Vamian ja Turun ammatti-instituutin (TAI) ensihoidon harjoituspäivät pidettiin kesän korvalla Porin turvallisuuskeskuksen harjoittelualueella. Harjoitus kesti kahden päivän ajan. Tapahtumassa harjoiteltiin suuronnettomuus- ja monipotilastilanteen lisäksi myös normaaleja ambulanssitehtäviä kuten sisätauti- ja myrkytystilanteita.
Harjoitus sai alkunsa siitä, kun TAIn ensihoidon tiimi oli vierailulla Vamialla syksyllä 2022.
– Mietittiin, että Suomen mittakaavassa meillä on aika hyvä harjoitusalue Porissa, joka on sopivasti molempien oppilaitosten puolivälissä. Mitäs jos suunniteltaisiin sinne yhteinen harjoitustapahtuma ryhmille, kertoo opettaja Sami Pienimäki.
Porin harjoittelualue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet simulaatioiden toteuttamiseen; siellä on erilaisia rakennuksia, muun muassa harjoitusravintola, -kauppa ja -sairaala. Majoitustiloja pystyttiin käyttämään kodinomaisina tiloina. Alueella on myös pätkä rautatietä junanvaunuineen ja metsätie sekä laiva.
TAIn opettajat ottivat suunnittelusta kokonaisvastuun, koska Turusta oli tulossa suurempi ryhmä mukaan harjoitukseen. Vamialta harjoitukseen osallistui seitsemän opiskelijaa ja muutama opettaja. Suunnitelmat etenivät tammikuussa harjoitusalueen tutustumiskäynnillä.
– Aika paljon järjestelyähän tämä vaati. Meillä oli siellä kolme ambulanssia ja sen lisäksi rakensimme päivystyspoliklinikan paikan päälle. Ambulanssiajon lisäksi toimi koko ajan päivystyspoliklinikka, joten opiskelijat saivat olla kolmessa eri roolissa; ajaa keikkaa ambulanssilla, työskennellä päivystyspolilla ja olla potilaan roolissa. Sen lisäksi sai halutessaan tauoilla seurata muiden harjoittelua, kertoo opettaja.
Joka rooli opettaa eri näkökulmasta
Harjoitukseen osallistuneet Neea Ristiharju ja Mido Taha opiskelevat Vamialla ensihoidon perustutkintoa jatkokoulutuksenaan. Millainen kokemus tämä harjoitus oli teille, kun toimitte niin hoitajan, potilaan kuin tarkkailijan rooleissa?
– Tosi opettavaista ja mielenkiintoista, siinä potilaankin roolissa. Itse sain ensikosketuksen potilaana olosta. Myös ambulanssiajot olivat opettavaisia, kertoo Neea.
– Joka rooli opettaa eri näkökulmasta. Huomaa, kuinka sydän hakkaa, kun sulla oli potilas hätätilanteessa ja pitää tietää miten tilanteessa tulee toimia. Siellähän oli ihan maskeerauksesta lähtien porukkaa; potilailla laitettiin feikkihaavat ja niin edelleen, jatkaa Mido.
Harjoituksessa tehtiin myös viranomaisyhteistyötä, joten opiskelijoiden ja opettajien lisäksi mukana ohjaamassa oli Turun aluepelastuslaitokselta kaksi ensihoitajaa.
– Hienointa mielestäni harjoituksessa oli viranomaisyhteistyö. Kaikissa ambulansseissa oli ensihoitaja ohjaajana. He antoivat palautetta tehtävän aikana ja ellei homma oikein lähtenyt liikkeelle, niin he tukivat ja ohjeistivat opiskelijoita. Ohjaajat saivat todella paljon hyvää palautetta heidän suhtautumisestaan. Uskon, että niin henkilökunta kuin opiskelijatkin saivat päivistä paljon, sanoo opettaja.
Once in a lifetime -kokemus
Molemmat opiskelijat kokivat oppineensa eniten monipotilastilanteesta, jossa he toimivat ensihoitajina.
– Se opetti tosi paljon. Olin itse ensihoitajana ja näin, kuinka laajaa se on. Monta kertaa ajettiin polin ja onnettomuuspaikan väliä kuljettaen potilaita. Siinä piti tilanteen aikana miettiä, että ketä, miten ja milloin kuljetetaan. Meillä oli myös kaksi potilasta yhtä aikaa kyydissä, kertoo Nea.
Suurin mieleen jäänyt tapahtuma harjoituksessa oli Turun rajavartiolaitoksen kanssa tehty yhteisharjoitus, johon Mido pääsi mukaan.
– Rajavartiolaitos tuli heidän ison helikopterinsa Superpuuman kanssa käymään. Se on pelastushelikopteri, mutta myös hoitotason kopteri, joka pelastaa ihmisiä vedestä sekä kuljettaa ihmisiä kiireellisissä sairaustehtävissä. Minä ja muutama opiskelija TAIlta päästiin kokeilemaan, kuinka vinssataan potilas ylös helikopteriin, kun se on ilmassa. Lensimme helikopterin kyydissä ympäri aluetta ja saatiin myös laskeutua helikopterista alas narua pitkin. Se oli once in a lifetime -kokemus, kertoo Mido.
– Hienoa, kun meiltäkin yksi opiskelija pääsi mukaan harjoitukseen. Kaikki saivat kokea, miten voimakas roottorin ilmavirtaus on. Tilanteessa ei saa olla mitään irtotavaraa lähellä ja ambulanssin ovet pitää olla kiinni. Tosi harvinainen tilanne kyllä. 98 prosenttia ensihoitajista ei koskaan työuransa aikana pääse tällaiseen tilanteeseen, toteaa opettaja.
Harjoittelupäivillä opittiin, että oppilaitosten välistä yhteistyötä kannattaa kehittää. Ensi vuodelle halutaan varata kolme päivää harjoitusta varten kahden päivän sijaan, koska on hyvä olla yksi kokonainen harjoittelupäivä ilman rakentamista, purkua tai matkustamista. Harjoituksen laajentamistakin on mietitty; harjoittelua oli seuraamassa kaksi opettajaa Porin ammatillista koulutusta tarjoavasta koulutusyhtiöstä WinNovasta. Harjoituksen ja sen jälkeen kerätyn palautteen pohjalta tiimi lähteen kehittämään uuden harjoituksen suunnitelmaa.