Search

Case Vaasan Talopalvelut

Hannele Vainio har under flera år jobbat till och från i det företag som hennes mamma är delägare i, Vaasan Talopalvelu Oy. Hannele har hunnit utbilda sig till närvårdare och också jobba i den branschen, men har nu landat i fastighetsservicen på Biblioteksgatan i Vasa.

För att bredda sitt kunnande har Hannele Vainio nyligen avlagt merkonomexamen via läroavtal. Vaasan Talopalvelu med Malin Vainio och Eva Sandberg i spetsen har som arbetsgivare varit med och förverkligat Hanneles merkonomutbildning.

Hannele menar att det är lätt med läroavtalsstudier, de passar vem som helst.

-Ekonomiskt sett är ju studieformen toppen! Och speciellt de som redan jobbat och kan en hel del, passar bra på läroavtal. Jag som inte tycker om att sitta stilla fem dagar i veckan, upplevde studieformen perfekt, beskriver Hannele.

Till vardags är också Hannele den i företaget som är mest rörlig eftersom hon både sköter inköp och leveranser och mycket kundarbete på fältet. Ett synligt resultat av läroavtalet är företagets förändring på webben. Hannele planerade hemsidan, producerade innehållet och skaffade bilderna. Uppdateringen av hemsidan hör numera till hennes arbetsbild.


Koppling mellan teori och praktik

Eftersom Vamia är tvåspråkig, deltog Hannele i både svensk- och finskspråkiga närstudiedagar.

-Det var jättekiva och gav omväxling, anser Hannele.

Genom att växla mellan svensk- och finskspråkiga närstudier kunde Hannele avlägga sin examen aningen snabbare, det tog drygt ett år. Eftersom närstudiernas omfattning påverkas av den studerandes tidigare kunnande och arbetsplatsens lärmiljö, hölls antalet närstudiedagar för Hanneles del under 20.

-Visst kunde närstudiedagarna kännas intensiva, det skulle rymmas in mycket på en dag, minns Hannele.

Trots det goda med att lära sig genom arbetet betonar Eva Sandberg nyttan med att kunna koppla ihop teorin och praktiken.

-Det blir en djupare förståelse för hur allt hänger ihop, den röda tråden i arbetet och hela processen framträder klarare och i förlängningen leder det till bättre arbetsprestationer, beskriver Eva.  Med studierna följer ofta en kick då man märker att man lär sig något nytt och det är ju positivt på alla sätt.


Inget att oroa sig för

Som företagare tycker inte Malin Vainio att det finns något att bekymra sig över med läroavtalet.

-Närstudiedagarna då Hannele skulle vara borta fick vi ju på förhand så vi kunde planera arbetet enligt det. Men klart att det märktes att vi var en färre, menar Malin.

-Närstudiedagarna hade ändå en bra spridning, poängterar Eva.

-Jag trodde också att läroavtalet skulle innebära en massa tung och tidskrävande byråkrati, men där hade jag helt fel, fortsätter Malin.

Företagarduon är överens om att läroavtalsstudier är en ypperlig utbildningsform för anställda som kanske jobbat länge men saknar utbildning och betyg. Ett läroavtal med en nyanställd medför troligen samma utmaning som vilken nyanställning som helst; det gäller att hitta rätt typ.

-Läroavtal är också jättebra för familjeföretag där barnen är med redan som små och kanske helt enkelt inte hinner studera på vanligt sätt. Det leder till att kunnande finns men betyget saknas, funderar Eva.

-Och en anställd på läroavtal är i alla fall inte borta 3 år i sträck, utan någon gång då och då. Också för en anställd gör ju läroavtalet att det är ett rätt kort steg från arbetslivet till studielivet, sammanfattar Malin.

 

Visste du att läroavtal

  • är en avgiftsfri utbildningsform
  • kan räcka från en månad upp till ett år
  • grundar sig på ett arbetsavtal
  • förutsätter i medelta minst 25 h arbete per vecka
  • kan börja när som helst

 

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.