Vamian koronaohjeet

Jos saat kotitestistä positiivisen tuloksen, ilmoita itse henkilöille, joiden kanssa olet ollut lähikontaktissa (alle 2 m ja yli 15 min) 48 tuntia ennen oireidesi alkamista tai sen jälkeen, kun he ovat altistuneet koronavirukselle. Jää eristykseen 5 päiväksi. Jos tarvitset virallisen testituloksen ansionmenetyksen vuoksi, hakeudu viralliseen testiin.

Karanteenin pituus lasketaan altistumishetkestä. Jos altistuminen on tapahtunut esim. to klo 12.45-13.55 tunnilla omaehtoinen karanteenisi päättyy ti 13.55. Olet silloin vielä koko tiistaipäivän poissa koulusta.

Kaikissa tapauksissa oireisena on suositeltavaa välttää kontakteja muihin henkilöihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan, oireiden alkamisesta lähtien.

Virallinen, terveydenhuollon tekemä koronavirustesti tehdään jatkossa seuraavissa tapauksissa:

 • Terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä
 • Työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä
 • Työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa
 • Kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään
 • Olet raskaana

Koulunkäynti lähiopetuksessa turvallisesti edellyttää nyt huomion kiinnittämistä terveysturvalliseen käyttäytymiseen.

 • Pienilläkään flunssan oireilla ei saa mennä kouluun.
 • Koronatestitulosta odottaessa ei voi mennä kouluun!
 • Sama ohjeistus koskee myös opetushenkilökuntaa

Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin tekemä hallinnollinen päätös. Karanteenin pituus selviää päätöksestä.

Koulussa tapahtunut altistuminen ei johda automaattisesti karanteeniin. Karanteeniin määrätään tartuntatautilääkärin arvion perusteella.

 • Sinulla on kolme rokotetta ja viimeisestä on kulunut yli viikko. Noudata kuitenkin varovaisuutta seuraavan kymmenen vuorokauden ajan, koska tartunnan voi saada rokotuksista huolimatta. Tee kotitesti 2 ja 5 päivän kohdalla sekä jo aiemmin, jos oireita ilmenee.
 • Sinulla on kaksi rokotetta ja viimeisestä alle 4kk jälkeen
 • Tai olet sairastanut koronataudin viimeisen 4kk:n aikana.

Oireisena jäädään kotiin ja tehdään kotitesti

Jos oppilaalla vuotaa nenä, kurkku on karhea, ääni käheä, hänellä on yskää tai lämpöä hän jää kotiin ja tekee kotitestin.

 1. Jos testitulos on negatiivinen, jäädään kotiin ja kouluun palataan kahden oireettoman päivän jälkeen.
 2. Jos testitulos on positiivinen, käydään virallisessa testissä, ja jos tämäkin on positiivinen, tehdään eristämispäätös. Samassa taloudessa asuvat asetetaan karanteeniin 10 päivän karanteenin rokotussuojasta riippumatta (jatkuva altistus)

Kotona tapahtuva altistuminen johtaa karanteeniin kolmesta rokotuksesta huolimatta. (vahva altistuminen johtaa usein myös kolme kertaa rokotettujen sairastumiseen, toki ei vaikeaan tautimuotoon)

Kun ensimmäinen perheenjäsen sairastuu, yleensä muiden perheenjäsenten karanteenin pituus on 10 vuorokautta. Aika lasketaan sairastuneen henkilön oireiden alusta. Jos tartunnan saanut on oireeton, aika lasketaan näytteenottopäivästä. Jos lisää perheenjäseniä sairastuu, alkaa uusi 10 vrk karanteeni oireettomille, kaiken kaikkiaan yhteensä korkeintaan kolmen viikon ajan.

Kotitestejä on tilattu keskitetysti Pohjanmaalle, ja kotitestien ensimmäinen erä on tulossa Vamialle. Ensimmäisen vuoden vastuuopettajat voivat hakea testipakkauksen Ruutikellarientiellä VamiaGuiden infosta (1 kpl/opisk) ja Sepänkyläntiellä varastolta.

 

Åsa Stenbacka

Rehtori