Ammattikuvaus
Sähköasentajana voit työskennellä esimerkiksi sähköurakointiliikkeessä, sähkön tuotanto- tai jakelulaitoksessa, teollisuuslaitoksessa tai itsenäisenä yrittäjänä. Sähköurakointiliikkeessä työhösi kuuluu rakennuskohteiden sähkö-, tele- ja LVI-järjestelmien sähköasennustyöt. Lisäksi työssäsi asennat, korjaat ja huollat erilaisia järjestelmiä sekä sähkökoneita- ja laitteita. Teollisuuslaitoksessa puolestaan työskentelet sähkönjakelujärjestelmän sekä tuotannon ohjaus- ja valvontajärjestelmän parissa.
Sähköasentajan työ edellyttää sähköteknistä osaamista, johon sisältyy erityisesti sähkötyöturvallisuus- ja sähköturvallisuusmääräysten tunteminen ja noudattaminen. Lisäksi työssä tarvitaan asiakaspalvelu- ja markkinointitaitoja, yhteistyökykyä sekä vieraiden kielten hallintaa.
Opintojen sisältö
Opinnoissa perehdyt sähkö- ja automaatiotekniikan perusteisiin, sähkönjakelujärjestelmiin sekä kiinteistöjen sähköasennuksiin. Myös tieto- ja antenniverkkojen sekä hälytysjärjestelmien asentamista kuuluu opintoihin. Pääset opiskelemaan alaa käytännönläheisesti tekemällä erilaisia sähköasennuksia sähköpiirustusten mukaan.
Opinnot sisältävät ammatillisia ja yhteisiä tutkinnon osia. Opintoihin kuuluu myös alan yrityksissä ja työpaikoilla tapahtuvaa oppimista.
Opinnot kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Aiempien opintojesi perusteella voit anoa osaamisen tunnustamista, jolloin opintoaikasi lyhenee.
Sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijoillamme on mahdollisuus sisällyttää opintoihinsa sähkötekniikan insinööriopintoja Vaasan ammattikorkeakoulussa. 30 op:n insinööriopinnot opiskelleet voivat jatkaa valmistuttuaan sähkötekniikan insinööriopintoja VAMK:ssa ilman pääsykokeita.
Hakeutuminen koulutukseen
- Tutustu Vamian jatkuvan haun tarjontaan
- Perusopetuksen päättäneet voivat hakea yhteishaussa