Samtidigt med Hållbarhetsveckan firas även den nationella Spillveckan. Vamia genomför matsvinnsutmaningen i samarbete med Teese Botnia: Matsvinnet mäts i matsalarna på Vamia och i skolorna efter lunchen och i slutet av veckan belönas den skola som haft minst matsvinn. Resultaten visas på en tabellaffisch i skolornas matsalar.
– Hållbar utveckling är vardag hos oss på Vamia och syns i alla våra examina. Hållbarhetsveckan lyfter fram temat på ett effektivt sätt, och det är väldigt glädjande att även 7–9-skolorna i Vasa har antagit matsvinnsutmaningen – när frågan blir konkret inspirerar det eleverna att minska matsvinnet,säger Åsa Stenbacka, rektor vid Vamia.
Hållbar utveckling syns inom alla branscher på Vamia
Hållbarhetsveckan på Vamia gör hållbarhetstemana synliga i såväl undervisningen som i projekt och evenemang under alla dagar i veckan:
- Måndag: Energi- och koldioxidavtryck
- Tisdag: Cirkulär ekonomi och Lean
- Onsdag: Teknologi
- Torsdag: Aktörer, yrken och företagare för en hållbar framtid
- Fredag: Natur, miljö, kulturer och social gemenskap
Under veckan genomför de olika branscherna på Vamia projekt kring temat hållbar utveckling samt håller företagspresentationer och föreläsningar, till exempel
- donerar Studio Parcos intäkterna från hår- och skönhetsbehandlingar till välgörenhet.
- Studerande inom byggbranschen tillverkar ved av spillvirke.
- Restaurang- och turismbranschen firar skördevecka och ordnar ett klädåtervinningsevenemang.
- Elbranschen presenterar lösningar med förnybar energi.
Green Skills Week
Studerande vid Vamia deltar även i Vaasa Green Skills Week tillsammans med Novia, Vasa universitet, YrkesAkademin, VAMK, Vasek och Merinova. Programmet bjuder bland annat på en innovationstävling och föreläsningar om den gröna omställningen.