Search

Uraauurtava yhteistyö VAMKin ja Vamian välillä – ratkaisuja sote- ja teknologiasektorin työvoimatarpeisiin

Vamian ja VAMKin johtoryhmän jäseniä

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK ja Vamia ovat kehittäneet kaksi uudenlaista koulutuspolkua, jotka vastaavat suoraan työelämän tarpeisiin sote- ja teknologia-aloilla. Tämä ensimmäistä kertaa valtakunnallisella tasolla toteutettava yhteistyö tarjoaa uusia väyliä niin sairaanhoitajaksi, sosionomiksi kuin sähkö- ja automaatioinsinööriksi tähtääville.

Huippuinsinöörien koulutus

Huippuinsinööri-koulutuksessa tarjotaan ainutlaatuinen mahdollisuus hankkia käytännön sähköasennuskokemusta VAMKin ensimmäisen vuoden sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijoille, jotka ovat aloittaneet korkeakouluopintonsa lukiopohjalta. Syyskuussa kaksikymmentäkaksi VAMKin sähkö- ja automatiotekniikan opiskelijaa aloittivat AMK-opintojensa ohella sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon Vamialla.

Olemme iloisia, että pystymme yhteistyössä VAMKin kanssa palvelemaan Vaasan alueen työelämätarpeita. Läheinen yhteistyö ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulun välillä on ainutlaatuista täällä Pohjanmaalla, mikä näkyy konkreettisesti uudessa Huippuinsinööri-koulutuksessa, toteaa Vamian rehtori Åsa Stenbacka.

Myös Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori, toimitusjohtaja Hannu Vahtera kokee, että pitkäaikainen yhteistyö VAMKin ja Vamian välillä mahdollistaa koulutusväylien kehittämisen:
Molempien oppilaitosten intresseissä on varmistaa tekijöiden riittävyys niin teknologia- kuin sotealalla. Uudenlaisten koulutuspolkujen kehittäminen mahdollisimman sujuvaksi palvelee kaikkia osapuolia niin koulutuksen kuin myös työelämän saralla.

Huippuinsinööri-koulutuksen infotilaisuudessa VEO Oy:n tuotantopäällikkö Tero Vainionpää totesi, että työmarkkinoilla on tällä hetkellä akuutti tarve insinööreistä, joilta löytyy suunnittelu- ja työnjohto-osaamisen lisäksi vankkaa käytännön sähköasennusosaamista.

Asennusosaamista omaava insinööri erottuu käytännön kokemuksellaan eduksi muista hakijoista. Lisäksi käsitys käytännön tason tekemisestä tulee hyödyksi niin työnjohto- ja asennusvalvontatehtävissä kuin myös tuotannonsuunnittelussa, kun työkohteita ja projekteja aikataulutetaan ja resursoidaan, Vainionpää kommentoi.

Korkeakouluväylä lähihoitajakoulutuksessa

Keväästä 2025 alkaen yhdeksäsluokkalaiset voivat toisen asteen yhteishaussa hakea Vamialle suoraan lähihoitajan koulutuksen korkeakouluväylälle. Korkeakouluväylässä Vamian lähihoitajaopiskelijat suorittavat kolmantena opintovuotenaan sairaanhoitajan tai sosionomin opintoja VAMKissa. 

Tämä ainutlaatuinen koulutusväylä tarjoaa varman opiskelupaikan VAMKissa, ja väyläopiskelijat jatkavat suoraan toisen vuoden sairaanhoitajan tai sosionomin opinnoissa Vamialta valmistuttuaan. Väylän ansiosta opiskelijoiden valmistuminen nopeutuu vuodella, mikä mahdollistaa nopeamman siirtymisen työelämään. Tämä on merkittävä etu erityisesti sote-alan työvoimapulaan vastaamisessa, sillä alalle tarvitaan kipeästi uusia ammattilaisia.

Pula sote-alan osaajista hyvinvointialueella on yhteinen huolemme. Tällä uudistetulla lähihoitajakoulutuksen korkeakouluväylällä pyrimme motivoimaan nuoria ja heidän siirtymistään hoitoalan työelämään, rehtori Stenbacka kommentoi.

Satsaus opintoihin lisääntyy, kun opiskelija voi luottaa siihen, että väylän kautta opinnot jatkuvat myös korkeakoulussa. Motivaatiota väyläopinnoissa lisää varmastikin myös se, että opiskelijan valmistumisaika lyhenee vuodella, rehtori Vahtera lisää.

Nämä VAMKin ja Vamian yhteistyönä kehitetyt koulutuspolut ovat konkreettinen vastaus työelämän kasvaviin työvoimatarpeisiin ja esimerkki siitä, miten koulutusta uudistetaan vastaamaan nykypäivän haasteita.

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.