Search

Alanvaihto onnistui oppisopimuksella

Oppisopimuskoulutus mahdollistaa joustavan ja käytännönläheisen opiskelun työpaikalla.

Laihialainen Hanna Leppälä oli ollut lähes 19 vuotta kaupanalan töissä, kun hänelle tuli tunne, että haluaa kokeilla jotain ihan uutta. Niinpä hän alkoi etsiä uusia työmahdollisuuksia.

– Menin Baronalle haastatteluun Danfossin avoinna olevasta paikasta. Rekrytoija ehdotti, että menisin töihin oppisopimuksella.

Leppälä aloitti työt oppisopimuksella Danfossilla vuoden 2022 lokakuussa ja valmistui toukokuussa 2023. Hän suoritti Vamian sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon osan sähkö- ja automaatioalalla toimiminen, joka on laajuudeltaan 30 osaamispistettä. Koko tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

– Sähköala on aina kiinnostanut minua jollain tavalla. Minä olen ollut meillä kotona se, joka on hoitanut valojen asennukset ja muut johtotyöt.

Koulupäiviä Leppälällä oli yhdestä kahteen viikossa.

– Osatutkinnon sai suoritettua tosi kevyesti, kun ei tarvinnut koko ajan olla koulussa, vaan sai oppia töissä käytännön kautta ja tienata samalla.

Uusia ovia avautui

Jokaiselle opiskelijalle tehdään ennen oppisopimuskoulutuksen alkamista suunnitelma, jossa otetaan huomioon opiskelijan aiempi osaaminen.

– Huomioimme esimerkiksi aikaisemman koulutuksen ja työkokemuksen tutkintoa ja osatutkintoa valittaessa, Vamian oppisopimuspalveluiden koulutussuunnittelija Nina Hautio kertoo.

Oppisopimuksessa on ehtona, että opiskelijan täytyy tehdä keskimäärin vähintään 25 tuntia viikossa töitä.

– Työnantaja maksaa oppisopimuskoulutuksen aikana opiskelijalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa tekemästään työstä, Hautio lisää.

Leppälä kertoo, että oppisopimuskoulutus mahdollisti hänen alanvaihtonsa.

– Ilman oppisopimuskoulutusta en olisi pystynyt lähteä opiskelemaan uutta alaa. Mikä parasta, sain valmistuttuani vakituisen työpaikan kokoonpanijana Danfossilta. Olen tykännyt uudesta työstäni tosi paljon, Leppälä iloitsee.

Kaikki ovat tyytyväisiä

Oppisopimus on monen eri tahon kannalta hyvä ratkaisu.

– Koululla on oppisopimuksen kautta entistä paremmat työelämäyhteydet, kun olemme tiiviimmin yhteistyössä työnantajien kanssa. Opiskelija pääsee tekemään enemmän käytännön töitä kuin perusopiskelussa ja saa oppia sitä kautta. Työnantajalle on hyötyä siitä, että työntekijä oppii myös juuri niitä työtehtäviä, joita kyseisessä yrityksessä tarvitaan, Vamian opettaja Olavi Mäntylä avaa.

Danfoss on ollut työnantajana tyytyväinen oppisopimuksen tuomaan yhteistyöhön Vamian kanssa.

– Oppisopimuskoulutus on houkutellut Danfossille laajemman työnhakijoiden joukon, joilla on aiempaa osaamista muilta toimialoilta. Yritykseen valitut oppisopimuslaiset ovat osoittautuneet erittäin motivoituneiksi ja kyvykkäiksi työntekijöiksi. Danfoss on vakinaistanut kaikki oppisopimuskoulutukseen osallistuneet työntekijät, Danfossin HR Generalist Heidi Saarinen kertoo.

Vamian oppisopimuspalveluiden koulutussuunnittelija Nina Hautio (keskellä) ja Vamian opettaja Olavi Mäntylä kertovat, että oppisopimus on työnantajille oiva tilaisuus saada osaavaa ja sitoutunutta työvoimaa.

Rohkeasti hakemaan

Hautio muistuttaa, että oppisopimuskoulutuksen voi suorittaa muutkin kuin pelkästään nuoret ensiammattiaan opiskelevat.

– Oppisopimus käy myös esimerkiksi henkilöstön uudelleen- tai jatkokouluttautumiseen.

Tutkintoa ei tarvitse välttämättä opiskella kokonaan, vaan siitä voi suorittaa vain osan eli osatutkinnon, niin kuin Leppälä teki.

– Ajattelin, että jossain vaiheessa, kun lapset kasvavat, voisin suorittaa sähköalan tutkinnon loppuun. Kyllä se olisi mielenkiintoista ja veisi taas askeleita ylöspäin työpaikalla, Leppälä suunnittelee.

Hän haluaa rohkaista kaikkia alan vaihtamista pohtivia hakemaan oppisopimuskoulutukseen.

– Rohkeasti vain kokeilemaan oppisopimuksen kautta uutta, jos tuntuu, ettei oma työ ole mielekästä. Sen kautta on helppo kokeilla ja katsoa, tuntuuko uusi ala omalta, Leppälä vakuuttaa.

Oppisopimuskoulutuksen ajaksi opiskelijalle nimetään työpaikalta työpaikkaohjaaja, joka perehdyttää työtehtäviin ja opettaa uusia asioita.

– Työpaikkaohjaaja voi olla esimies tai kollega. Varsinkin sähköalalla työpaikkaohjaajalla on tärkeä rooli, sillä turvallisuusasioiden täytyy olla kunnossa, Mäntylä sanoo.

– On helpompi oppia, kun on yksi tietty henkilö, joka opettaa. Ikinä ei ole tarvinnut jäädä yksin, vaan apu on ollut aina lähellä, Leppälä kertoo tyytyväisenä.

Koko työyhteisöllä on olennainen merkitys opiskelijan oppisopimuksen onnistumisessa.

Oppisopimuspalvelut informoi

24.11.2023 Oppisopimuspalvelut jäähallissa jääkiekko-ottelun aikana

30.11.2023 Avoin oppisopimus- ja aikuiskoulutusinfo Teamsin välityksellä klo 16.00 ja Ruutikellarintie 2 klo 17.00

 

Lähde: IlkkaPohjalainen 24.11.2023, teksti: Saara Tuomela, kuvat: Janne Illman

Valitse palautteen luonne
Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, webp, pdf, Max. tiedoston koko: 1 MB.

Anna yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Käyttöehdot ja tietosuojaseloste(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.