittelee suorittavansa kirjanpidon näytön ihan näillä näppäimillä. Tilinpäätös ei kuulu samaan opintokokonaisuuteen, joten se on vuorossa keväämmällä. Entä sen jälkeen, Timea?

– Olisiko tradenomin opinnot VAMKilla? Kyllä se kieltämättä houkuttaa, Timea myöntää.

– Ja sen päälle vielä taloushallintoalan asiantuntijatutkinto – KLT-pätevyys – Tili-instituuttisäätiön kautta, kannustaa Raija.

Vamia Solar – haku käynnissä!

Sähköasentajaopiskelijat asentamassa aurinkopaneeleja.

Maksuton ja käytännönläheinen aurinkosähkökoulutus

Tervetuloa opiskelemaan uutta osaamista maksuttomassa ja käytännönläheisessä aurinkosähkökoulutuksessa. Tämä koulutus tarjoaa sinulle mahdollisuuden oppia aurinkosähköjärjestelmien suunnittelussa tarvittavia taitoja sekä saat käytännön kokemusta aurinkosähköjärjestelmien asennus- ja käyttöönottotöistä.

Koulutuksessa opit suunnittelemaan, asentamaan sekä käyttöönottamaan aurinkosähköjärjestelmiä – ammattitaito, josta hyötyvät niin asiakkaasi kuin sinä itse.

Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Lisätiedot

KENELLE

Sähköasentajille tai sähköalan osaajille, jotka haluavat syventää osaamistaan uusiutuvan energian alalla ja erikoistua aurinkosähköjärjestelmien asennukseen.

MITÄ OPIT:
MIKSI VALITA TÄMÄ KOULUTUS:
AIKATAULU

Haku päättyy: 9.3.2025 tai heti kun opiskelijapaikat täyttyvät

Ryhmä 3

Kesto: Koulutuksessa on lähiopetusta neljänä iltana klo 17:00-21:00 sekä kahtena iltana etäopetusta klo 17:00-21:00. Lisäksi verkko-opinnot käytettävissä oman aikataulusi mukaisesti

Ajankohta: 24.3., 3.4. (etäopetus), 10.4. (etäopetus), 28.4., 5.5. ja 12.5.

Ryhmä 4

Kesto: Koulutuksessa on lähiopetusta kahtena päivänä klo 10:00-16:00 sekä kolmena päivänä etäopetusta klo 12:00-16:00. Lisäksi verkko-opinnot käytettävissä oman aikataulusi mukaisesti

Ajankohta: 28.3. (etäopetus), 4.4. (etäopetus), 11.4. (etäopetus), 9.5. ja 16.5.

TOTEUTUS

Koulutus järjestetään monimuoto-opiskeluna, joka painottuu käytännönläheisiin harjoitustehtäviin koululla, etäopetukseen sekä itsenäisiin verkko-opintoihin.

Opiskelu tapahtuu Sampo-kampuksen tiloissa (Sepänkyläntie 16, 65100 Vaasa). Sampo-kampuksella opiskellaan nykyaikaisissa tiloissa samoilla laitteilla ja työvälineillä, joita käytetään myös työelämässä.

HAKEMINEN

Täytä hakemus ’Hae koulutukseen’ -painikkeen kautta.  

Kirjoita hakemuksen lisätiedot kenttään kummanko ryhmän opetukseen haluat osallistua.

Hakuaika päättyy heti, kun opiskelijapaikat täyttyvät! Opiskelijavalintoja tehdään hakuaikana.

Koulutuksen opiskelijavalinta tapahtuu hakemuksen sekä haastattelun perusteella. Kaikki hakijat haastatellaan puhelimitse. Riittävä suomen kielen taito arvioidaan haastattelussa.

KOULUTUKSEN YHTEYSHENKILÖT 

Opettaja Rami Merisaari, VAMIA
040 661 2980, rami.merisaari(at)vamia.fi

Tiimivastaava Matias Mäkelä, VAMIA 
040 648 3132, matias.makela(at)vamia.fi

Opinto-ohjaaja Eveliina Rinta-Piirto, VAMIA 
040 170 9330, eveliina.rinta-piirto(at)vamia.fi

Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma.

Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Lähihoitajien Taitaja2025-semifinaali Vamialla

Lähihoitajaopiskelijat Roosa ja Elle seisovat hoitonuken vieressä hoitoluokassa. Kuvassa Taitaja-logo tekstillä "Olemme semifinaalijärjestäjä" ja Vamian logo.

Taitaja2025 semifinaalit järjestetään ympäri Suomea 27.–31.1.2025. Vamian Hansa-kampuksella järjestetään semifinaalit lajissa 305 Lähihoitaja, keskiviikkona 29. tammikuuta.

Lähihoitajien semifinaaliin osallistuu yhteensä 23 kilpailijaa Vaasasta, Ylivieskasta, Rovaniemeltä, Kajaanista, Oulusta, Kokkolasta ja Seinäjoelta. Kaksi parasta kilpailijaa etenevät Vaasan semifinaaleista Taitaja2025-finaaliin, jotka järjestetään Turussa 5.-8. toukokuuta 20205.

Taitaja2025-semifinaaleja järjestetään ympäri Suomen, ja Vamialta semifinaaleihin osallistuu viikon aikana 21 opiskelijaa:

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyttämönä. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Vuoden 2025 Taitaja-kisat järjestetään Turussa 5.-8. toukokuuta.

Info- ja keskustelutilaisuus oppisopimuksesta ja muista aikuiskoulutuksista

Kaksi henkilöä työpöydän ääressä kättelevät toisiaan.

Tervetuloa mukaan kuukausittaisiin info- ja keskustelutilaisuuksiin oppisopimuksesta ja muista aikuiskoulutuksista!

Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan tilaisuuteen: työnantajat, työntekijät, työttömät, huoltajat jne.

Oppisopimus on oppimista työtehtävien kautta ja se perustuu työsopimukseen. Opiskelija hankkii itse sopivan työpaikan, jos hänellä ei vielä sellaista ole. 

Kaikki ammatilliset tutkinnot ja osatutkinnot voidaan suorittaa oppisopimuksella, löydät vaihtoehdot täältä

Voit osallistua tilaisuuteen paikan päällä Vamia Guidessa klo 12.00 (Ruutikellarintie 2 / Vamian pääsisäänkäynti) tai etänä Teamsin kautta klo 16:30 seuraavasti:

Osallistumaan Teamsissa pääsee tämän linkin kautta.

Aiheina mm.

Tilaisuus kestään noin tunnin eikä se vaadi ennakkoilmoittautumista. Oppisopimuspalveluiden yhteystiedot ovat tämän sivun alalaidassa. Soita tai sovi henkilökohtainen tapaaminen, jos yllä olevat ajat eivät sovi!

Nähdään infoissa!

Infoilta 9. luokkalaisten huoltajille 28.1. klo 18

Kuvassa teksti "Infoilta 9. luokkalaisten huoltajille. Informationskväll för vårdnadshavare till 9:e klassister. 28.1. klo 18, Sampo-kampus.

Info-ilta 9-luokkalaisten huoltajille pidetään ti 28.1.2025 klo 18.00, Sampo-kampuksella, Sepänkyläntie 16. 

Tule tutustumaan Vamian yhteishaun koulutuksiin. Myös yhteishaussa hakevat nuoret ovat tervetulleita mukaan! 

Messuosastoilla tapaat Vamian eri alojen opettajia ja opinto-ohjaajia, jotka kertovat kaikista Vamian perustutkinnoista. 

Meiltä saat tietoa myös eri opintopoluista kuten VAMK-väylä, kahden tutkinnon opinnot, urheilupainotus, kansainvälisyystoiminta ja Nuori yrittäjyys. Mukana ovat myös oppisopimuspalveluiden ja TUVA-koulutuksen edustajat. 

Tarjolla on pullakahvit! Tervetuloa! 

Oppisopimus onnistuu englannin kielelläkin

HÖK-ravintolan omistaja ja oppisopimusopiskelija seisovat palvelutiskin edessä ja hymyilevät kameralle.

Työvoima on Filippiinien merkittävin vientituote. Naisista moni työskentelee maailmalla sairaanhoitajina, kotiapulaisina tai kokkeina. Tällä hetkellä maailmalla elää ja työskentelee yli kymmenen miljoonaa filippiiniläistä. Maasta lähtee joka päivä noin viisi tuhatta työntekijää ulkomaille taloudellisista syistä.

Yksi näistä lähtijöistä kymmenisen vuotta sitten oli Mary Kris Vasques. Perheensä kuopus, Mary Kris, muutti silloin Qatariin – 7.500 kilometrin päähän, yksin ja maata lainkaan tuntematta.

– Silloin pelotti. Töitä kuitenkin löytyi, ja työskentelin yhdeksän vuotta ravintola-alalla lähinnä tarjoilijana. Lisäksi auttelin tarvittaessa keittiön puolella ja myynnissä. Pienessä ravintolassa kaikki tekivät vähän kaikkea. Näin minäkin kiinnostuin ruoanlaitosta ja halusin kehittyä sillä alalla, Mary Kris kertoo.

Mary Kris kääntyi suunnitelmissaan Googlen puoleen.

– Suomi tuntui turvalliselta ja tasa-arvoiselta maalta, jonka koulutusta kehuttiin. Vamialta, Vaasasta löytyi kokkikoulutusta englannin kielellä. Hain ja minut hyväksyttiin. Sinne siis! Tammikuussa 2024 laskeuduin Suomeen. Matkaakin kertyi vain 4.700 kilometriä, joten tällä kertaa ei pelottanut yhtä paljon, Mary Kris hymyilee.

Mary Kris Vasques seisoo pöydän ääressä HÖK-ravintolassa.
Mary Kris Vasques

Vamian omat nettisivut tarjosivat apua paitsi opintoihin, myös asunnon löytämiseen ja Vaasaan kotiutumiseen. Eläminen Vaasassa vaatii kuitenkin myös tuloja. Määrätietoinen Mary Kris kääntyi jälleen Googlen puoleen.

– Kartoitin kaikenlaiset ravintolat ja kahvilat Vaasan seudulla ja lähetin yhteensä noin 70 työhakemusta, Mary Kris laskeskelee.

Yksi hakemuksista löysi tiensä Emmelie Norrgårdin (1. kuva, oikealla) postilaatikkoon Ravintola HÖKiin.

– Mary Kris etsi ennen kaikkea työtä – ei harjoittelupaikkaa tai kesäduunia. Hän tarjoutui tulemaan ravintolaamme työskentelemään kolmeksi päiväksi korvauksetta näyttääkseen, mihin hänestä on. Kaksi päivää riitti ja asia oli sillä selvä. Solmimme hänen ja Vamian kanssa oppisopimuksen minun aloitteestani, Emmelie kertoo.

Emmeliellä on puolisonsa kanssa kaksi raikasta lounasravintolaa, Vaasassa ja Mustasaaressa. Lisäksi he tarjoavat catering-palveluita. Ruoka valmistetaan alusta alkaen huolella ja rakkaudella parhaista raaka-aineista.

– Tämä on ensimmäinen oppisopimus yrityksessämme. Harjoittelupaikka- ja kesäduunihakemuksia tulee läjäpäin, mutta oppisopimus edellyttää hakijalta perustaitoja, sinnikkyyttä ja kypsää suhtautumista työhön. Ilman sujuvaa suomen tai ruotsin kieltä keittiössä pärjää, vakuuttaa Emmelie.

Mary Kris, missä näet itsesi viiden vuoden päästä? Vieläkö maailma vetää puoleensa?

– Suomeen halua jäädä. Toivon, että minulla olisi jossain vaiheessa perhettäkin. Haluaisin myös syventää osaamistani erityisesti konditoria-alalla, Mary Kris päättää.

Lastenhoitajan opinnot loivat uusia urapolkuja hoitoalan ammattilaisille

Valmistuneet opiskelijat Lotta, Teija ja Jutta seisosvat rivissä ja katsovat kameraan hymyillen.

Lotta Niemistö, Teija Lehtimäki ja Jutta Tapanainen (kuvassa vasemmalta oikealle) ovat uuden uran kynnyksellä valmistuttuaan lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalalta osana Vetovoimaa varhaiskasvatukseen -hanketta.

Hankkeen tavoitteena on vastata varhaiskasvatuksen työvoimapulaan pätevöittämällä varhaiskasvatuksessa jo toimivia tai varhaiskasvatustyöstä kiinnostuneita lähihoitajia. Vakituisen lastenhoitajan viran edellytyksenä on, että työntekijä on suorittanut lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen osaamisalaopinnot.

Osana Vetovoimaa varhaiskasvatukseen -hanketta lehtori Johanna Ilvesoksa on tehnyt yhteistyötä varhaiskasvatuksen johdon ja henkilökunnan kanssa Vaasassa ja lähialueilla.
– Työnantajat ovat olleet tyytyväisiä tähän hankkeeseen. Varhaiskasvatuksessa on paljon osaavaa henkilökuntaa, joille tämä koulutus on tarjonnut mahdollisuuden pätevöityä ja tarjota työelämän tarpeisiin vastaavaa osaamista, Johanna kertoo.

Koulutus toteutettiin monimuoto-opetuksena sisältäen lähiopetusta kerran viikossa sekä Moodlen verkkotehtäviä. Koulutuksen aikana opiskelijat ovat työskennelleet päiväkodeissa joko palkkatyössä tai koulutussopimuksella. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista tuettiin verkkotehtävien sekä ohjauskäyntien muodossa.

Koulutuksesta valmistuminen on Lotalle, Teijalle ja Jutalle merkittävä etappi matkalla kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta. Kaikki kolme ovat jo kokeneita hoitoalan ammattilaisia:

Koulutus toi uusia näkökulmia hoitoalaan

Lotta kertoo, miten lasten parissa työskentely alkoi kiinnostaa, kun hän työskenteli koulunkäynninohjaajana lukuvuonna 2023–2024.

– Lasten kanssa työskentely tuntui heti omalta. Tämä Vamian tarjoama osaamisalakoulutus tuli vastaan juuri oikeaan aikaan, ja sen monimuotoisuus sopi hyvin omaan hektiseen perhearkeeni.

Kaikki kolme ovat tottuneet tekemään hoitoalan vuorotyötä, joten yksi houkutteleva tekijä lastenhoitoalalle siirtymisessä oli mahdollisuus päivätyöhön. Lotta työskentelee Vaasassa, Jutta Kaskisissa ja Teija Isojoella. Koulutuksen monimuotototeutus ja iltatunnit kerran viikossa mahdollistivat opintojen ja harjoitteluiden suorittamisen joustavasti työn ohella.

– Ehdoton ykkönen lastenhoitajan työssä ovat lapset. Olenkin todennut olevani onnekas, kun saan töissä leipoa pipareita, ideoida ja käyttää luovuutta! Teija naurahtaa.

– Hyvä koulutus, ei voi muuta sanoa. Materiaali ja yhteiset hetket muiden opiskelijoiden kanssa ovat olleet huippuja! Jutta lisää.

Uusia urapolkuja ja tulevaisuuden haaveita

Koulutus on avannut ovia uusiin työtehtäviin ja herättänyt intoa jatko-opintoihin:

Opettajan kiitokset motivoituneelle ryhmälle

Lehtori Johanna Ilvesoksa on ylpeä opiskelijoidensa saavutuksista.
– Tämä on ollut unelmaryhmä opettaa – motivoituneita ammattilaisia, joilla on pitkä kokemus hoitoalalta. Heidän vuorovaikutustaitonsa ja osaamisensa ovat aivan huippuluokkaa!

Vaikka Vetovoimaa varhaiskasvatukseen -hanke tulee päätökseen vuoden 2024 lopussa, tullaan Vamialla jatkossakin järjestämään lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen osaamisalaopintoja monimuoto-opetuksena. Koulutuksen iltaopetus ja Moodlen verkkotehtävät mahdollistavat opiskelun työnkäynnin ohella.

Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Työ- ja elinkeinoministeriö.

Joulun valmistujaisjuhla pe 20.12.2024 klo 9

Valmistujaisjuhlan ohjelma-aikataulu

Vietämme Vamiasta perustutkintoon valmistuvien juhlaa pe 20.12.2024 klo 9 Ruutikellarintie 2 liikuntasalissa.

Juhlaan osallistuvat saavat vastuuopettajiltaan ennen juhlaa tarkemman ohjeistuksen. Paikalla salissa tulee olla viim. klo 8.45.

Juhlaan ovat valmistuvien läheiset ja koulun henkilökunta tervetulleita. Juhlan jälkeen on juhlaväelle joulupuuroa ja -torttua tarjolla Appetitossa.

Juhlan kesto on n. 1h.

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.