Search

Adam Kontiokari mukana hitsauksen SM-finaalissa

Opiskelija Adam Kontiokari ja opettaja Peter Stagnäs hitsaushallissa.

Kolmatta vuotta Vamialla levyseppähitsaajaksi opiskeleva Adam Kontiokari kilpailee maaliskuussa hitsauksen SM-finaalissa. Alle 25-vuotiaille suunnattu SM-finaali järjestetään osana Nordic Welding Expo -hitsausalan messutapahtumaa Tampereella 19.-21. maaliskuuta. Kilpailun, tilat ja majoitukset järjestää Suomen hitsaustekninen yhdistys ry yhdessä sponsoriyritysten kanssa. 
 
Tiensä SM-finaaliin 8 parhaan joukkoon Adam selvitti syksyllä 2023 pidetyistä karsinnoista. Finaalikilpailu tulee kestämään kolme päivää, jonka aikana päätyönä hitsataan painesäiliö, kolme eri hitsauksen pätevyyskoetta sekä hitsaustyö ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista. 
 
– Pääsääntöisesti olen harjoitellut kisoihin kasaamalla paineastioita ja käymällä läpi histausasentoja, joita paineastiaan ja pätevyyskokeeseen kuuluu, Adam kommentoi. 
 
– Finaalikilpailut on kolme päivää tiukkaa kisaamista. Hitsausmessuilla kävijöitä on tuhansia ja yleisö pääsee seuraamaan kilpailua lasin takaa, mikä tuo oman paineensa, kertoo Vamian opettaja ja kilpailun johtaja Peter Stagnäs. 
 
Adamilla kilpailukokemusta kuitenkin jo löytyy vuonna 2022 pidetystä SM-finaalista. 
– Aiemmasta finaalista oppi sen, että kilpailurytmi pitää olla hallussa – lepotaukoja ei juurikaan pysty pitämään. Viimeksi päästiin neljännelle sijalle, ja tavoitteena olisi parantaa omaa suoritusta viime kerrasta, Adam kertoo. 
 
– Adamilla etuna on se, että hän pärjää usein kilpailussa paremmin kuin harjoittelussa, Peter toteaa. 
 

Finaaliin toiveikkain mielin

Adam istuu hitsauspisteellä.

Hitsauksen opintoihin hakiessa Adamia houkutteli alan käytännönläheisyys, sekä työtehtävien moninaisuus.

Opiskelujen ohella Adam työskentelee kolme päivää viikossa Uwira Oy:lla. Työpaikka tukee Adamin kisamatkaa ja työtehtävien kautta hän on päässyt perehtymään TIG-hitsaukseen, jota käytetään vaativissa putkistojen hitsauksissa. 
 
– Finaaliin lähteminen ei oikeastaan jännitä, enemmänkin lähdetään toiveikkain mielin. Finaalista tulee taas yksi kiva kokemus lisää, Adam toteaa. 
 
Kilpailijat ovat toisilleen entuudestaan tuttuja aiemmista kilpailuista, joten SM-finaali on samalla mukava tilaisuus kokoontua yhteen hitsausalan ammattilaisten kesken. 
 
– Ammattisanastoa käyttäen voisi sanoa, että kilpailuporukka on hyvin hitsautunut yhteen, Peter naurahtaa. 

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.