Search

Vuoden nuori kokki 2020-mestaruutta tavoittelemassa

Vamiasta 2014 valmistunut kokki Sami Hakamäki osallistui Vuoden nuori kokki 2020-kilpailuun.
Tapasimme Samin kanssa semifinaalin karsintatehtävän harjoittelun parissa maaliskuun alussa Vamian harjoittelukeittiössä.

– Treenaan karsintatehtävään valmistettavaa annosta, ennakkoon määritellyistä ruoka-aineista, täysin kisatilanteen mukaan. Semifinaaliin pääsee, kun kilpailussa tekee 14 annosta kahdessa tunnissa. Tämä on ollut tosi hyvä keittiö harjoitteluun, sillä se vastaa semifinaalin työympäristöä, kertoo Sami samalla kun valmistelee annoksia.

Sami aloitti kokkiopintonsa Vamiassa ja jatkoi AMK-opintoihin Seinäjoelle. Siellä hän työskenteli opiskelun ohessa Juurella-ravintolassa. Tällä hetkellä hän työskentelee vuoromestarina viime kesänä avatussa vaasalaisessa ravintola Hejm:ssä.

Mikä sai sinut osallistumaan vuoden nuori kokki-kisaan?

– Olin mukana jo viime vuonna. Siellä tuli sellainen fiilis, että kilpailutilanne on sellainen, mistä mä tykkään kyllä. Tykkään tehdä hommia paineen alla. Siinä saa näyttää, mihin pystyy. Kun hakuaika alkoi, töissä oli paljon puhetta asiasta. Meiltä on ollut mukana aiemminkin kilpailussa menestyneitä kokkeja, joten asiaan sai sopivasti kannustusta, sanoo Sami.

Vuoden kokki kisassa ei tarvitse olla kokki. Kuka tahansa voi laittaa hakemuksen ja voi päästä mukaan kisaan. Alle 27-vuotiaiden kilpailu eroaa vain ikärajalla, se on tarkoitettu nuorille tekijöille.

Hakamäen treenauskerta Vamiassa oli kuudes kevään kilpailua varten. Aika annoksen tekoon on tiukka. Kisaan täytyy harjoitella kunnolla, ettei jää loppupeleissä harmittamaan se, että olisi jäänyt ulos harjoituksen puutteesta. Mukana on kokeneen oloista porukkaa, jotka ovat aiemminkin osallistuneet kilpailuun. Sami kokee, että hänellä on edessään näytön paikka. Vaasasta ei ole kovin montaa kokkia ollut aiemmin mukana kilpailemassa.

Mutta palataanpa aivan alkuun. Mikä sai sinut lähtemään opiskelemaan juuri tätä alaa?

– Olen tykännyt aina ruoanlaitosta ja tehnyt tosi paljon ruokaa kotona. Sieltä on tullut myös kannustusta siihen suuntaan. Mutta samaan aikaan käsillä tekeminen on ollut se juttu, mistä mä oon tykännyt. Ja tässä on molemmat samassa paketissa. Siinä vaiheessa, kun mietin sitä, mihin haen kouluun, niin nää oli ne kriteerit eli että käsin saa tehdä ja saa tehdä ruokaa. Ruoka tekee ihmiset onnelliseksi, tuumii Sami.

Haastavinta työssä on Samin mukaan tasalaatuisuus, se että pystyy yhtä hyvää suoritukseen joka päivä. Hyvän ruoan tekeminen ei ole mahdotonta eikä loppu peleissä edes vaikeaa, mutta se, että onnistuu aina, vaikka muita muuttujia tulee eteen, se on vaikeinta.

Mielenkiintoisin asia on samaan aikaa nuo aiemmin mainitut muuttujat. On hyvä, että työpäivässä on vähän muuttujia ja tulee yllättäviä tilanteita. Hakamäki nauttii paineen alla olemisesta ja kokee, että kokin ammatissa se on aika iso osa työtä. Paine on läsnä päivittäin.

Entä millaisen neuvon antaisit opiskelijalle, joka on harkitsemassa alalle hakeutumista, miksi kannattaa opiskella kokiksi?

– Kokilla ei ole tylsiä päiviä töissä, joka päivä on mielenkiintoinen ja erilainen, Sami toteaa.

Tämän hetken kiinnostavimmaksi ruoka-alueeksi Sami mainitsee suomalaisen ruoan, johon hän on viime aikoina tutustunut ruokahistorian ja suomalaisen perinneruoan teon parissa.

Tärkeäksi inspiraation lähteeksi hän mainitsee ranskalaisen keittiön. Ranskalaiset vaikutteet ovat tarttuneet ensimmäisistä vaihtotyöpaikoista, muun muassa Japanin Hanako-verkoston kautta. Samin tehtävänä Japanissa oli työskennellä yhden ja kahden tähden tokiolaisissa Michelin-ravintoloissa, ja raportoida kokemuksistaan.

Tulevaisuudessa Sami haluaisi enemmin tai myöhemmin omistaa oman ravintolan. Vielä ei kuitenkaan ole sen aika ja hän haluaa vielä jatkaa vielä opiskelua ja opettelua muiden mestareiden parissa.

Esikuvikseen hän mainitsee Japanista keittiömestarit, joiden kanssa sai työskennellä, mutta yhtä lailla nykyisen työpaikkansa Hejm:n keittiömestarin Mattias Åhmanin. Häneltä on paljon opittavaa.

Sami sijoittui Vuoden nuori kokki 2020 semifinaaleissa 11. sijalle. Onnea tuleviin haasteisiin ja mielenkiintoisia kokemuksia jatkoon!

Katso video Samin Japanin vaihdon kokemuksista

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.