Tre studerande från Vamia representerar Finland i tävlingen Euroskills i höst, två av dem från Vamias svenska utbildningar

Minna Ala-Penttilä och Hampus Enlund som har utexaminerats från Vamia, samt Axel Asplund som går andra året vid Vamia, kommer att representera Finland i den internationella tävlingen för yrkes-EM, Euroskills som hålls i Gdansk i Polen 5–9 september 2023.

Minna Ala-Penttilä deltog i Finlands uttagning till Euroskills i grenen frisering förra sommaren. Den vann hon med poängen 87.6. Minna inledde sina studier vid Vamia år 2016 och hade redan under studietiden framgång i den nationella Mästare-tävlingen i vilken hon fick silver år 2018 och guld år 2019.

  • Det som jag har gjort sedan jag blev klar med studierna är ju i princip träning.Studierna finns som grund inför Euroskills. Jag vann uttagningen med flera poängs marginal till följande och får representera Finland i den kommande tävlingen. Efter det har träningen fortsatt med ett strikt tidsschema, berättar Minna.
Minna Ala-Penttilä

Hampus Enlund deltog Finlands uttagning till Euroskills i grenen Entrepreneurship/ Business Development i hemlandet i september och tävlar nu i samma gren på europeisk nivå. Hampus har redan hunnit få mycket tävlingserfarenhet; han vann finalen i Mästare-tävlingen år 2021 i grenen företagsamhet och år 2022 i ekonomiförvaltning.

  • Det ska verkligen bli intressant att få komma ut och tävla på europeisk nivå efter tävlingarna i hemlandet, samt träffa experter inom branschen från olika länder. Det här är ett bra tillfälle för internationell nätverksbildning samt för att få marknadsföra sitt kunnande, konstaterar Hampus.
Hampus Enlund

Axel Asplund är enbart 17 år gammal och studerar andra året vid Vamia. Han tävlar tillsammans med Hampus i Euroskills, Entrepreneurship/ Business Development grenen är en pargren. Axel har trots sin unga ålder utmärkt sig i tävlingssammanhang. Han deltog år 2023 i Mästarefinalen i grenen företagsamhet och fick en bronsmedalj. Axel blev uttagen till landslaget i ett sent skede i och med att den som skulle ha tävlat tillsammans med Hampus inte kan delta.

Axel Asplund

Tävlingsdeltagarna förbereder sig för finalen ännu under sommaren. Varje månad ordnas utöver deltagarens egen träning även träningsträffar med teamets experter och tidigare tävlingsdeltagare. På Vamias webbsida finns berättelser om träningsresan:

Kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto EuroSkills

Yrittajyys ja liiketoiminnan kehitys EuroSkills

SkillsFinland maajoukkue

Euroskills är ett europamästerskap i yrkesskicklighet som äger rum vartannat år. Yrkesstuderande och utexaminerade tävlar om placeringarna i egen bransch i cirka 50 olika tävlingsgrenar. Laggrenar och nya yrken betonas i tävlingen. Genom att delta i tävlingen Euroskills eftersträvar man att utveckla det finländska expertkunnandet och stärka det europeiska samarbetet inom utbildning.