Search

Vamialta osaamista monikansallisten tiimien johtamiseen hotelli- ja ravitsemisalalla

Shieldon ja Elina Liisanlehdon Prisman Ravintolamaailmassa.

Englantia puhutaan pääkielenä yhä useammissa ravintoloissa ja hotelleissa ympäri Suomen. Monet ulkomailta Suomeen kotiutuvat alan ammattilaiset haluavatkin nyt kehittää ammattitaitoaan edelleen. Myös Vamialla tutkintonsa suorittaneet opiskelijat hakeutuvat jatkokoulutukseen vahvistaakseen osaamistaan ravintola- ja majoitusalalla.

Vamian Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkinto antaa siihen mahdollisuuden. Koulutusohjelma on suunniteltu jatko- ja täydennyskoulutukseksi Suomessa jo ravintola- ja majoitusalan esihenkilötehtävissä työskenteleville. Koulutus tapahtuu englannin kielellä ja se kestää 1,5 vuotta. Yksilölliset opintopolut ja -tahti ovat mahdollisia.

Shieldon Padla muutti Suomeen Filippiineiltä vuonna 2019. Hän haki kokin paikkaa Baronan kautta Filippiineillä ja löysi pian itsensä Jyväskylästä Sodexon palveluksessa. Sodexo toimii 45 maassa ja on yksi maailman suurimmista ruokapalveluyrityksistä.

– Työskentelin eri puolella Suomea, esimerkiksi Rovaniemellä ja Nauvossa. Kun koronapandemia iski, kaikki pysähtyi. Olin töissä Kristiinankaupungin ABC:ssä, kun kuulin, että Vaasaan avautuu uusi, iso Prisma vuonna 2022. S-ryhmän sisällä on helppoa vaihtaa työpaikkaa, joten muutin Vaasaan ja aloitin työt Liisanlehdon Ravintolamaailmassa. Olen ollut täällä alusta asti. Minut ylennettiin vuoropäälliköksi vajaa kaksi vuotta sitten, Shieldon muistelee.

Shieldon Padla

Kehittääkseen johtamistaitojaan sekä löytääkseen uusia ideoita ja toimintatapoja Shieldon haki Vamian koulutusohjelmaan. Niin teki myös hänen kollegansa Elina Luoma, joka työskentelee Ravintolamaailma Liisanlehdossa apulaisravintolapäällikkönä. Onko syntyperäisenä suomalaisena hankalaa opiskella englanniksi, Elina?

– Ei, ei lainkaan. Opiskeluryhmässämme ei varmaan yhdenkään äidinkieli ole englanti. Shieldon ja minä olemme siis samassa tilanteessa. Työskentelemme molemmat monikansallisessa ympäristössä. Tällä hetkellä ravintolassamme työskentelee noin viisikymmentä henkilöä noin kymmenestä eri kansallisuudesta, Elina paljastaa.

Elina Luoma

Shieldon kokee koulutuksen tukevan hänen tavoitteitaan opettajana ja työnohjaajana.

– Meillä on täällä paljon työssäoppijoita esimerkiksi Vamialta. Halusin syventyä suomalaiseen tapaan työskennellä tiiminä. Olenkin nyt löytänyt rennomman ja varmemman tavan kommunikoida tiimini kanssa. Seuraava askel lienee suomen kielen taitoni hiominen. Ehdottomasti, Shieldon lupaa.

Koulutus tarjoaa hyviä työkaluja myös yrittäjyyteen.

– Tällä hetkellä keskityn nuoreen perheeseeni ja uraani täällä. Mutta kuka tietää! Vaimoni on aloittamassa uraansa kondiittorina täällä Suomessa, joten ehkä voimme perustaa yhteisen yrityksen jonain päivänä, haaveilee Shieldon.

Elinakin toivoo vielä kasvavansa ja kehittyvänsä S-ryhmän palveluksessa.

– Meillä on täällä hyvä henki ja koemme olevamme arvostettuja. Opintopäivä Vamialla kerran kuukaudessa on palkallinen. Kovan työn vastapainoksi tarvitaan silloin tällöin myös mukavaa yhteistä vapaa-ajantoimintaa. Olemme muun muassa käyneet keilailemassa, ajaneet kartingia ja pelailleet air softia.

Sekä Shieldon että Elina valmistuvat piakkoin. Shieldon valmistelee näyttötyönään kehittämissuunnitelmaa työpaikalleen.

– Minulla on ideoita etenkin keittiötoimintojemme päivittämiseen. Hyödynnän tässä myös ulkomailta saamaani kokemusta.

Elina keskittyy puolestaan talouteen.

– Se, mitä jää viivan alle, on elintärkeä jokaiselle yritykselle. Esihenkilönä tehtäväni on työskennellä yhdessä tiimini kanssa parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Haku Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkintoon on käynnissä 30.6.2025 asti.

Vamia rakentaa SILTAa työelämään

Vuoden 2025 alussa vastuu TE-palvelujen järjestämisestä siirtyi valtiolta kunnille. Vaasan seudulla työvoimapalveluja tarjoaa Pohjanmaan työllisyysalue. Tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta ja nopeuttaa työllistymistä. Tavoitteen saavuttamiseksi haetaan uusia, alueellisesti toimivia menetelmiä ja ratkaisuja. Tarvitaan aktiivista yhteistyötä ja oikeita kontakteja, jotta Rannikko-Pohjanmaan työnhakijat ja työnantajat kohtaisivat.

SILTA – Työllisyyden yhdyssilta Pohjanmaa on Euroopan Unionin tukema, kolmivuotinen hanke. Hankkeessa ovat mukana Vaasan kaupunki, Vamia, Yrkesakademin i Österbotten, kansalaisopisto Alma ja Vaasan seurakuntayhtymä. Keskeisiä kohderyhmiä ovat pitkäaikaistyöttömät ja maahanmuuttajat, jotka tarvitsevat tukea työllistymiseensä.

Yana Vinnyk on yksi heistä, jotka ovat hankkeen puitteissa onnistuneet vahvistamaan asemaansa työmarkkinoilla. Yana tuli Suomeen Harkovasta Ukrainan sodan alettua kolme vuotta sitten. Hän joutui jättämään kotinsa, ystävänsä ja kynsistudionsa, jossa hän oli työskennellyt yrittäjänä jo kymmenen vuotta. Mukaansa hän sai teini-ikäisen poikansa, äitinsä ja kissansa Bosinkan.

– Aluksi vietimme neljä kuukautta Lapväärttissä. Opiskelimme ruotsin kielen alkeita ja totuttelimme elämään osana suomalaista yhteiskuntaa. Sen jälkeen muutimme Närpiöön. Närpiö tuntui todella pieneltä verrattuna 1,4 miljoonan asukkaan Harkovaan, mutta sopeuduin yllättävän nopeasti ja löysin töitä Mirage Skin & Body -kauneushoitolasta manikyristinä, Yana kertoo.

Koska kauneuspalveluiden markkinat eivät ole Närpiössa kovin suuret, Yana haki kesätöitä Stöd Botnia Tuelta. Yritys tuottaa ruoka- ja siivouspalveluita Pohjanmaan hyvinvointialueelle.

– Aloitin kesällä 2023 sijaisena Närpiön kaupungin palvelukeskuksessa ja myöhemmin myös vanhustenhuollossa Boställetissä. Pidin työstä ja työyhteisöstä, Yana toteaa.

Tässä vaiheessa kuvaan astuu Maarit Karlsson. Maarit on ammatillinen erityisopettaja Vamialla ja yksi SILTA-hankkeen lähettiläistä. Hän ottaa yhteyttä alueen työnantajiin ja tarjoaa heille tietoa ja tukea ammattitaitoisen työvoiman hakuun. Maaritin vierailtua Närpiössä alkaa tapahtua.

– Esimieheni Elisa ja Julia tiedustelivat, olisinko kiinnostunut solmimaan oppisopimuksen Stöd Botnia Tuen kanssa. Tietysti olin!

Oppisopimuskoulutus vaatii vähintään 25 työtuntia viikossa, joten sijaisuuksien sijaan Yana vakinaistettiin. Kaksi päivää kuukaudessa hänellä on lähipäivä Vamialla Vaasassa. Vamialla opiskelee useita närpiöläisiä, jotta kimppakyytikin järjestyy yleensä helposti. Yanan ryhmässä on opiskelijoita Ukrainasta, Vietnamista, Bosniasta ja Filippiineiltä.

– Valmistun ensi syksynä laitoshuoltajaksi, jonka jälkeen voin tarttua nykyistä vaativampiinkin tehtäviin, Yana sanoo.

Vaikka Yana kaipaakin ystäviään Ukrainassa, hän on kotiutunut jo hyvin Suomeen.

– Tunnen oloni vapaammaksi ja turvallisemmaksi. Haluan jäädä Suomeen ja rakentaa täällä elämän itselleni ja pojalleni. Olen vastikään rekisteröinyt myös oman yrityksen – Yana Nailsin. Otan asiakkaita vastaan iltaisin kello neljän jälkeen. Manikyyrien tekeminen on nykyään enemmän harrastus, mukavaa vastapainoa päivätyölle ja tervetullutta lisätienestiä, naurahtaa Yana.

Yanan kynsitöitä voi seurata Instagramissa nimellä @manikyr_narpes

Soveltuvuuskoe, osa 1 tehtävät julkaistu

Tästä löydät soveltuvuuskokeen ensimmäisen tehtävän. Tehtävää voi tehdä 9.4.2025 klo 8.00 ja 25.4.2025 klo 17:00 välisenä aikana.

Sosiaali- ja terveysalan soveltuvuuskokeen ensimmäisen vaiheen tehtävä / Kevään yhteishaku 2025

Sosiaali- ja terveysalan (lähihoitaja) tehtävä 2025

Turvallisuusvalvojan soveltuvuuskokeen ensimmäisen vaiheen tehtävä / Kevään yhteishaku 2025

Turvallisuusalan tehtävä 2025

VAMIAN VALMISTUJAISJUHLA PE 30.5.2025 KLO 9

Valmistujaisjuhla, examensfest, graduation ceremony. 30.5.2025 klo 9.

Juhlimme tänä keväänä ammatilliseen perustutkintoon valmistuvia pe 30.5.2025 klo 9 Vamian Ruutikellarintie 2 liikuntasalissa.

Ammattiin valmistuvien lisäksi juhlitaan myös ylioppilaaksi valmistuvia kahden tutkinnon suorittajia.

Juhlaan osallistuvat saavat vastuuopettajiltaan ennen juhlaa tarkemman ohjeistuksen.

Juhlan kesto on n. 2 h valmistuvien määrästä riippuen. Läheiset ovat tervetulleita seuraamaan juhlaa alakatsomon takaosaan ja koko yläkatsomoon.  

Tilaisuuden jälkeen on kaikille tarjolla kakkukahvit koulun ruokala Appetitossa.

Tervetuloa!

Uusi ura keittiössä – Vamian hanke innostaa opiskelijoita ravintola-alalle

Kuvat opiskelijoista Sarasta ja Ronista. Alalaidassa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen sekä Euroopan union NextGeneratioEU -rahoittajalogot.

Syksyllä 2023 käynnistynyt Vamian Työvirtaa – Osaamista ja valmiuksia ravintola-alalle -hanke on innostanut opiskelijoita syventymään ravintola-alan opintoihin ja työmahdollisuuksiin. Hankkeen myötä on tarjottu paitsi koulutusta, myös arvokkaita työelämäkokemuksia, jotka ovat herättäneet monen osallistujan kiinnostuksen alaa kohtaan.

Hanke on erityisesti suunnattu henkilöille, joilla ei ole aiempaa ammatillista koulutusta ja jotka ovat olleet työvoiman ulkopuolella. Rekrytointi toteutettiin muun muassa työllisyyspalveluissa ja työpajoilla, ja tammikuussa 2024 hankkeeseen liittyi yhdeksän opiskelijaa. Heidän tavoitteensa oli suorittaa ravitsemuspalveluissa toimiminen -tutkinnon osa, joka mahdollistaa työskentelyn ravintoloissa, kouluissa ja päiväkodeissa.

Hankkeen myötä monet opiskelijat ovat saaneet uuden kipinän jatkaa opintojaan pidemmälle, ja useat heistä ovatkin siirtyneet suorittamaan kokonaista tutkintoa. Yksi heistä on Duong Quang Chi Tien, joka tunnetaan nimellä Ron.

Ron katsoo kameraan, taustalla Vamian opetuskeittiö.

Ron: ”Kokin työ on oma juttuni.”

Ron muutti 17-vuotiaana Suomeen kesällä 2023 ja aloitti Vamialla ravintola-alan opinnot, vaikka suomen kielen taito oli tuolloin vielä vähäinen. Hänelle tarjottiin mahdollisuutta osallistua orientaatiokurssille, ja se vei hänet nopeasti kohti keittiötyön maailmaa.

– Opiskelu Vamialla on ollut todella antoisaa. Olen saanut paljon positiivista palautetta niin asiakkailta kuin opettajilta, ja se motivoi jatkamaan. On upeaa nähdä työni lopputulos lautasella. Olen kokenut, että kokin työ ja ruoanvalmistus on oma juttuni, Ron kertoo.

Opiskeluaikojen edetessä Ron on oppinut suomen kielen nopeasti, sillä hän kommunikoi sujuvasti opiskeluympäristössään suomeksi. Hänen mukaansa muut opiskelijat ja auttavat opettajat ovat olleet korvaamaton apu kielenoppimisessa.

– Täällä kaikki ovat olleet todella mukavia, ja olen saanut hyviä ystäviä. Kellään ei ole ollut mitään ennakkoluuloja, vaan kaikki ovat olleet avoimia ja auttaneet minua oppimaan kieltä, Ron sanoo.

Ronin tavoite on valmistua Vamian ravintola-alan tutkinnosta ja jatkaa opintojaan ammattikorkeakoulussa restonomiksi. Opintojen ohella hän aikoo kehittää taitojaan keittiössä ja työskennellä osa-aikaisesti.

Sara katsoo kameraan ja hymyilee. Taustalla opetuskeittiön työvälineitä.

Sara: Keittiössä työskentelystä uutta innostusta

Sara Grannas, yksi hankkeeseen liittyneistä opiskelijoista, sai tiedon koulutuksesta suorittaessaan työtään tuetusti palvelukodilla. Keittiössä työskentely ja ruoanvalmistus kiinnostivat häntä erityisesti, ja hän päätti tarttua tilaisuuteen.

– Opintojen aikana parasta on ollut työelämään tutustuminen. Olen saanut valmistaa muun muassa aamupaloja ja lounaita. Erityisesti Himalajan palvelutalolla työskentely jäi mieleen, sillä sain valmistaa puuroja ja salaatteja ikäihmisille, Sara kertoo.

Hankkeen aikana Sara on löytänyt itselleen uusia suuntia ravintola-alalla. Hän on innostunut suorittamaan useita tutkinnon osia ja on tällä hetkellä keskittynyt lounasruokien valmistukseen. Seuraavaksi hän on menossa työharjoitteluun Food’s Corner -lounasravintolaan.

– Lounasruokien valmistus on tuntunut omalta jutultani, ja tulevaisuuden haaveenani on päästä tekemään töitä keittiössä. Tämä ala viehättää minua todella paljon, Sara kertoo.

Hanke herättää kiinnostusta ja avaa mahdollisuuksia

Työvirtaa – Osaamista ja valmiuksia ravintola-alalle -hanke on tarjonnut opiskelijoille paitsi koulutusta myös mahdollisuuden löytää oma polkunsa ravintola-alalla. Opiskelijat, kuten Ron ja Sara, ovat löytäneet intohimon ruoan valmistusta kohtaan ja päättäneet jatkaa opintojaan syvemmin. Hankkeen kautta heille on avautunut paitsi uusia osaamismahdollisuuksia myös tärkeitä työelämäkokemuksia, jotka tukevat heidän tulevaisuudensuunnitelmiaan.

Hankkeella on ollut merkittävä rooli monen opiskelijan urapolkujen käynnistämisessä, ja se on osoittautunut onnistuneeksi väyläksi ravintola-alan opintoihin ja työmahdollisuuksiin.

Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Tulevat muistihoitajat kartoittamassa muistisairauksien riskitekijöitä Aivoviikolla

Vamian muistihoitajaopiskelijat ottavat verensokerimittauksia.

Aivoviikon tapahtuma Aivo- ja muistiterveyttä kaikille, joka pidettiin 13. maaliskuuta Ruukinkartanolla, tarjosi osallistujille mahdollisuuden tutustua muistisairauksien ennaltaehkäisyyn Finger-toimintamallin avulla.

Tapahtuma oli suunnattu niin työikäisille kuin senioreille, ja sen toteutuksessa oli mukana useita yhteistyökumppaneita, kuten Vamia, Pohjanmaan hyvinvointialueen Seniorineuvola, Vaasan seudun muistiyhdistys, Muistiterveydeksi-hanke ja Härmän Kuntoutus.

Vamian muistihoitajaopiskelijat Aivoviikon tapahtumassa

Finger-toimintamalli, joka pohjautuu laajaan tutkimukseen, on elintapaohjelma, joka tähtää muistihäiriöiden ennaltaehkäisyyn. Se korostaa viiden hyvän elintavan merkitystä: ravitsemuksen, liikunnan, aivojumppailun, sosiaalisen aktiivisuuden sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden hallinnan tärkeyttä. Tutkimusten mukaan näihin tekijöihin panostaminen voi merkittävästi vähentää muistisairauksien riskiä. Lähde: thl.fi.

”Tulevaisuudessa muistihäiriöiden ennaltaehkäisyyn tullaan panostamaan entistä enemmän jo työikäisten keskuudessa”, kertovat tapahtumaa järjestäneet Vamian opettajat Merja Soldan ja Magdalena Vähäkangas.

Vamian opettajat Merja Soldan ja Magdalena Vähäkangas Aivoviikon tapahtumassa.
Vamian opettajat Merja Soldan (vas.) ja Magdalena Vähäkangas

Vamian muistihoitajaopiskelijat, jotka opiskelevat vanhustyön erikoisammattitutkintoa, olivat tapahtumassa mukana. He toteuttivat verenpaine-, verensokeri- ja kolesterolimittauksia sekä antoivat henkilökohtaista elintapaneuvontaa, joka käsitteli liikuntaa, ruokavaliota ja nukkumista. Lisäksi osallistujat pääsivät testaamaan muistiaan aivojumppatehtävillä.

Vamian muistihoitajaopiskelijat Aivoviikon tapahtumassa.
Vamian muistihoitajaopiskelijat tarjoavat elintapaneuvontaa ikäihmiselle.

Vamian muistihoitajaopiskelijat saivat tapahtumassa arvokasta käytännön kokemusta. Vanhustyön erikoisammattitutkinnon suorittaneet muistihoitajat osaavat kohdata muistioireiset ja muistisairaat ihmiset, tukea heidän elämäänsä ja ohjata heidän läheisiään.

Lue koulutuksesta lisää alla olevasta linkistä ja hae jatkuvan haun kautta.

Vamialta kaksi NYT-yritystä Uskalla yrittää -finaaliin

Våga vara företagsam finalister och tränare från Vamia

Kuvassa opettaja Carola Holmlund, NYT-finalistit Julia Bonn, Clara Knuts, Janina Dahlback, Hilda Hautamäki ja opettaja Guy Bokull.

Torstaina 20.2. Vaasan Rewell-kauppakeskuksessa järjestettiin Uskalla yrittää -semifinaali. Tapahtumaan osallistui 81 nuorten perustamaa NYT-yritystä Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueelta. Yritysmaailman asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi kilpailuun osallistuneiden joukosta 10 yritystä, joiden tie jatkuu finaaliin huhtikuussa Helsingissä.

Vamialta oli mukana hieno edustus merkonomi- ja media-alan opiskelijoiden NYT-yrityksiä, joista kaksi etenevät Uskalla Yrittää -finaaliin!

Paras liikeidea – toinen aste: Eld & Smak UF

Eld och Smak yrityksen ständi messuilla.
Eld och smak -yrityksen perustajat lavalla palkinto kädessä.


Liikeidea: Keittokirja, jossa on reseptejä trangialle ja avotulelle. Kirja sisältää muutakin kuin pelkkiä reseptejä ja on täydellinen metsästäjille, retkeilijöille ja luonnonystäville.

NYT-yrityksen ovat perustaneet Vamian ruotsinkielisen merkonomikoulutuksen opiskelija Hilda Hautamäki ja ruotsinkielisen media-alan opiskelija Janina Dahlback.

Palkintoperusteet: NYT-yritys on julkaissut kirjan, jossa on yksinkertaisia ja herkullisia reseptejä metsästyksen, kalastuksen ja luonnossa ruoanlaiton teemalla. Kirjassa on reseptejä, jotka yrittäjät ovat kehittäneet itse. He uskovat vahvasti ideaansa. Kirja sisältää omia kuvia ja siinä on tyylikäs taitto. Kokonaisuus on harkittu, sillä yrityksellä oli myös näyttävä messuosasto, joka esitteli teemaa. Suomenkielisiä kirjoja on markkinoilla paljon, mutta ruotsinkielisiä on vähemmän.

Paras myyntipuhe: Drink Wear UF

Drink Wear -yrityksen ständi

Liikeidea: Yritys kannustaa nuoria juomaan alkoholittomia drinkkejä ja vähentämään ryhmäpainetta. Tuotevalikoimaan kuuluu T-paitoja, joiden selkäpuolella on painatus alkoholittomista juomista.

NYT-yrityksen ovat perustaneet Vamian ruotsinkielisen merkonomikoulutuksen opiskelijat Julia Bonn ja Clara Knuts.

Palkintoperusteet: Yrittäjät esiintyivät sujuvasti ja luonnollisesti, ja heillä oli selkeä ja tärkeä viesti, jonka he toivat esiin myyntipuheessaan. Puhujilla oli selkeä rakenne ja he täyttivät kaikki arviointikriteerit täydellisesti.

Suuret onnittelut finaalipaikoista! Uskalla Yrittää -finaali järjestetään Helsingissä 23.-24.4.2025.

Lue lisää: Nuorten Uskalla Yrittää 2025 -kilpailu: Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan aluetapahtumasta finaaliin kymmenen NYT-yritystä

ICT-Bootcamp yhdistää ohjelmistokehittäjäopiskelijat ja alueen teknologiayritykset

Opiskelijat koodaavat tietokoneella.

Ohjelmistokehittäjäopiskelijat kokoontuivat Wasa Innovation Centeriin kolmatta kertaa vuosittaiselle ICT-Bootcampille viikonlopuksi 31. tammikuuta–2. helmikuuta. Tapahtuma tarjosi opiskelijoille ainutlaatuisen tilaisuuden ryhmäytyä sekä tutustua alueen teknologiayrityksiin.

Verkostoidu ja kehitä taitoja

Bootcampin päätavoitteet olivat selkeät: vahvistaa opiskelijoiden ryhmäytymistä ja luoda yhteyksiä alueen yrityksiin. Lauantaina mukana oli useita yrityksiä, kuten ABB, Hitachi Energy, Digitalo, Wapice ja Platonic Partnership, joiden edustajat olivat innoissaan mahdollisuudesta tutustua opiskelijoihin ja nähdä heidän osaamistaan. Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK oli myös mukana tapahtumassa.

– Vastaanotto yrityksiltä on ollut erittäin positiivista. He ovat kiinnostuneita opiskelijoidemme taidoista ja haluavat tutustua heihin paremmin, kertovat Bootcampin järjestäjät, opettajat Christer ja Mikael Karlsson.

Opiskelijat seuraavat yrityksen workshoppia.
Opiskelijat seuraavat yrityksen workshoppia.

Haasteita ja oppimista

Tapahtumassa opiskelijat saivat yrityksiltä koodaustehtäviä, joita he työstivät intensiivisesti viikonlopun ajan. Haasteet huipentuivat raportointiin, jossa opiskelijat pääsivät jakamaan edistymistään sekä yrityksille että koululle. Haastetehtävien ja yritysten järjestämien työpajojen kautta he pääsivät tutustumaan paikallisiin yrityksiin myös tulevaa työssäoppimisjaksoa ajatellen.

Opiskelija koodaa koneella.
Opiskelija koodaa Wapicen rekrytehtävää.
Mukana ICT-Bootcampilla olivat myös IT-tukihenkilökoulutuksen opiskelijat, jotka hoitivat perjantain valmistelut kuten verkkoasennukset ja tarjosivat IT-tukea tapahtuman aikana.

Vapaaehtoinen ja yhteisöllinen kokemus

Bootcamp on täysin vapaaehtoinen ja maksuton tilaisuus, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden yöpyä tapahtumapaikalla viikonlopun yli. Moni osallistuja oli ollut mukana jo edellisvuonna ja palasi innokkaasti uudelleen.

– Viime vuoden Bootcampista jäi todella hyvä kokemus. Ei tällaista pystyisi itse järjestämään vaikka haluaisi – iso porukka paikalla, hienot tilat ja ilmaista ruokaa ja juomaa.

– Harvoin on tämmöistä tilaisuutta, että pääsee ohjelmistokehittäjien kesken porukalla koodailemaan ja pelaamaan, ja vielä koulun järjestämänä!

Opiskelija pelaa koneella. Taustalla huone täynnä tietokoneita ja opiskelijoita.
Bootcampin vapaa-ajalla opiskelijat pelasivat ja viettivät aikaa yhdessä.

Bootcamp jatkaa kasvuaan

Tapahtuma on opiskelijoille paitsi hauska myös opettavainen kokemus, joka tuo yhteen niin opiskelijat kuin alueen teknologiayritykset. ICT-Bootcamp on kasvanut ja vakiinnuttanut paikkansa ohjelmistokehittäjäopiskelijoiden kalenterissa.

Suuri kiitos mukana olleille yrityksille!

Haluaisitko itse olla mukana opiskelijana ensi vuoden ICT-Bootcampilla? Peruskoulun päättävät opiskelijat voivat hakea ohjelmistokehittäjän ja IT-tukihenkilön koulutuksiin yhteishaussa 18.2.-18.3.2025.

Opi aurinkosähkön asennus ja käyttöönotto – Vamia Solar -koulutus sähköalan osaajille

Sähköasentajat Jussi-Pekka Kalliokoski ja Juha Tanttari Vamia Solar -kyltin edessä. Kuvan alalaidassa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen sekä NextGenerationEU-logot.

Aurinkoenergia on tulevaisuuden uusiutuva voimavara, ja se tuo mukanaan lukuisia uusia mahdollisuuksia sähköalalla. Vamia Solar -koulutus on käytännönläheinen, maksuton koulutusohjelma, jossa opitaan aurinkosähköjärjestelmien suunnittelua, asennusta ja käyttöönottoa – taitoja, jotka ovat tulevaisuudessa yhä kysytympiä.

Jussi-Pekka Kalliokoski (vas.) ja Juha Tanttari, molemmat kokeneita sähköasentajia, aloittivat Vamia Solar -koulutuksen marraskuussa 2024. Jussi-Pekka, joka on työskennellyt alalla jo 35 vuotta, oli pitkään kiinnostunut aurinkosähkön asennuksista. Hänen mielestään aurinkopaneelien yleistyminen huoltokohteissa teki koulutuksen tarpeelliseksi.

“Suoritin vuosi sitten Vamialla ammattitutkinnon, ja siinä tuli luvattua että jos aurinkosähköjärjestelmien koulutusta järjestetään, niin lähden mukaan. Monessa huoltokohteessa tulee vastaan aurinkopaneeleja, joten on hyvä perehtyä aurinkosähköjärjestelmiin”, Jussi-Pekka kertoo.

Juhalla on kokemusta sähköasentajana yli 20 vuoden ajalta, pääasiassa kylmälaiteasennuksista. Vamia Solar -koulutukseen hän osallistui täydentääkseen omaa osaamistaan.
”Tulevaisuudessa tullaan enenevissä määrin panostamaan uusiutuvaan energiaan ja vaatimaan aurinkosähköjärjestelmien käyttöönottoa ja asennusta, joten on hyvä olla perillä näistä asioista”, Juha toteaa.

Käytännönläheistä oppimista ja syvällistä osaamista

Vamia Solar -koulutuksen aikana osallistujat perehtyvät uusiutuvan energian standardeihin ja käytännön asennustöihin. Koulutuksessa rakennetaan esimerkiksi telineitä aurinkopaneeleille ja opitaan, miten paneelit asennetaan ja otetaan käyttöön.

”Moni ei ehkä ymmärrä, kuinka monivaiheinen ja tarkkaa työtä aurinkosähkön asennus on. Kyse ei ole vain paneelien kiinnittämisestä telineeseen, vaan myös sähköisten asennusten ja turvallisuusnäkökohtien huomioimisesta”, kertoo koulutuksen opettaja Rami Merisaari.

Koulutuksen opettaja Rami Merisaari opastaa aurinkopaneelien telineiden rakennusta.

Koulutukseen sisältyy lähiopetusta, etäopetusta ja verkko-opintoja, joten opiskelu on joustavaa. ”Opinnot saa suoritettua sujuvasti työn ohessa omaan aikatauluun sopivalla tavalla, kun kerran viikossa avautuu uusi aihe Moodlessa,” Juha kommentoi.

”Jos haluaa syventyä tarkemmin johonkin tiettyyn aihealueeseen, kurssin Moodle-alustalta löytyy kattavasti aineistoja ja linkkejä, joihin pääsee perehtymään”, Jussi-Pekka lisää.

Koulutus on tuonut uusia näkökulmia myös kokeneille sähköasentajille.
”Esimerkiksi paloturvallisuuden huomioiminen pelastuslaitoksen näkökulmasta jo suunnitteluvaiheessa, ennen kuin lähdetään tekemään aurinkopaneelien asennuksia. Täytyy olla erityisen tarkkana esimerkiksi siinä, minkälaisen taustan päälle inverterit sijoitetaan”, Jussi-Pekka pohtii.

Aurinkopaneelien telineiden rakennusta ja paneelien asentamista harjoitellaan sään salliessa myös Sampo-kampuksen pihamaalla.

Ammattitaitoa ja sertifikaatti

Vamia Solar -koulutus antaa osallistujille valmiudet hakea uusiutuvan energian aurinkosähköjärjestelmien asentajan sertifikaattia tietyin edellytyksin. Tämä on tärkeä askel kohti entistä laajempaa osaamista ja kilpailukykyä uusiutuvan energian työmarkkinoilla.

“Rohkaisen kaikkia aurinkosähköjärjestelmistä kiinnostuneita hakemaan koulutukseen”, Juha kannustaa.

Jos sähköala ja uusiutuva energia puhuttelevat sinua, Vamia Solar -koulutus on erinomainen tilaisuus laajentaa osaamistasi ja valmistautua tulevaisuuden työtehtäviin – haku on nyt käynnissä!

Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma.

Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Oppisopimuksella kirjanpidon asiantuntijaksi

Edellisistä opinnoista on jo vuosikymmen ja takana kaikenlaisia töitä mm. grilliapulaisena ja puhelinoperaattorin palvelumyyjänä. Kun perhearki pienten lasten äitinä on hektisimmillään ja YT:t iskevät ikävästi juuri joulun alla, kannattaa hengähtää hetki ja ottaa uutta suuntaa. Juuri näin teki Timea Haanpää.

– Valmistuin kymmenisen vuotta sitten kaksoistutkinnon kautta merkonomiksi asiakaspalvelupuolelta. Jo silloin olin kiinnostuneempi taloushallinnosta, mutta hakijoiden puutteen vuoksi suuntautumisvaihtoehtoja oli vain yksi, muistelee Timea.

Timea haki ja sai oppisopimuspaikan isännöintitoimisto TM-Teemasta Vaasassa.

– Suoritin TM-Teemalla palkanlaskennan ja liiketoiminnan tehtävissä toimimisen opinto-osuudet. Alkuperäisenä toiveenani oli valmistua palkanlaskijaksi, mutta nälkä kasvoi syödessä ja numerot veivät mukanaan. Halusin ehdottomasti syventyä kirjanpitoon kokonaisuutena, korostaa Timea.

Timea seurasi aktiivisesti työpaikkailmoituksia ja kun Mico Botnia haki kirjanpitäjää, Timea ei aikaillut vaan tarttui toimeen. Oppisopimusjärjestäjä vaihtui lennossa ja pirteä Timea siirtyi kitkattomasti uuteen työyhteisöönsä.

Mico Botnia on asiantuntijakumppani julkishallinnon organisaatioille. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen kattavat ja laadukkaat talous- ja palkkahallinnon palvelut sekä tulkki- ja käännöspalveluita. Yhtiössä työskentelee yli 70 asiantuntijaa, jotka ovat erikoistuneet kuntien ja hyvinvointialueiden sekä näiden omistamien yhtiöiden talous- ja palkkahallinnon tehtäviin.

– Olemme tarjonneet Vamian opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, mutta oppisopimukseen sitoutuminen on meille isompi juttu. Oppisopimus on oikea työsuhde, johon sitoudutaan selkeästä tarpeesta. Tavoitteena on valmentaa tiimiimme arvokas osaaja. Timeaan luotan, toteaa Mico Botnian palvelupäällikkö Raija Erkkilä.

Mico Botnia onkin osoittautunut vastuunsa tuntevaksi ja aktiiviseksi oppisopimuskumppaniksi.

– Kirjanpitopuolen tiiminvetäjältä saan Micolla parhaat pelimerkit päivittäiseen työhön. Osallistun yhtiön palavereihin, ja pyrin hyödyntämään myös Micon omia täsmäkoulutuksia muiden opintojeni ohella. Haluan vielä kiittää vastuuopettajaani Kaj Storbackaa Vamialla, joka osaltaan mahdollistaa koulutuksen joustavan sujumisen. 10+ molemmille! Timea hehkuttaa.

Timea suunnittelee suorittavansa kirjanpidon näytön ihan näillä näppäimillä. Tilinpäätös ei kuulu samaan opintokokonaisuuteen, joten se on vuorossa keväämmällä. Entä sen jälkeen, Timea?

– Olisiko tradenomin opinnot VAMKilla? Kyllä se kieltämättä houkuttaa, Timea myöntää.

– Ja sen päälle vielä taloushallintoalan asiantuntijatutkinto – KLT-pätevyys – Tili-instituuttisäätiön kautta, kannustaa Raija.

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.