Search

Vamialta osaamista monikansallisten tiimien johtamiseen hotelli- ja ravitsemisalalla

Shieldon ja Elina Liisanlehdon Prisman Ravintolamaailmassa.

Englantia puhutaan pääkielenä yhä useammissa ravintoloissa ja hotelleissa ympäri Suomen. Monet ulkomailta Suomeen kotiutuvat alan ammattilaiset haluavatkin nyt kehittää ammattitaitoaan edelleen. Myös Vamialla tutkintonsa suorittaneet opiskelijat hakeutuvat jatkokoulutukseen vahvistaakseen osaamistaan ravintola- ja majoitusalalla.

Vamian Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkinto antaa siihen mahdollisuuden. Koulutusohjelma on suunniteltu jatko- ja täydennyskoulutukseksi Suomessa jo ravintola- ja majoitusalan esihenkilötehtävissä työskenteleville. Koulutus tapahtuu englannin kielellä ja se kestää 1,5 vuotta. Yksilölliset opintopolut ja -tahti ovat mahdollisia.

Shieldon Padla muutti Suomeen Filippiineiltä vuonna 2019. Hän haki kokin paikkaa Baronan kautta Filippiineillä ja löysi pian itsensä Jyväskylästä Sodexon palveluksessa. Sodexo toimii 45 maassa ja on yksi maailman suurimmista ruokapalveluyrityksistä.

– Työskentelin eri puolella Suomea, esimerkiksi Rovaniemellä ja Nauvossa. Kun koronapandemia iski, kaikki pysähtyi. Olin töissä Kristiinankaupungin ABC:ssä, kun kuulin, että Vaasaan avautuu uusi, iso Prisma vuonna 2022. S-ryhmän sisällä on helppoa vaihtaa työpaikkaa, joten muutin Vaasaan ja aloitin työt Liisanlehdon Ravintolamaailmassa. Olen ollut täällä alusta asti. Minut ylennettiin vuoropäälliköksi vajaa kaksi vuotta sitten, Shieldon muistelee.

Shieldon Padla

Kehittääkseen johtamistaitojaan sekä löytääkseen uusia ideoita ja toimintatapoja Shieldon haki Vamian koulutusohjelmaan. Niin teki myös hänen kollegansa Elina Luoma, joka työskentelee Ravintolamaailma Liisanlehdossa apulaisravintolapäällikkönä. Onko syntyperäisenä suomalaisena hankalaa opiskella englanniksi, Elina?

– Ei, ei lainkaan. Opiskeluryhmässämme ei varmaan yhdenkään äidinkieli ole englanti. Shieldon ja minä olemme siis samassa tilanteessa. Työskentelemme molemmat monikansallisessa ympäristössä. Tällä hetkellä ravintolassamme työskentelee noin viisikymmentä henkilöä noin kymmenestä eri kansallisuudesta, Elina paljastaa.

Elina Luoma

Shieldon kokee koulutuksen tukevan hänen tavoitteitaan opettajana ja työnohjaajana.

– Meillä on täällä paljon työssäoppijoita esimerkiksi Vamialta. Halusin syventyä suomalaiseen tapaan työskennellä tiiminä. Olenkin nyt löytänyt rennomman ja varmemman tavan kommunikoida tiimini kanssa. Seuraava askel lienee suomen kielen taitoni hiominen. Ehdottomasti, Shieldon lupaa.

Koulutus tarjoaa hyviä työkaluja myös yrittäjyyteen.

– Tällä hetkellä keskityn nuoreen perheeseeni ja uraani täällä. Mutta kuka tietää! Vaimoni on aloittamassa uraansa kondiittorina täällä Suomessa, joten ehkä voimme perustaa yhteisen yrityksen jonain päivänä, haaveilee Shieldon.

Elinakin toivoo vielä kasvavansa ja kehittyvänsä S-ryhmän palveluksessa.

– Meillä on täällä hyvä henki ja koemme olevamme arvostettuja. Opintopäivä Vamialla kerran kuukaudessa on palkallinen. Kovan työn vastapainoksi tarvitaan silloin tällöin myös mukavaa yhteistä vapaa-ajantoimintaa. Olemme muun muassa käyneet keilailemassa, ajaneet kartingia ja pelailleet air softia.

Sekä Shieldon että Elina valmistuvat piakkoin. Shieldon valmistelee näyttötyönään kehittämissuunnitelmaa työpaikalleen.

– Minulla on ideoita etenkin keittiötoimintojemme päivittämiseen. Hyödynnän tässä myös ulkomailta saamaani kokemusta.

Elina keskittyy puolestaan talouteen.

– Se, mitä jää viivan alle, on elintärkeä jokaiselle yritykselle. Esihenkilönä tehtäväni on työskennellä yhdessä tiimini kanssa parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Haku Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkintoon on käynnissä 30.6.2025 asti.

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.