Mapromec

Ammatillinen osaaminen ja oikea asenne ratkaisevat

Samuel Adjei opiskelee Vamialla kone- ja tuotantotekniikkaa kolmivuotisella, englanninkielisellä linjalla. Hän suoritti keväällä 2022 työssäoppimisjakson Mapromecillä, Mustasaaressa, jatkoi sen jälkeen kesätöissä yhtiössä ja on nyt Mapromecillä oppisopimuksella. Samuel on kotoisin Ghanasta, joten englanti sujuu vaivattomasti. Onhan se Ghanan virallinen kieli.

Mapromec on mm. diesel- ja kaasumoottoreiden männäntappeja, nostorullia ja laakeriosia toimittava sopimusvalmistaja. Palveluihin kuuluvat myös erilaiset kokoonpanotyöt. Tuotanto on pitkälle automatisoitua ja edellyttää työpiirustusten hyvää ymmärtämystä, huolellista työvaihesuunnittelua, materiaalituntemusta, CNC-koneistuksessa vaadittavia ohjelmointitaitoja ja laatutietoisuutta.

Mapromec työllistää n. 50 alan ammattilaista. Joukosta löytyy useita kansalaisuuksia.

– Meillä on täällä väkeä ainakin Puolasta, Virosta, Venäjältä, Unkarista, Iranista ja Irakista, muistelee työpaikkaohjaaja Kari Jokela.

– Siksi pidämme osastopalaveritkin aina kahdella kielellä – suomeksi ja englanniksi, toteaa toimitusjohtaja Tapio Kaunismäki.

Samuel on kuitenkin yhtiön ensimmäinen englanninkielisellä linjalla opiskeleva oppisopimuskoulutettava. Koneistaja Mikael Wik toimii hänen ensisijaisena perehdyttäjänään työpaikalla.

– Itse olen äidinkieleltäni ruotsinkielinen, mutta englannilla pärjätään oikein kivasti. Olen aiemminkin toiminut työhön perehdyttäjänä uusille mapromeciläisille, joten tämä ei ole minulle uutta. Samuel on nopea oppija, kehuu Mikael.

– Ja Mikael hyvä opettaja! Vastaa Samuel.

Ennen muuttoaan Vaasan seudulle Samuel asui kuusi vuotta Norjassa, Trondheimissä, missä hän työskenteli mm. pesulakoneiden huoltotehtävissä. Ghanassa hän huolsi autoja.

– Enimmäkseen Mersuja, Samuel naurahtaa. Olen kiinnostunut kappaleiden suunnittelusta, joten Vamian tarjoama englanninkielinen koulutus tuntui omalta. Minua houkutteli myös Vaasan Trondheimiä kansainvälisempi ilmapiiri. Norjalaiseen yhteiskuntaan on vaikeampi päästä sisään, ellei puhu maan kieltä sujuvasti. Täällä minut on otettu avoimesti vastaan, ja toivon työllistyttyäni voivani tuoda perheenikin tänne, Samuel kertoo.

Samuel arvostaa Vamian käytännönläheisiä opintoja.

– Ne ylittivät odotukseni. Vamialla on erinomaiset opinto-ohjaajat ja opettajat sekä moderni konekanta. Työssäoppimiseen laitetaan paljon painoa. Täällä Mapromecillä oppiminen on kuitenkin vielä tehokkaampaa kuin koulussa. Täällä kun ei tarvitse jonottaa vuoroaan työstökoneelle, Samuel toteaa.