Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioon on tarkoitettu peruskoulun päättäville oppilaille, TUVA-opiskelijoille sekä Opistovuoden suorittaneille oppivelvollisille. Voit myös hakea yhteishaussa, jos et ole valmistunut toiselta asteelta (lukion oppimäärä tai ammatillinen perustutkinto).
Yhteishaun 2025 tärkeät päivämäärät:
- Hakuaika: 18.2. – 18.3.2025. Tallenna hakemuksesi Opintopolussa viimeistään 18.3.2025 kello 15.00. (Paperihakemuksen on oltava perillä Opetushallituksessa viimeistään 18.3.2025 kello 15.00.)
- Palauta harkinnan varaisen haun liitteet viimeistään 28.3.2025, ohjeet alempana tällä sivulla.
- Saat valintatuloksen aikaisintaan 12.6.2025.
- Ota opiskelupaikkasi vastaan viimeistään 26.6.2025.
- Varasijoilta hyväksyminen päättyy 15.8.2025.
Tiedoksi turvallisuusalan ja sosiaali- ja terveysalan perustutkintojen hakijoille
Kevään 2025 yhteishaussa järjestämme soveltuvuuskokeet turvallisuusalan ja sosiaali- ja terveysalan perustutkinnoissa.
Sosiaali- ja terveysala
Soveltuvuuskoe on kaksivaiheinen.
Ensimmäisen vaiheen tehtävä julkaistaan Vamian nettisivuilla 9.4.2025 ja sen voi palauttaa sähköisesti pe 25.4.2025 mennessä. Ensimmäisen vaiheen tehtävän voi suorittaa myös paikan päällä Vamialla ke 23.4.2025 klo 9.00 osoitteessa Ruutikellarintie 2. Osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista.
Mikäli palautat tehtävän sähköisesti, sinun ei tarvitse tulla paikalle. Ohjeet ensimmäisen vaiheeseen lähetetään sähköpostitse kaikille hakijoille.
Ensimmäisen vaiheen tehneet saavat sähköpostitse kutsun soveltuvuuskokeen toiseen vaiheeseen, joka on vk 19 ja 20.
Turvallisuusala
Soveltuvuuskoe on kaksivaiheinen. Ensimmäisen vaiheen tehtävä julkaistaan Vamian nettisivuilla 9.4.2025 ja sen voi palautettava sähköisesti pe 25.4.2025 mennessä. Ensimmäisen vaiheen tehtävä voi suorittaa myös paikan päällä Vamiassa (Sepänkyläntie 16) ti. 22.4.2025 klo 9.00 alkaen ilman erillistä ilmoittautumista
Mikäli palautat tehtävän sähköisesti, sinun ei tarvitse tulla paikalle. Ohjeet ensimmäisen vaiheeseen lähetetään sähköpostitse kaikille hakijoille.
Ensimmäisen vaiheen tehneet saavat sähköpostiste kutsun soveltuvuuskokeen toiseen vaiheeseen, joka on vk 19 ja 20.
Tutkinnot
Automaatioasentaja
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto antaa sinulle tarvittavan perusosaamisen sähkö- ja automaatioalan asennus-, huolto- ja kunnossapitotehtäviin. Automaatioasentajan osaamisala antaa valmiudet työskennellä …
Automekaanikko
Automekaanikot huoltavat ja korjaavat ajoneuvoja sekä hallitsevat asiakaspalvelun perusteet. Automekaanikot toimivat ajoneuvojen huolto-, vianhaku- ja korjaustehtävissä huomioiden työssään ajoneuvoalaa säätelevät …
IT-tukihenkilö
IT-tukihenkilön koulutus antaa sinulle monipuolisen perusosaamisen tietoteknisten ongelmien selvittämiseen. Opit hallitsemaan laitteistoja, ohjelmistoja, lähiverkkoja, palvelimia ja huoltamaan elektronisia laitteita. Opinnoissa …
Kampaaja ja Parturi
Kampaajilla tai partureilla on ammattitaito tehdä asiakkaille hiustenleikkauksia kampaaja- tai parturityötekniikoilla, sekä kampauksia erilaisilla tekniikoilla. Parturit osaavat tehdä myös partakäsittelyjä. …
Kokki
Kokkina valmistat ruokia ja huolehdit annosten esillepanosta sekä muista keittiön töistä. Työsi on vuorotyötä, ja työajat ajoittuvat usein iltoihin ja …
Koneasentaja
Koneasentaja osaa kokoonpanna ja asentaa mekaanisia koneita- ja laitteita. Hän osaa tehdä koneasennuksia oikeassa järjestyksessä ja oikeilla menetelmillä työohjeiden ja …
Koneistaja
Koneistaja osaa työstämällä valmistaa koneiden osia ja muita työpiirustuksien mukaisia kappaleita hyödyntäen automaattisia työstökoneita. Hän osaa suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden …
Kosmetiikan myyntineuvoja
Kosmetiikan myyntineuvojan työssä ohjaat asiakkaita ihon ja kauneuden hoidossa, sekä osaat myydä ja markkinoida tuotteita ja palveluita. Kosmetiikkaneuvojana olet ihonhoidon ja kosmetiikkatuotteiden asiantuntija. …
Kosmetologi
Kosmetologin työssä pääset suunnittelemaan, toteuttamaan ja markkinoimaan asiakkaalle kasvojen, vartalon, jalkojen ja käsien hoitoja sekä ehostusta. Hoidat ihmistä päästä varpaisiin …
Levyseppähitsaaja
Levyseppähitsaaja osaa suunnitella sekä valmistaa piirustusten mukaisia levytöitä, hitsaustöitä sekä metallirakennetöitä hyödyntäen nykyaikaisia valmistusmenetelmiä. Hän osaa suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden …
Lähihoitaja
Lähihoitajana voit työskennellä monipuolisissa työtehtävissä eri-ikäisten parissa. Työsi voi olla esimerkiksi päiväkodeissa, kotihoidossa, terveyskeskuksissa, kehitysvammahuollossa, päihdehuollossa, vanhustenhuollossa tai hammashuollossa. Lähihoitajana …
Maarakennuskoneenkuljettaja
Maarakennuskoneenkuljettajana työskentelet tuotanto- ja kunnossapitotöissä. Voit perustaa oman yrityksen ja urakoida itsenäisenä yrittäjänä yksityisten, yritysten ja kuntien töissä. Koulussa opit …
Matkailun asiakaspalvelija
Kiinnostaako sinua tulevaisuudessa työskentely esimerkiksi hotellissa, matkatoimistoissa, matkailukeskuksessa tai vaikkapa matkailualan ohjelmapalveluyrityksessä? Jos vastauksesi on kyllä, kuulostaa siltä, että Matkailualan …
Mediapalvelujen toteuttaja
Mediapalvelujen toteuttajana työskentelet esimerkiksi painotaloissa, media- ja mainostoimistoissa, mediayrityksissä tai yritysten mediaosastoilla. Muita mielenkiintoisia työpaikkoja voi löytyä koti- ja ulkomaisista …
Merkonomi
Suoritettuasi liiketalouden perustutkinnon voit työskennelle useissa työtehtävissä kaupan ja hallinnon alalla ja toimia yrittäjänä. Merkonomina työskentelet myynnin, kaupan tai talouden …
Ohjelmistokehittäjä
Onko tulevaisuuden unelma-ammattisi web-ohjelmoija, pelikehittäjä tai ohjelmistosuunnittelija? Ict-ala on jatkuvasti kehittyvä ja kansainvälinen tekninen toimiala, joka tarjoaa haasteita ja monipuolisia mahdollisuuksia kehittyä alan asiantuntijaksi. tule meille opiskelemaan tieto- …
Putkiasentaja
Putkiasentajana työskentelet uudis- ja korjausrakennuskohteissa. Osaat tehdä uudisrakennuksiin liittyvät vesijohto-, viemäri- ja lämmitysverkoston putkistoasennukset piirustusten ja työselitysten mukaisesti. Osaat käyttää …
Sähköasentaja
Sähköasentajana voit työskennellä esimerkiksi sähköurakointiliikkeessä, sähkön tuotanto- tai jakelulaitoksessa, teollisuuslaitoksessa tai itsenäisenä yrittäjänä. Sähköurakointiliikkeessä työhösi kuuluu rakennuskohteiden sähkö-, tele- ja …
Talonrakentaja
Talonrakentajana työskentelet uudisrakennuksilla ja rakennusten peruskorjauskohteissa ympäri vuoden vaihtelevissa sää- ja ympäristöolosuhteissa. Työskentely rakennustyömaalla vaatii monen eri työvaiheen tuntemusta. Oma-aloitteisuus, …
Tarjoilija
Tarjoilijana työskentelet erilaisissa ravintoloissa, kahviloissa ja pitopalveluissa. Otat vastaan asiakkaita, suosittelet tuotteita ja tarjoilet. Vastaat lisäksi ruokasalin siisteydestä ja asiakkaiden …
Turvallisuusvalvoja
Hakeutuminen koulutukseen Turvallisuusvalvojana voit työskennellä esimerkiksi vartijana, järjestyksenvalvojana tai turvasuojaajana. Työpaikkasi voi olla myös poliisin tai pelastustoimen tehtävissä. Muita turvallisuusalan …
Miksi opiskella ammatillinen tutkinto?
- Ammattiosaajille on jatkuvasti tarvetta
- Erinomaiset työllisyysnäkymät
- Pääset nopeasti töihin
- Vaativaa ja monipuolista, mutta siistiä työtä
- Mahdollisuus itsenäiseen työhön esimerkiksi yrittäjänä
- Jatko-opintokelpoisuus – mahdollisuus jatkuvalle kehittymiselle: perustutkinnon jälkeen voi jatkaa opintoja vaikka yliopistoon asti
Tutustu Vamian opintopolkuihin ja opiskelijatarinoihin
Harkinnanvarainen valinta
Voit hakea kaikkiin ammatillisiin hakutoiveisiisi harkinnanvaraisen valinnan kautta. Se edellyttää, että sinulla on jokin erityinen syy, johon haluat vedota. Sinut voidaan valita harkinnanvaraisesti, jos
- sinulla on oppimisvaikeuksia,
- sosiaaliset syyt edellyttävät sitä,
- sinulta puuttuu koulutodistus (olet keskeyttänyt peruskoulun),
- haet ulkomaalaisella todistuksella,
- kielitaitosi ei riitä tutkinnon suorittamiseen, tai
- sinulla on yksilöllistetty oppimäärä sekä äidinkielessä että matematiikassa
Harkintaan perustuvassa valinnassa koulutuksen järjestäjä arvioi koulutustarpeesi ja edellytyksesi suoriutua opinnoista.
Mikäli haet harkintaan perustuvan valinnan kautta, lähetä
- kopio hakemuksesta
- kopio viimeisimmästä koulutodistuksesta tai opintosuoritteesta
- liitteet, joihin vetoat harkinnanvaraisessa valinnassa
- Voit halutessasi käyttää Vamian omaa harkintaan perustuvan haun lomaketta;
Harkintaan perustuva valinta -lomake
Lähetä liitteet VamiaGuiden turvasähköpostiin, https://secure.vaasa.fi/ tai
VamiaGuide
Ruutikellarintie 2
65100 Vaasa
Kirjoita kirjekuoreen myös mille alalle harkinnan varainen haku on.
Materiaalia opinto-ohjaajille
Tutustu Vamiaan virtuaalisesti
Vamian yhteishaku 2025 esitys vanhempainiltoihin
Vamian yhteishaun koulutustarjonta 2025
Kaikki HOKS:sta
HOKS on henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma. Suunnitelma tehdään jokaiselle opiskelijalle opintojen alussa. Siinä määritellään kaikki ne asiat, mitä tulet opiskelun aikana tekemään ja tarvitsemaan Vamiassa.