Lotta Niemistö, Teija Lehtimäki ja Jutta Tapanainen (kuvassa vasemmalta oikealle) ovat uuden uran kynnyksellä valmistuttuaan lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalalta osana Vetovoimaa varhaiskasvatukseen -hanketta.
Hankkeen tavoitteena on vastata varhaiskasvatuksen työvoimapulaan pätevöittämällä varhaiskasvatuksessa jo toimivia tai varhaiskasvatustyöstä kiinnostuneita lähihoitajia. Vakituisen lastenhoitajan viran edellytyksenä on, että työntekijä on suorittanut lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen osaamisalaopinnot.
Osana Vetovoimaa varhaiskasvatukseen -hanketta lehtori Johanna Ilvesoksa on tehnyt yhteistyötä varhaiskasvatuksen johdon ja henkilökunnan kanssa Vaasassa ja lähialueilla.
– Työnantajat ovat olleet tyytyväisiä tähän hankkeeseen. Varhaiskasvatuksessa on paljon osaavaa henkilökuntaa, joille tämä koulutus on tarjonnut mahdollisuuden pätevöityä ja tarjota työelämän tarpeisiin vastaavaa osaamista, Johanna kertoo.
Koulutus toteutettiin monimuoto-opetuksena sisältäen lähiopetusta kerran viikossa sekä Moodlen verkkotehtäviä. Koulutuksen aikana opiskelijat ovat työskennelleet päiväkodeissa joko palkkatyössä tai koulutussopimuksella. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista tuettiin verkkotehtävien sekä ohjauskäyntien muodossa.
Koulutuksesta valmistuminen on Lotalle, Teijalle ja Jutalle merkittävä etappi matkalla kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta. Kaikki kolme ovat jo kokeneita hoitoalan ammattilaisia:
- Lotta työskenteli lähihoitajaksi valmistuttuaan useita vuosia ikäihmisten palvelutaloissa, ennen kuin siirtyi työskentelemään lasten parissa.
- Teijalla on 16 vuoden kokemus ikäihmisten hoidosta palvelukodeissa ja kotihoidossa.
- Jutalla on takanaan 20 vuotta kotihoidon parissa, ja hän on suorittanut myös vanhustyön erikoisammattitutkinnon.
Koulutus toi uusia näkökulmia hoitoalaan
Lotta kertoo, miten lasten parissa työskentely alkoi kiinnostaa, kun hän työskenteli koulunkäynninohjaajana lukuvuonna 2023–2024.
– Lasten kanssa työskentely tuntui heti omalta. Tämä Vamian tarjoama osaamisalakoulutus tuli vastaan juuri oikeaan aikaan, ja sen monimuotoisuus sopi hyvin omaan hektiseen perhearkeeni.
Kaikki kolme ovat tottuneet tekemään hoitoalan vuorotyötä, joten yksi houkutteleva tekijä lastenhoitoalalle siirtymisessä oli mahdollisuus päivätyöhön. Lotta työskentelee Vaasassa, Jutta Kaskisissa ja Teija Isojoella. Koulutuksen monimuotototeutus ja iltatunnit kerran viikossa mahdollistivat opintojen ja harjoitteluiden suorittamisen joustavasti työn ohella.
– Ehdoton ykkönen lastenhoitajan työssä ovat lapset. Olenkin todennut olevani onnekas, kun saan töissä leipoa pipareita, ideoida ja käyttää luovuutta! Teija naurahtaa.
– Hyvä koulutus, ei voi muuta sanoa. Materiaali ja yhteiset hetket muiden opiskelijoiden kanssa ovat olleet huippuja! Jutta lisää.
Uusia urapolkuja ja tulevaisuuden haaveita
Koulutus on avannut ovia uusiin työtehtäviin ja herättänyt intoa jatko-opintoihin:
- Teija sai jo opintojen aikana työpaikan päiväkodista, jossa työt jatkuvat valmistumisen jälkeen. Hän haaveilee jatkavansa sosionomin opintoihin.
– Pitää uskaltaa sanoa unelmat ääneen ja hypätä tuntemattomaan! hän rohkaisee. - Jutta teki ison päätöksen ja irtisanoutui vakityöstään ikäihmisten parissa ennen koulutuksen alkua. Nyt hän työskentelee päiväkodissa ja opiskelut jatkuvat Nepsy-lapsi varhaiskasvatuksessa -koulutuksen parissa.
– Päivääkään en ole katunut. Tämä oli loistava päätös! - Lotta aloittaa joululoman jälkeen lastenhoitajan työt päiväkodissa, ja haaveilee tulevaisuudessa erityislastentarhanopettajan opintojen suorittamisesta.
– Olen tyytyväinen, että uskalsin vaihtaa hoitoalaa ja lähteä kouluttautumaan työn ohessa. Tämä koulutus on antanut paljon!
Opettajan kiitokset motivoituneelle ryhmälle
Lehtori Johanna Ilvesoksa on ylpeä opiskelijoidensa saavutuksista.
– Tämä on ollut unelmaryhmä opettaa – motivoituneita ammattilaisia, joilla on pitkä kokemus hoitoalalta. Heidän vuorovaikutustaitonsa ja osaamisensa ovat aivan huippuluokkaa!
Vaikka Vetovoimaa varhaiskasvatukseen -hanke tulee päätökseen vuoden 2024 lopussa, tullaan Vamialla jatkossakin järjestämään lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen osaamisalaopintoja monimuoto-opetuksena. Koulutuksen iltaopetus ja Moodlen verkkotehtävät mahdollistavat opiskelun työnkäynnin ohella.
Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Työ- ja elinkeinoministeriö.