RUOKAPALVELUJEN AMMATTITUTKINTO, TYÖVOIMAKOULUTUS (NRO 25019357)
Koulutus alkaa: 07.01.2026 Haku päättyy: 10.12.2025 Koulutuksen kesto: n. 2 vuotta
Opiskelupaikkoja: 4 (tai mahdollisesti enemmän)
Paikka: Vamia, Hansa-kampus (Ruutikellarintie 4, 65100 Vaasa)
TAVOITE
Koulutuksen tavoitteena on suorittaa ruokapalvelujen ammattitutkinto (ravintolakokki tai suurtalouskokki) tai osatutkinto ja sitä kautta edistää hakijoiden työllistymistä alalle.
KOHDERYHMÄ
Koulutuksen kohderyhmään kuuluvat työttömät työnhakijat, joilla on koulutustarve sekä kiinnostus ravintola-alaan. Tutkinnon suorittaminen edellyttää riittävää suomen kielen taitoa opinnoissa ja työelämässä pärjäämiseen. Kielitaidon riittävyys arvioidaan haastattelussa.
OPISKELUSTA
Opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti Hansa-kampuksen tiloissa (Ruutikellarintie 4, 65100 Vaasa) painottuen käytännönläheiseen lähiopetukseen. Hansa-kampuksella opiskellaan nykyaikaisissa opetuskeittiöissä sekä Vamian Silveria-ravintolan keittiössä. Opiskeluun sisältyy jonkin verran myös teoriaopintoja (mm. ruokalistojen laatimista ja ammattimatematiikkaa) sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.
Koulutuksen alussa kaikille opiskelijoille tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jonka mukaan määräytyy koulutuksen kesto (keskimäärin n. 2 vuotta).
KOULUTUKSEN KUVAUS
Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Suoritettavat tutkinnon osat riippuvat siitä erikoistuuko opiskelija suurtalous- vai ravintolakokin työhön. Voit halutessasi tulla suorittamaan myös osatutkinnon, jolloin valitset itse haluamasi/tarvitsemasi tutkinnon osat.
Ravintolakokki
Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa on Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä 60 osaamispistettä. Sen lisäksi valitaan valinnaisia tutkinnon osia 90 osaamispistettä. Ravintolakokit työskentelevät ruokaravintolassa tai itsenäisenä yrittäjänä. Työpaikkoja ovat erityyppiset ruokaravintolat, tilaus- ja juhlapalveluyritykset ja matkustajalaivojen ruokaravintolat. Työ on usein iltapainotteista.
Suurtalouskokki
Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa on Ruoanvalmistus suurtalouskeittiössä. Sen lisäksi valitaan valinnaisia tutkinnon osia 90 osaamispistettä. Suurtalouskokit työskentelevät ammatti- ja suurtalouskeittiöissä (esim. koulujen ja sairaalojen keittiöt sekä henkilöstöravintolat) kokin työtehtävissä. Työaika on yleensä aamupainotteista.
Täällä voit tutustua tarkemmin tutkintorakenteeseen.
HAKEMINEN
Täytä hakemus huolellisesti ja kerro mm. miksi olet kiinnostunut tästä koulutuksesta/miten tämä edistää työllistymistäsi. Koulutushakemuksesi käsittelyä voit seurata Oma asiointi -palvelussa osoitteessa www.tyomarkkinatori.fi.
KOULUTUKSEN VALINTATILAISUUS
Haastattelut pidetään 17.12.2025 Pohjanmaan työllisyysalueen toimistossa Virastotalolla. Sinulle lähetetään kutsu haastatteluun.
LISÄTIETOJA
Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti Pohjanmaan työllisyysalueen työttömille ja työttömyysuhan alaisille asiakkaille, joiden työnhaku on voimassa. Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Koulutuksen ajalta voidaan maksaa työttömyysetuutta ja kulukorvausta.
KOULUTUKSEN YHTEYSHENKILÖ
Opinto-ohjaaja Sari Tuovila, VAMIA 040 764 7562, sari.tuovila@vamia.fi