KONE- JA TUOTANTOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO, PÄIVÄKOULUTUS
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto antaa hyvä valmiudet työskennellä kone- ja tuotantotekniikan työtehtävissä. Tutkinnon suorittaneen työtehtävät voivat sisältää mm. suunnittelu-, valmistus-, kokoonpano- ja/tai asennustöitä. Tutkinnon suoritettuasi osaat hyödyntää myös teollisuudessa käytettäviä robotteja. Alan tärkeimpiä työtehtäviä ovat mm. levy- ja hitsaustyöt, CNC-koneistus, kokoonpano- ja asennustyöt. Tuleviin työtehtäviisi voit vaikuttaa myös osaamisalavalinnalla. Osaamisala vaihtoehtoina ovat koneistaja, levyseppähitsaaja ja koneasentaja.
Koulutus on tarkoitettu kone- ja tuotantotekniikan alasta kiinnostuneille sekä alan osaajille, jotka haluavat täydentää osaamistaan. Tutkinto ei vaadi alan aikaisempia opintoja ja siten sopii hyvin myös ammatinvaihtajille.
Koulutusaika
Koulutus kestää keskimäärin 1v 10kk vuotta henkilökohtaisesta suunnitelmasta riippuen. Koulutuksen kestoon vaikuttavat mm. aikaisempi osaaminen sekä aiemmin suoritetut koulutukset.
Koulutuksen voi aloittaa seuraavina ajankohtina:
10.2.2025
Edellä mainitun ryhmäaloituksen lisäksi koulutuksen voi aloittaa myös opinto-ohjaajan/ opettajan kanssa laaditun henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti, jos esimerkiksi haluat suorittaa vain osatutkinnon tai tulet jatkamaan kesken jääneitä opintoja.
Hakuaika
Koulutus alkaa Haku päättyy Haastattelut/ Soveltuvuuskokeet
10.2.2025 31.1.2025 vko 4-6/2025
Koulutukseen on jatkuva haku, joten voit jättää hakemuksesi milloin tahansa. Opinto-ohjaaja/ opettaja ottaa sinuun yhteyttä ja sopii kanssasi haastatteluajan.
Koulutuksen kuvaus
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto koostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Koko tutkinnon laajuus on 180 osp. Voit halutessasi tulla suorittamaan myös osatutkinnon, jolloin valitset itse haluamasi/tarvitsemasi tutkinnon osat
Koneasentaja
Koneasentajan opinnot koostuvat ammatillisista tutkinnon osista:
- Huolto- ja asennustyötehtävissä toimiminen
- Levytyökoneiden ja hitsauskoneen käyttö valmistustyötehtävissä
- Manuaalikoneistuskoneiden käyttö valmistustyötehtävissä
- Koneasennuksen työtehtävissä toimiminen
- Kunnossapitotyötehtävissä toimiminen
sekä valinnaisistaa osaamista syventäviä ammatillisista tutkinnon osia mm. hydrauliikka-asennusten ja pneumatiikka-asennusten työtehtävissä toimiminen.
Koneistaja
- Huolto- ja asennustyötehtävissä toimiminen
- Levytyökoneiden ja hitsauskoneen käyttö valmistustyötehtävissä
- Manuaalikoneistuskoneiden käyttö valmistustyötehtävissä
- Manuaalikoneistaminen
- CNC-työstökoneen käyttäminen
sekä valinnaisia osaamista syventäviä ammatillisista tutkinnon osia mm. CNC-jyrsinnän ja CNC-sorvauksen työtehtävissä toimiminen, Robotin käyttö tuotantoprosesseissa.
Levyseppähitsaaja
- Huolto- ja asennustyötehtävissä toimiminen
- Levytyökoneiden ja hitsauskoneen käyttö valmistustyötehtävissä
- Manuaalikoneistuskoneiden käyttö valmistustyötehtävissä
- Levytyötehtävissä toimiminen
- Levyrakenteiden kokoonpanohitsaaminen
sekä valinnaisia osaamista syventäviä ammatillisia tutkinnon osia mm. Hitsaaminen ja pätevyyskokeen suorittaminen, Levytyökeskuksen käyttäminen, CNC-särmäyksen työtehtävissä toimiminen ja Robotin käyttö tuotantoprosessissa.
Tutkintorakenteeseen voit tutustua tarkemmin osoitteessa https://eperusteet.opintopolku.fi
Koulutuksen toteutus
Koulutus painottuu käytännönläheiseen lähiopetukseen, 4-5 päivänä viikossa. Opinnot järjestetään pääsääntöisesti klo 8-15. Opiskeluun sisältyy myös työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Koulutuksen alussa kaikille opiskelijoille tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma.
Opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti Sampo-kampuksen tiloissa (Sepänkyläntie 16, 65100 Vaasa) Sampo-kampuksella opiskellaan nykyaikaisissa tiloissa samoilla koneilla ja työvälineillä, joita käytetään myös työelämässä.
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena.
Opiskelijaksi ottamisen edellytykset
Valintaperusteet
https://vamia.fi/wp-content/uploads/2020/04/Valintaperusteet.pdf
Tutkinnon ohjeellinen suomen kielen kielitaitovaatimus A2.2.
Lisätietoja
Opinto-ohjaaja Kati Ahonen 040 128 1935, kati.ahonen@vamia.fi
Tiimivastaava(koneistus/asennus) Lasse Syrjälä 040 7402208, lasse.syrjala@vamia.fi
Tiimivastaava (hitsaus) Peter Stagnäs 0401835371, peter.stagnas@vamia.fi
oppisopimus@vamia.fi