Search

Vamialta valmistunut Sami Hakamäki kilpailee Vuoden kokki –finaalissa

Sami Hakamäki Vamian Silveria-kampuksen edessä

Vamialta vuonna 2014 kokiksi valmistunut Sami Hakamäki on yksi kuudesta finalistista valtakunnallisessa Vuoden kokki –kilpailussa. 
 
Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija –kisassa ravintola-alan ammattilaiset kilpailevat suomenmestaruudesta. Tähän mennessä kilpailuun on kuulunut karsintatehtävä Perhon liiketalousopistolla sekä semifinaali Viking Linella. Kuusi kilpailuissa parhaiten pärjännyttä finalistia tulee mittelöimään Vuoden kokki – tittelistä 24.-25. lokakuuta Helsingin messukeskuksessa osana Viini- ja Ruokamessuja. 
 
– Perinteisesti finaalin tehtävänanto menee niin, että ensimmäistä finaalipäivää varten saadaan ennakkotehtävä loppukesästä, jota pääsee vähän hiomaan. Toisena finaalipäivänä on perinteisesti saatu tehtävänantona mysterilaatikko, jonka raaka-aineista valmistetaan kilpailuannos, Sami kertoo.

Vuoden Kokki ja tarjoilija -kilpailun semifinaali järjestettiin Viking Linella ja tehtävänä oli valmistaa äyriäislautanen. Kuva: Tero Honkaniemi
Samin valmistama kilpailuannos.
Kuva: Santeri Stenvall

Ruokaohjelmat ja kotikokkaaminen herättivät kiinnostuksen kokin ammattiin

– Tykkäsin katsoa ruokaohjelmia nuorena ja vuoden 2010 tienoilla televisiosta tulikin älytön määrä eri ruokaohjelmia. Kotona sain vapaat kädet ruoanvalmistukseen, joka sujui hyvin ja se ruokki omaa innostusta ruuanlaittoon entisestään, Sami kertoo. 
 
Yhteishaun koittaessa yläasteen lopulla oli kokin koulutus selvä valinta Samille. Vamialla opiskelusta on jäänyt hänelle positiiviset muistot: 
– Vamialla oli hyvä fiilis ja tuli vietettyä hurja määrä päiviä keittiössä. Meillä oli tosi hyvä luokkahenki ja oli kiva tulla kouluun tekemään ruokaan. Se ei tuntunut koulunkäynniltä, Sami naurahtaa. 
 
– Opintojeni päätteeksi sain Vamian Hanako-projektin kautta mahdollisuuden viettää kolme kuukautta Tokiossa työskennellen kahdessa eri ravintolassa. Sieltä jäi paljon inspiraatiota ja ajatuksia, joita edelleenkin tulee käytyä läpi ja hyödynnettyä paljon tänäkin päivänä. 
 
Vamialta kokiksi valmistuttuaan Sami opiskeli SeAMKissa restonomiksi. Tällä hetkellä hän työskentelee neljättä vuotta yrittäjänä yksityiskokkina järjestäen yksityisillallisia ympäri Suomea, esimerkiksi asiakkaiden kodeissa, mökeillä ja yrityksissä. 
 
Onko jokin tietty illallinen, jonka toteuttaminen on erityisesti jäänyt Samin mieleen? 
 
– Yksittäistä illallista on vaikea nimetä, mutta yksi upea yhteistyö on ollut kokkaaminen Saimaalla, vuonna 1919 rakennetussa höyrylaivassa. Laiva on kunnostettu luksusmatkailukäyttöön ja sen kyydissä kuusi matkustajaa risteilee parin vuorokauden ajan Saimaalla samalla kun kokkaamme heille hyvää ruokaa ja tarjoilemme annokset hyvien juomien kera. Olimme palveluntarjoajana mukana vuonna 2021, kun höyrylaiva palkittiin Vuoden Kotimaan Matkailuyritys –tunnuksella. 
 
Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Sami työskenteli useamman vuoden kokkina eri huippuravintoloissa. Motivaatio ruuanlaittoon oli kova, ja Samin vapaapäivätkin kuluivat keittiössä ja hän saapui usein työpäiviin monta tuntia etuajassa. 

– Yrittäjäksi ryhtyminen on tuntunut luonnolliselta jatkumolta, kun työtään haluaa tehdä 110%-prosenttisesti. 

Kuva: Tero Honkaniemi

Kilpailemisesta hyötyä myös arkitekemiseen

Tällä hetkellä Samilla on yrityksensä pyörittämisen lisäksi tiukka harjoitusaikataulu syksyn finaalia varten. Kilpailukokemusta on kertynyt jo muun muassa alle 27-vuotiaiden kokkien SM-kilpailuista, joista Sami on voittanut kaksi hopeamitalia. Lisäksi Sami oli mukana vuoden 2020 Vuoden kokki -semifinaalissa. 
 
– Innostuin kilpailemisesta jo nuorena. Kilpaileminen on helppo tapa kehittää omaa ammattitaitoa, kun työskennellään lyhyellä aikavälillä ja paineen alla. Kilpailusta saa paljon hyötyä ja kehitystä arkitekemiseen ja tässä pääsee treenaamaan taitavien kollegoiden kanssa. 
 
Entä mitä urahaaveita Samilla on mielessä Vuoden kokki –kilpailun lisäksi? 
– Lähtökohtana yrittäjyyteen lähtiessäni oli, että tämä on vähän kuin laiva, jonka kyytiin hypätään ja jonka parissa tehdään töitä katsoen mitä matka tuo tullessaan. Joka vuosi odotan yhä enemmän mielenkiinnolla mitä tulee vastaan. On tullut todella mielenkiintoisia ja upeita juttuja, ja luulen että se tulee jatkumaan, joten koitetaan nautitaan matkasta, Sami toteaa tyytyväisenä.

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.