Search

Infoa uudelle opiskelijalle ja huoltajalle, syksy 2025

Syksyinen kuva Vamian pihalta. Taustalla Vamia-kyltti ja edessä ruskan värisiä puunlehtiä.

Vamia postittaa kaikille yhteishaussa valituille hyväksymiskirjeen 12.6.2025. Hyväksymiskirjeestä opiskelija näkee opintojen aloituspäivän ja paikan mihin saavutaan ensimmäisenä päivänä.

Valittujen nimiä ei julkaista Vamian nettisivuilla, koska hakijat saavat tiedon opiskelijavalinnasta sähköpostitse Opintopolusta.

Perustutkintojen osalta opinnot alkavat ma 4.8.2025 klo 10.00 alla olevissa paikoissa. Ensimmäinen koulupäivä päättyy klo 14.00. Vastuuopettaja ohjeistaa opiskelijoita loppuviikon ohjelmasta tarkemmin.

HUOM. TUVA-opiskelijat aloittavat ma 4.8. jo klo 9.00, kokoontuminen Ruutikellarintie 2 rakennuksen Parcoksen päädyn (lähempänä Ruutikellarintietä) aulassa, kartassa sisäänkäynti 3 tai 6.

Ti 5.8.2025 alkaen noudatetaan normaalia lukujärjestystä. Koulun aloituspaikat ma 4.8.2025 klo 10.00, kts. kartta:

Hansa kartta Vamia

Hansa-kampus, Ruutikellarintie 2 (dronevideo)

Hansa-kampus, Silveria, Ruutikellarintie 4 (dronevideo)

Sampo-kampus, Sepänkyläntie 16 (dronevideo)

Vamian koko henkilökunnan yhteystiedot löydät täältä.

Oppivelvollisuus piteni 1.8.2021 alkaen 18 vuoden ikään. Samaan aikaan astuu voimaan myös toisen asteen opintojen maksuttomuus. Lain tarkoituksena on turvata kaikille elämässä ja yhteiskunnassa tarpeellinen perusosaaminen ja sivistys. Opiskelijat saavat käyttöönsä koulun kustantamana esim. oppikirjat. Myös lounas on ilmaista ammatillista perustutkintoa opiskeleville (poissulkien opiskelijat, jotka opiskelevat oppisopimuksella, työvoimakoulutuksessa tai saavat kotouttamistukea).

Slice (digitaalinen opiskelijakorttisovellus) ja ruokailu

Slice, digitaalinen opiskelijakortti, ladataan puhelimeen opintojen alkaessa. Opiskelijat joilla on oikeus maksuttomaan ruokailuun, saavat sovellusta näyttämällä yhden maksuttoman aterian opiskelupäivinä koulun ruokalassa. Erityisruokavalioista tulee olla yhteydessä koulun terveydenhoitajaan.

HOKS

Jokaiselle opiskelijalle laaditaan yhdessä vastuuopettajan kanssa HOKS eli henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma, johon suunnitellaan ja päivitetään opintojen kulkua.

Studenta

Opiskelijahallintojärjestelmä, josta opiskelija näkee mm. oman lukujärjestyksenä, henkilötietonsa, saamansa arvosanat, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmansa (HOKS) ja poissaolot. Myös alaikäisen huoltajalla on pääsy Studentaan. Tunnukset jaetaan opintojen alussa.

Office365

Opiskeluihin liittyvä tiedottaminen tapahtuu oppilaitoksen sähköpostin kautta. Opiskelijalla on velvollisuus seurata sähköpostiaan säännöllisesti. Word, PowerPoint, Excel, Onedrive, Sharepoint ja Teams löytyvät myös Office365 kautta. Opiskelijalla on mahdollisuus ladata työpöytäversiot ohjelmista kotikoneelle maksutta opintojen ajaksi. Moodle on myös käytössä opinnoissa

Opiskeluajat, lomat ja poissaolot

Opetusta järjestetään pääsääntöisesti klo 8.15-15.35 välisenä aikana. Opiskelijan velvollisuus on seurata ja noudattaa lukujärjestystä. Yhteishakuryhmien loma-ajat ovat seuraavat: syysloma 13.-19.10.2025, joululoma 22.12.2025 – 4.1.2026, talviloma 23.2.-1.3.2026.

Lukuvuoden 25-26 jaksot ovat seuraavat:

Jakso 1: 4.8.-10.10.2025

Jakso 2: 20.10.-19.12.2025

Jakso 3: 5.1.-20.3.2026

Jakso 4: 23.3.-29.5.2026

Opiskelijan tulee osallistua oman HOKSinsa (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma) mukaisesti opetukseen. Sairauspoissaolot on ilmoitettava viipymättä vastuuopettajalle.

Savuton oppilaitos

Tupakointi on kielletty koko Vamian alueella.

Opintotoimisto

Opintosihteerit palvelevat opiskelijoita päivittäin molemmilla kampuksilla.

Opinto-ohjaus

Opinto-ohjauksella tuetaan opiskelijaa suunnitelmalliseen opiskeluun ja ammatilliseen kasvuun.

Erityisopetus ja kuraattorit, maahanmuuttajakoordinaattori

Opiskelijahuollon tehtävänä on edistää oppilaitostyön hyvinvointia ja viihtyisyyttä sekä luoda opiskeluympäristöstä turvallinen ja terveellinen. Opiskelijahuollon tulee lisäksi edistää oppimisvaikeuksien ja opiskelijan muiden ongelmien varhaista tunnistamista ja niihin puuttumista.

Opiskeluterveydenhuolto

Sairasvastaanotto terveydenhoitajalle ilman ajanvarausta arkisin klo 8-10. Muina aikoina ajanvarauksella.

Haku- ja ohjauspalvelut

Haku- ja ohjauspalvelu VamiaGuide auttaa ja ohjaa uusia hakijoita koulutukseen hakeutumisessa ja ammatin valintaan liittyvissä kysymyksissä Vamian opiskelijoita uraohjauksessa ja työnhakuun liittyvissä asioissa.

Opintotuki

Opintotukea voit hakea myös verkossa osoitteessa www.kela.fi/asiointi. Palveluun kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla. Lisätietoja opintotuesta löydät osoitteesta www.kela.fi.

Opiskelu työttömyysetuudella

Yli 25-vuotiaalla voi olla mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella. Tarkista ennen opintojen alkamista TE-toimistosta työttömyysetuudella tuetun opiskelun mahdollisuus.

Koulumatkatuki

Koulumatkatukea haetaan verkkohakemuksella OmaKelassa (www.kela.fi/omakela) Kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Asuminen

Oppilaitoksella ei ole omaa opiskelija-asuntolaa. Mikäli tarvitset asunnon, niin voit tehdä asuntohakemuksen sähköisenä Vaasan opiskelija-asuntosäätiöön (VOAS) tai ottaa yhteyttä toimistolle asuntotoimisto@voas.fi, puh. 06 327 6530.

Opiskelijan opas 2024-2025

Opiskelijan oppaasta löytyy lisää tärkeää ja ajantasaista tietoa opiskelusta Vamialla. Opas päivitetään elokuun alkuun mennessä.

Tervetuloa opiskelemaan Vamiaan!

Uramahdollisuuksia ja johtamisosaamista urheilun parissa

Outi Järvelä työskentelee Suomen Palloliiton Läntisen Alueen seurakehityspäällikkönä.

Urheilumaailmassa voi luoda merkittävän uran, vaikka ei olisi huippu-urheilija. Johtamisosaamiselle on tarvetta myös pelikenttien ulkopuolella.

Teksti: Saara Tuomela Kuvat: Matti Hautalahti

Mustasaarelainen Outi Järvelä, 36, aloitti jalkapallon pelaamisen 6-vuotiaana, eikä silloin vielä tiennyt, että myöhemmin rakkaasta vapaa-ajan harrastuksesta tulisi työ.

Järvelä pelasi jalkapalloa monella eri sarjatasolla ja eteni aina liigaan asti. Kun hän sai lapsia, pelaaminen ei ollut enää niin aktiivista. Järvelä halusi kuitenkin pitää jalkapallon elämässään ja oli hetken muun muassa valmentajana.

Lopulta palaset loksahtivat kohdalleen, kun eteen tuli avoin työpaikka jalkapallomaailmassa. Tänä päivänä Järvelä työskentelee Suomen Palloliiton Läntisen Alueen seurakehityspäällikkönä.

─ Vähän yli neljä vuotta sitten Suomen Palloliitto haki läntiselle alueelle seurakehittäjää, ja silloin havahduin ensimmäistä kertaa, että voisinko tehdä tätä ihan työkseni. Päätin hakea ja tulin valituksi. Työskentelin ensin seurakehittäjänä, ja nyt olen työskennellyt reilun vuoden seurakehityspäällikkönä, Järvelä kertoo.

Työelämäläheistä opiskelua aikuisiällä

Jatkuva uteliaisuus ja uuden oppiminen on kuulunut vahvasti Järvelän elämään, ja nyt hän on juuri valmistunut Vamialta Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoon, jonka hän on suorittanut oppisopimuksella. Vamialla oppisopimuksella voi suorittaa yli 60 eri tutkintoa ja lukuisia osatutkintoja.

Järvelä aloitti opiskelun Vamialla tammikuussa 2024 samaan aikaan, kun hän aloitti seurakehityspäällikkönä Palloliitolla.

─ Koulutus osui todella hyvään ajankohtaan, sillä en ole aikaisemmin työskennellyt esihenkilönä. Esimerkiksi asiantuntijaluennoitsija Jorma Pirinen antoi erittäin hyviä vinkkejä esihenkilötyöskentelyyn ja ihan konkreettisia työkaluja arkeen.

Vamialla oppisopimus suunnitellaan aina yksilöllisesti opiskelijan tausta huomioiden. Työpaikalla oppimisen lisäksi oppisopimukseen kuuluu mentorointia ja ohjausta työpaikalla, tietopuolista opetusta ja työtehtäviin sovellettavia oppimistehtäviä.

─ Koen, että oppisopimuksella opiskelu ja työ on ollut sujuvasti yhteensovitettavissa, sillä opintojen tehtävät ja näyttötyöt ovat olleet suoraan linkissä omiin työtehtäviini, mikä on tärkeää aikuisopiskelussa. Matalalla kynnyksellä voi lähteä mukaan, Outi kannustaa.

Järvelällä olisi ollut mahdollisuus osallistua myös Palloliiton koordinoimaan vastaavaan koulutukseen, mutta halusi sen sijaan suorittaa tutkinnon Vamialla.

─ Työelämässä yksi tärkeä ja suuri vahvuus on pystyä katsomaan asioita oman kuplan ulkopuolelta. Halusin tulla opiskelemaan Vamialle, jossa on opiskelijoita erilaisista taustoista, ettei maailmani supistu yhdeksi pieneksi jalkapalloksi, Järvelä naurahtaa.

Outi Järvelä, palloliitto. Vamia

Urheilun ammattilaiseksi voi nousta monin eri tavoin

Kun ala- ja yläkoulussa mietitään unelma-ammatteja, ei moni tule ajatelleeksi, että urheilumaailmassa voi luoda merkittävän uran ilman kilpaurheilijan taustaa.

Ala- ja yläkouluikäisten unelmissa urheilualalla menestyminen mielletään usein vain urheilijan uraksi, vaikka todellisuudessa uran voi rakentaa myös muissa rooleissa.

─ Urheilun parissa on monia erilaisia uramahdollisuuksia. Johtamisen osaamista tarvitaan kaikilla organisaatiotasoilla, oli kyse sitten urheiluseurasta tai muusta toimialasta. Vaikka oma taustani on jalkapallossa, moni tehtävä urheiluorganisaatioissa keskittyy vahvoihin johtamis- ja organisointikykyihin, eikä syvällinen lajiosaaminen ole aina välttämätöntä. Suomessa jalkapallon parissa työskentelee jo noin 900 päätoimista henkilöä seuroissa sekä 150 Palloliitossa, mikä kuvastaa lajin ammattimaisuutta ja kasvavia uramahdollisuuksia, Järvelä kiteyttää.

Vamialla syksyllä alkaviin syksyllä koulutuksiin on nyt haku käynnissä mm. Lähiesihenkilötyön ammattitutkinto ja Tuotannon esihenkilötyön erikoisammattitutkinto. Tutkinnot voi suorittaa suomen tai ruotsin kielellä.


Lisätietoja ja haku johtamisen koulutuksiin:

40 vuotta valmistumisesta – asentaja-koneistajaluokka palasi Sampo-kampukselle

40 vuotta sitten valmistuneet asentaja-koneistajat Sampo-kampuksen tiloissa.

Perjantaina 16.5. Sampo-kampuksella saatiin arvokkaita vieraita, kun osa luokkaryhmästä, joka valmistui asentaja-koneistajiksi Vaasan ammattikoulusta 40 vuotta sitten, palasi tutuille opinahjon kulmille. Mukana tapaamisessa oli myös heidän entinen opettajansa Antti Koskimies, joka on toiminut urallaan muun muassa Vamian koulutuspäällikkönä. Vamian nykyistä toimintaa ja Sampo-kampuksen tiloja vierailijoille esitteli teknologiapalveluiden lehtori Peter Stagnäs.

Muistoja ja uratarinoita vuosikymmenten takaa

Tapaaminen alkoi kuulumisten vaihdolla: mitä kaikkea on ehtinyt tapahtua sitten vuoden 1985 ja missä mennään nyt? Kaikki olivat valmistumisen jälkeen toimineet jonkin aikaa asentaja-koneistajan tehtävissä, ja osa oli tehnyt pitkän uran samassa yrityksessä – jopa yli 30 vuoden ajan. Osa oli myös täydentänyt osaamistaan korkeakouluopinnoilla.

Yhteinen toteamus kuulumiskierroksen päätteeksi oli selvä: asentaja-koneistajan koulutus tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet ja vahvan perustan pitkälle uralle.

40 vuotta valmistumisesta – asentaja-koneistajaluokka tutustuu hitsausluokkaan

Tutustuminen nykyaikaiseen koulutukseen

Vierailun aikana ryhmä kiersi Sampo-kampuksen tiloissa. Moni totesi, että kampus oli muuttunut lähes tunnistamattomaksi – tilat ja tekniikka olivat täysin eri tasolla kuin 40 vuotta sitten.

Erityisen vaikutuksen teki ammatillisen koulutuksen kehittyminen. Esimerkiksi mahdollisuus siirtyä korkeakouluopintoihin jo perustutkinnon aikana VAMK-väylän kautta sekä osaamisperusteinen koulutusmalli, jossa opintoja voi räätälöidä yksilöllisesti ja aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan osaksi tutkintoa, herättivät kiitosta.

40 vuotta valmistumisesta – asentaja-koneistajaluokka tutustuu yhteistyörobotiikkaan

Vierailu tarjosi osallistujille ainutlaatuisen tilaisuuden palata muistoihin, nähdä kuinka ala on kehittynyt, ja vahvistaa yhteyttä entisiin opiskelutovereihin. Päivä muistutti siitä, kuinka vahvan perustan ammatillinen koulutus voi tarjota elinikäiselle oppimiselle ja urakehitykselle.

Hopeaa ja pronssia Vamian opiskelijoille ammattitaidon SM-kilpailuissa Taitajissa!

Vamian Taitaja2025-mitalistit mitalit kaulassa ja kukkakimput kädessä.

Taitaja, ammattitaidon SM-kilpailu, on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa ammattiin opiskelevat kilpailevat oman alansa Suomen mestaruuksista. Vuoden 2025 Taitaja-kisat järjestettiin Turussa 5.-8.5.2025.

Suomenmestaruusmitaleista kamppaili yli 400 ammatillisessa koulutuksessa opiskelevaa nuorta. Vamialta Taitajien SM-finaaliin osallistui kolme kilpailijaa, jotka kaikki ylsivät mitalisijoituksille. Upeaa työtä!

Taitaja 2025 finaalitulokset:
Hopeaa: Axel Asplund lajissa Taloushallinto
Pronssia: Ellen Holms ja Elin Svens lajissa Yrittäjyys

Axel on kilpaillut Taitajissa kolmesti – vuonna 2023 hän voitti pronssia Yrittäjyys-lajissa ja vuonna 2024 hopeaa samassa lajissa. Elin ja Ellen kilpailivat tänä vuonna Taitajissa ensimmäistä kertaa.

Kaikkien kolmen merkonomiopiskelijan valmentajana Taitaja-kisoissa toimi opettaja Carola Holmlund.

Suuret onnittelut mitalisteille!

Kuva: Iida Metsäranta, Skills Finland.
Kuva: Skills Finland.
Kuva: Skills Finland.
Kuva: Emilia Torvinen, Skills Finland.

Vamialta osaamista monikansallisten tiimien johtamiseen hotelli- ja ravitsemisalalla

Shieldon ja Elina Liisanlehdon Prisman Ravintolamaailmassa.

Englantia puhutaan pääkielenä yhä useammissa ravintoloissa ja hotelleissa ympäri Suomen. Monet ulkomailta Suomeen kotiutuvat alan ammattilaiset haluavatkin nyt kehittää ammattitaitoaan edelleen. Myös Vamialla tutkintonsa suorittaneet opiskelijat hakeutuvat jatkokoulutukseen vahvistaakseen osaamistaan ravintola- ja majoitusalalla.

Vamian Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkinto antaa siihen mahdollisuuden. Koulutusohjelma on suunniteltu jatko- ja täydennyskoulutukseksi Suomessa jo ravintola- ja majoitusalan esihenkilötehtävissä työskenteleville. Koulutus tapahtuu englannin kielellä ja se kestää 1,5 vuotta. Yksilölliset opintopolut ja -tahti ovat mahdollisia.

Shieldon Padla muutti Suomeen Filippiineiltä vuonna 2019. Hän haki kokin paikkaa Baronan kautta Filippiineillä ja löysi pian itsensä Jyväskylästä Sodexon palveluksessa. Sodexo toimii 45 maassa ja on yksi maailman suurimmista ruokapalveluyrityksistä.

– Työskentelin eri puolella Suomea, esimerkiksi Rovaniemellä ja Nauvossa. Kun koronapandemia iski, kaikki pysähtyi. Olin töissä Kristiinankaupungin ABC:ssä, kun kuulin, että Vaasaan avautuu uusi, iso Prisma vuonna 2022. S-ryhmän sisällä on helppoa vaihtaa työpaikkaa, joten muutin Vaasaan ja aloitin työt Liisanlehdon Ravintolamaailmassa. Olen ollut täällä alusta asti. Minut ylennettiin vuoropäälliköksi vajaa kaksi vuotta sitten, Shieldon muistelee.

Shieldon Padla

Kehittääkseen johtamistaitojaan sekä löytääkseen uusia ideoita ja toimintatapoja Shieldon haki Vamian koulutusohjelmaan. Niin teki myös hänen kollegansa Elina Luoma, joka työskentelee Ravintolamaailma Liisanlehdossa apulaisravintolapäällikkönä. Onko syntyperäisenä suomalaisena hankalaa opiskella englanniksi, Elina?

– Ei, ei lainkaan. Opiskeluryhmässämme ei varmaan yhdenkään äidinkieli ole englanti. Shieldon ja minä olemme siis samassa tilanteessa. Työskentelemme molemmat monikansallisessa ympäristössä. Tällä hetkellä ravintolassamme työskentelee noin viisikymmentä henkilöä noin kymmenestä eri kansallisuudesta, Elina paljastaa.

Elina Luoma

Shieldon kokee koulutuksen tukevan hänen tavoitteitaan opettajana ja työnohjaajana.

– Meillä on täällä paljon työssäoppijoita esimerkiksi Vamialta. Halusin syventyä suomalaiseen tapaan työskennellä tiiminä. Olenkin nyt löytänyt rennomman ja varmemman tavan kommunikoida tiimini kanssa. Seuraava askel lienee suomen kielen taitoni hiominen. Ehdottomasti, Shieldon lupaa.

Koulutus tarjoaa hyviä työkaluja myös yrittäjyyteen.

– Tällä hetkellä keskityn nuoreen perheeseeni ja uraani täällä. Mutta kuka tietää! Vaimoni on aloittamassa uraansa kondiittorina täällä Suomessa, joten ehkä voimme perustaa yhteisen yrityksen jonain päivänä, haaveilee Shieldon.

Elinakin toivoo vielä kasvavansa ja kehittyvänsä S-ryhmän palveluksessa.

– Meillä on täällä hyvä henki ja koemme olevamme arvostettuja. Opintopäivä Vamialla kerran kuukaudessa on palkallinen. Kovan työn vastapainoksi tarvitaan silloin tällöin myös mukavaa yhteistä vapaa-ajantoimintaa. Olemme muun muassa käyneet keilailemassa, ajaneet kartingia ja pelailleet air softia.

Sekä Shieldon että Elina valmistuvat piakkoin. Shieldon valmistelee näyttötyönään kehittämissuunnitelmaa työpaikalleen.

– Minulla on ideoita etenkin keittiötoimintojemme päivittämiseen. Hyödynnän tässä myös ulkomailta saamaani kokemusta.

Elina keskittyy puolestaan talouteen.

– Se, mitä jää viivan alle, on elintärkeä jokaiselle yritykselle. Esihenkilönä tehtäväni on työskennellä yhdessä tiimini kanssa parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Haku Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkintoon on käynnissä 30.6.2025 asti.

Vamia rakentaa SILTAa työelämään

Vuoden 2025 alussa vastuu TE-palvelujen järjestämisestä siirtyi valtiolta kunnille. Vaasan seudulla työvoimapalveluja tarjoaa Pohjanmaan työllisyysalue. Tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta ja nopeuttaa työllistymistä. Tavoitteen saavuttamiseksi haetaan uusia, alueellisesti toimivia menetelmiä ja ratkaisuja. Tarvitaan aktiivista yhteistyötä ja oikeita kontakteja, jotta Rannikko-Pohjanmaan työnhakijat ja työnantajat kohtaisivat.

SILTA – Työllisyyden yhdyssilta Pohjanmaa on Euroopan Unionin tukema, kolmivuotinen hanke. Hankkeessa ovat mukana Vaasan kaupunki, Vamia, Yrkesakademin i Österbotten, kansalaisopisto Alma ja Vaasan seurakuntayhtymä. Keskeisiä kohderyhmiä ovat pitkäaikaistyöttömät ja maahanmuuttajat, jotka tarvitsevat tukea työllistymiseensä.

Yana Vinnyk on yksi heistä, jotka ovat hankkeen puitteissa onnistuneet vahvistamaan asemaansa työmarkkinoilla. Yana tuli Suomeen Harkovasta Ukrainan sodan alettua kolme vuotta sitten. Hän joutui jättämään kotinsa, ystävänsä ja kynsistudionsa, jossa hän oli työskennellyt yrittäjänä jo kymmenen vuotta. Mukaansa hän sai teini-ikäisen poikansa, äitinsä ja kissansa Bosinkan.

– Aluksi vietimme neljä kuukautta Lapväärttissä. Opiskelimme ruotsin kielen alkeita ja totuttelimme elämään osana suomalaista yhteiskuntaa. Sen jälkeen muutimme Närpiöön. Närpiö tuntui todella pieneltä verrattuna 1,4 miljoonan asukkaan Harkovaan, mutta sopeuduin yllättävän nopeasti ja löysin töitä Mirage Skin & Body -kauneushoitolasta manikyristinä, Yana kertoo.

Koska kauneuspalveluiden markkinat eivät ole Närpiössa kovin suuret, Yana haki kesätöitä Stöd Botnia Tuelta. Yritys tuottaa ruoka- ja siivouspalveluita Pohjanmaan hyvinvointialueelle.

– Aloitin kesällä 2023 sijaisena Närpiön kaupungin palvelukeskuksessa ja myöhemmin myös vanhustenhuollossa Boställetissä. Pidin työstä ja työyhteisöstä, Yana toteaa.

Tässä vaiheessa kuvaan astuu Maarit Karlsson. Maarit on ammatillinen erityisopettaja Vamialla ja yksi SILTA-hankkeen lähettiläistä. Hän ottaa yhteyttä alueen työnantajiin ja tarjoaa heille tietoa ja tukea ammattitaitoisen työvoiman hakuun. Maaritin vierailtua Närpiössä alkaa tapahtua.

– Esimieheni Elisa ja Julia tiedustelivat, olisinko kiinnostunut solmimaan oppisopimuksen Stöd Botnia Tuen kanssa. Tietysti olin!

Oppisopimuskoulutus vaatii vähintään 25 työtuntia viikossa, joten sijaisuuksien sijaan Yana vakinaistettiin. Kaksi päivää kuukaudessa hänellä on lähipäivä Vamialla Vaasassa. Vamialla opiskelee useita närpiöläisiä, jotta kimppakyytikin järjestyy yleensä helposti. Yanan ryhmässä on opiskelijoita Ukrainasta, Vietnamista, Bosniasta ja Filippiineiltä.

– Valmistun ensi syksynä laitoshuoltajaksi, jonka jälkeen voin tarttua nykyistä vaativampiinkin tehtäviin, Yana sanoo.

Vaikka Yana kaipaakin ystäviään Ukrainassa, hän on kotiutunut jo hyvin Suomeen.

– Tunnen oloni vapaammaksi ja turvallisemmaksi. Haluan jäädä Suomeen ja rakentaa täällä elämän itselleni ja pojalleni. Olen vastikään rekisteröinyt myös oman yrityksen – Yana Nailsin. Otan asiakkaita vastaan iltaisin kello neljän jälkeen. Manikyyrien tekeminen on nykyään enemmän harrastus, mukavaa vastapainoa päivätyölle ja tervetullutta lisätienestiä, naurahtaa Yana.

Yanan kynsitöitä voi seurata Instagramissa nimellä @manikyr_narpes

Soveltuvuuskoe, osa 1 tehtävät julkaistu

Tästä löydät soveltuvuuskokeen ensimmäisen tehtävän. Tehtävää voi tehdä 9.4.2025 klo 8.00 ja 25.4.2025 klo 17:00 välisenä aikana.

Sosiaali- ja terveysalan soveltuvuuskokeen ensimmäisen vaiheen tehtävä / Kevään yhteishaku 2025

Sosiaali- ja terveysalan (lähihoitaja) tehtävä 2025

Turvallisuusvalvojan soveltuvuuskokeen ensimmäisen vaiheen tehtävä / Kevään yhteishaku 2025

Turvallisuusalan tehtävä 2025

VAMIAN VALMISTUJAISJUHLA PE 30.5.2025 KLO 9

Valmistujaisjuhla, examensfest, graduation ceremony. 30.5.2025 klo 9.

Juhlimme tänä keväänä ammatilliseen perustutkintoon valmistuvia pe 30.5.2025 klo 9 Vamian Ruutikellarintie 2 liikuntasalissa.

Ammattiin valmistuvien lisäksi juhlitaan myös ylioppilaaksi valmistuvia kahden tutkinnon suorittajia.

Juhlaan osallistuvat saavat vastuuopettajiltaan ennen juhlaa tarkemman ohjeistuksen.

Juhlan kesto on n. 2 h valmistuvien määrästä riippuen. Läheiset ovat tervetulleita seuraamaan juhlaa alakatsomon takaosaan ja koko yläkatsomoon.  

Tilaisuuden jälkeen on kaikille tarjolla kakkukahvit koulun ruokala Appetitossa.

Tervetuloa!

Uusi ura keittiössä – Vamian hanke innostaa opiskelijoita ravintola-alalle

Kuvat opiskelijoista Sarasta ja Ronista. Alalaidassa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen sekä Euroopan union NextGeneratioEU -rahoittajalogot.

Syksyllä 2023 käynnistynyt Vamian Työvirtaa – Osaamista ja valmiuksia ravintola-alalle -hanke on innostanut opiskelijoita syventymään ravintola-alan opintoihin ja työmahdollisuuksiin. Hankkeen myötä on tarjottu paitsi koulutusta, myös arvokkaita työelämäkokemuksia, jotka ovat herättäneet monen osallistujan kiinnostuksen alaa kohtaan.

Hanke on erityisesti suunnattu henkilöille, joilla ei ole aiempaa ammatillista koulutusta ja jotka ovat olleet työvoiman ulkopuolella. Rekrytointi toteutettiin muun muassa työllisyyspalveluissa ja työpajoilla, ja tammikuussa 2024 hankkeeseen liittyi yhdeksän opiskelijaa. Heidän tavoitteensa oli suorittaa ravitsemuspalveluissa toimiminen -tutkinnon osa, joka mahdollistaa työskentelyn ravintoloissa, kouluissa ja päiväkodeissa.

Hankkeen myötä monet opiskelijat ovat saaneet uuden kipinän jatkaa opintojaan pidemmälle, ja useat heistä ovatkin siirtyneet suorittamaan kokonaista tutkintoa. Yksi heistä on Duong Quang Chi Tien, joka tunnetaan nimellä Ron.

Ron katsoo kameraan, taustalla Vamian opetuskeittiö.

Ron: ”Kokin työ on oma juttuni.”

Ron muutti 17-vuotiaana Suomeen kesällä 2023 ja aloitti Vamialla ravintola-alan opinnot, vaikka suomen kielen taito oli tuolloin vielä vähäinen. Hänelle tarjottiin mahdollisuutta osallistua orientaatiokurssille, ja se vei hänet nopeasti kohti keittiötyön maailmaa.

– Opiskelu Vamialla on ollut todella antoisaa. Olen saanut paljon positiivista palautetta niin asiakkailta kuin opettajilta, ja se motivoi jatkamaan. On upeaa nähdä työni lopputulos lautasella. Olen kokenut, että kokin työ ja ruoanvalmistus on oma juttuni, Ron kertoo.

Opiskeluaikojen edetessä Ron on oppinut suomen kielen nopeasti, sillä hän kommunikoi sujuvasti opiskeluympäristössään suomeksi. Hänen mukaansa muut opiskelijat ja auttavat opettajat ovat olleet korvaamaton apu kielenoppimisessa.

– Täällä kaikki ovat olleet todella mukavia, ja olen saanut hyviä ystäviä. Kellään ei ole ollut mitään ennakkoluuloja, vaan kaikki ovat olleet avoimia ja auttaneet minua oppimaan kieltä, Ron sanoo.

Ronin tavoite on valmistua Vamian ravintola-alan tutkinnosta ja jatkaa opintojaan ammattikorkeakoulussa restonomiksi. Opintojen ohella hän aikoo kehittää taitojaan keittiössä ja työskennellä osa-aikaisesti.

Sara katsoo kameraan ja hymyilee. Taustalla opetuskeittiön työvälineitä.

Sara: Keittiössä työskentelystä uutta innostusta

Sara Grannas, yksi hankkeeseen liittyneistä opiskelijoista, sai tiedon koulutuksesta suorittaessaan työtään tuetusti palvelukodilla. Keittiössä työskentely ja ruoanvalmistus kiinnostivat häntä erityisesti, ja hän päätti tarttua tilaisuuteen.

– Opintojen aikana parasta on ollut työelämään tutustuminen. Olen saanut valmistaa muun muassa aamupaloja ja lounaita. Erityisesti Himalajan palvelutalolla työskentely jäi mieleen, sillä sain valmistaa puuroja ja salaatteja ikäihmisille, Sara kertoo.

Hankkeen aikana Sara on löytänyt itselleen uusia suuntia ravintola-alalla. Hän on innostunut suorittamaan useita tutkinnon osia ja on tällä hetkellä keskittynyt lounasruokien valmistukseen. Seuraavaksi hän on menossa työharjoitteluun Food’s Corner -lounasravintolaan.

– Lounasruokien valmistus on tuntunut omalta jutultani, ja tulevaisuuden haaveenani on päästä tekemään töitä keittiössä. Tämä ala viehättää minua todella paljon, Sara kertoo.

Hanke herättää kiinnostusta ja avaa mahdollisuuksia

Työvirtaa – Osaamista ja valmiuksia ravintola-alalle -hanke on tarjonnut opiskelijoille paitsi koulutusta myös mahdollisuuden löytää oma polkunsa ravintola-alalla. Opiskelijat, kuten Ron ja Sara, ovat löytäneet intohimon ruoan valmistusta kohtaan ja päättäneet jatkaa opintojaan syvemmin. Hankkeen kautta heille on avautunut paitsi uusia osaamismahdollisuuksia myös tärkeitä työelämäkokemuksia, jotka tukevat heidän tulevaisuudensuunnitelmiaan.

Hankkeella on ollut merkittävä rooli monen opiskelijan urapolkujen käynnistämisessä, ja se on osoittautunut onnistuneeksi väyläksi ravintola-alan opintoihin ja työmahdollisuuksiin.

Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Tulevat muistihoitajat kartoittamassa muistisairauksien riskitekijöitä Aivoviikolla

Vamian muistihoitajaopiskelijat ottavat verensokerimittauksia.

Aivoviikon tapahtuma Aivo- ja muistiterveyttä kaikille, joka pidettiin 13. maaliskuuta Ruukinkartanolla, tarjosi osallistujille mahdollisuuden tutustua muistisairauksien ennaltaehkäisyyn Finger-toimintamallin avulla.

Tapahtuma oli suunnattu niin työikäisille kuin senioreille, ja sen toteutuksessa oli mukana useita yhteistyökumppaneita, kuten Vamia, Pohjanmaan hyvinvointialueen Seniorineuvola, Vaasan seudun muistiyhdistys, Muistiterveydeksi-hanke ja Härmän Kuntoutus.

Vamian muistihoitajaopiskelijat Aivoviikon tapahtumassa

Finger-toimintamalli, joka pohjautuu laajaan tutkimukseen, on elintapaohjelma, joka tähtää muistihäiriöiden ennaltaehkäisyyn. Se korostaa viiden hyvän elintavan merkitystä: ravitsemuksen, liikunnan, aivojumppailun, sosiaalisen aktiivisuuden sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden hallinnan tärkeyttä. Tutkimusten mukaan näihin tekijöihin panostaminen voi merkittävästi vähentää muistisairauksien riskiä. Lähde: thl.fi.

”Tulevaisuudessa muistihäiriöiden ennaltaehkäisyyn tullaan panostamaan entistä enemmän jo työikäisten keskuudessa”, kertovat tapahtumaa järjestäneet Vamian opettajat Merja Soldan ja Magdalena Vähäkangas.

Vamian opettajat Merja Soldan ja Magdalena Vähäkangas Aivoviikon tapahtumassa.
Vamian opettajat Merja Soldan (vas.) ja Magdalena Vähäkangas

Vamian muistihoitajaopiskelijat, jotka opiskelevat vanhustyön erikoisammattitutkintoa, olivat tapahtumassa mukana. He toteuttivat verenpaine-, verensokeri- ja kolesterolimittauksia sekä antoivat henkilökohtaista elintapaneuvontaa, joka käsitteli liikuntaa, ruokavaliota ja nukkumista. Lisäksi osallistujat pääsivät testaamaan muistiaan aivojumppatehtävillä.

Vamian muistihoitajaopiskelijat Aivoviikon tapahtumassa.
Vamian muistihoitajaopiskelijat tarjoavat elintapaneuvontaa ikäihmiselle.

Vamian muistihoitajaopiskelijat saivat tapahtumassa arvokasta käytännön kokemusta. Vanhustyön erikoisammattitutkinnon suorittaneet muistihoitajat osaavat kohdata muistioireiset ja muistisairaat ihmiset, tukea heidän elämäänsä ja ohjata heidän läheisiään.

Lue koulutuksesta lisää alla olevasta linkistä ja hae jatkuvan haun kautta.

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.