Vamian lähihoitajaopiskelijat lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalalta osallistuvat vuosittain Vaasan NYT Yrityskylän toimintaan. Yrityskylässä vierailevat kuudesluokkalaiset eläytyvät päivän ajan työrooliin erilaisissa yrityksissä ja organisaatioissa, ja Vamian lähihoitajaopiskelijat ovat paikalla neuvomassa heitä ja vastaamassa kysymyksiin. Yrityskylä-oppimiskokonaisuutta järjestää Nuorten yrittäjyys ja talous NYT.
Yrityskylän kaduilla kävelee kiireisen näköisiä kuudesluokkalaisia, joilla on päällään eri yritysten paidat sekä mahdollisia muita työvarusteita. Kädessään heillä on tabletit, joista he tarkasti seuraavat suoritettavia työtehtäviä ja aikataulua.
”Tänne Yrityskylään on rakennettu pienoisyhteiskunta: täältä löytyy esimerkiksi yrityksiä, pankki, kauppoja, Vaasan yliopisto ja terveydenhuoltopalvelut. Kuudesluokkalaiset pyörittävät kaikkia palveluita eri työrooleissaan yhden työpäivän ajan”, kertoo Vamian opettaja Tarja Laaja.
”He oppivat tämän toiminnan kautta yrittäjyydestä ja työelämästä ja samalla harjoittelevat esimerkiksi julkista puhumista, yhteistyötaitoja ja aikatauluttamista – kaikkia taitoja mitä oikeassa työelämässä tarvitaan”, Tarja lisää.
Vamian lähihoitajaopiskelijat ovat Yrityskylässä kaksi päivää ohjaamassa ja avustamassa eri yrityspisteillä. ”Olen nyt toista päivää ohjaamassa Lidlin pisteellä. Oppilailta tulee paljon kysymyksiä ja eilen oli aluksi vaikeampi ohjata, kun kyseessä oli itsellekin uusi paikka. Etukäteen jännitti, että miten ohjaaminen sujuu suomeksi, kun se ei ole äidinkieleni. Mutta on sujunut tosi hyvin, ja oppilaat toimivat tosi hyvin sosiaalisesti yhdessä ja suorittavat tehtäviä”, kertoo opiskelija Samah.
Vaasan sähkön pisteellä avustanut Xuan oli myös positiivisesti yllättynyt oppilaiden itseohjautuvuudesta uusien työroolien parissa: ”On ollut kiva huomata, että oppilaat myös herkästi kysyvät toisiltaan neuvoa ja auttavat kaveria tarvittaessa, ja osaavat näin yhteisvoimin ratkaista tehtäviä”.
Vamian opiskelija Henna suorittaa tällä hetkellä työharjoittelua päiväkodissa, ja Yrityskylässä ohjaaminen on tuonut hyvää vertailupohjaa koululaisten ohjaamisesta: ”Kyllä suurimpana erona huomaa sen, että kuudesluokkalaisia ei tarvitse ohjata yhtä paljon – he osaavat jo itsenäisesti hoitaa tehtäviä ja seurata ohjeita, sekä kysyvät apua tarvittaessa.”
”Täällä Yrityskylässä on ollut mielenkiintoista olla mukana. Aluksi kun koulussa puhuttiin, niin mietti että mitähän tästäkin tulee, mutta mukavaa on ollut ja hyvin sujunut!” naurahtaa Terveystalon pisteellä avustanut Kirsti. ”Oppilaat ovat kyllä heti alusta lähtien eläytyneet rooleihinsa täysillä. Vähäsen on meinannut välillä olla jopa stressiä työtehtävistä, mutta hyvin on tehtävät hoidettu.”
”Tämä on aivan loistava tilaisuus lähihoitajaopiskelijoille harjoitella toiminnallista ohjausta ja tutustua kokemusperäisen oppimisen menetelmään. Olemme olleet Yrityskylässä mukana lähihoitajaopiskelijoiden kanssa vuosittain, ja toivottavasti sama jatkuu myös tulevaisuudessa”, kommentoivat opettajat Tarja Laaja ja Kaija Viinikka.
Yrityskylätoiminnan ohjausta on suunnitelmissa laajentaa myös Vamian ruotsinkielisille lähihoitajaopiskelijoille keväällä 2024, kun Yrityskylässä kiertävät Pohjanmaan ruotsinkielisten koulujen kuudesluokkalaiset.